Γ. Κοτζιάς: Μας ανησυχεί περισσότερο το πόσο θα διαρκέσει η αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα

26.12.2023

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των Χούθι και τις επιπτώσεις στη ναυτιλία αναφέρθηκε ο Γιάννης Κοτζιάς, Πρόεδρος της Ένωσης Ναυλομεσιτών Ελλάδας στο Κανάλι Ένα, επισημαίνοντας ότι θα επηρεάσει και το τελικό κόστος των εμπορευμάτων που μεταφέρονται από εκεί.

“Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο τώρα είναι η διάρκεια αυτής της αναταραχής και της ανωμαλίας, παρά το γεγονός ότι η ναυτιλία έχει μάθει να ‘ζει’ σε τέτοιου είδους καταστάσεις” Όμως ο ίδιος πρόσθεσε ότι “Το θέμα είναι κατά πόσο οι οικονομίες είναι έτοιμες να δεχτούν μια νέα πληθωριστική τάση, αν το κανάλι το αποφεύγουν οι εταιρείες, ποιες εταιρείες θα το αποφύγουν, ποιες θα ρισκάρουν τελικά τα πληρώματα τους να περάσουν από την κόκκινη περιοχή (Ερυθρά Θάλασσα) που όπως συμπλήρωσε είναι Ερυθρά Θάλασσα από όλες τις απόψεις,και αν τα ναύλα ανέβουν, δύσκολα θα πέσουν.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι το 30% των containerships αλλά και γενικότερα το 12% όλων των φορτίων περνάει μέσα από το Σουέζ. Έτσι όλη αυτή η παράκαμψη αυξάνει και την κατανάλωση καυσίμου που μεταφράζεται και σε παραπάνω εκπομπές ρύπων, σε παραπάνω χρεώσεις (λόγω των κανονισμών από το 2024), σε αυξημένη ασφαλιστική δαπάνη (premium war risk), σε ανάγκη για φρουρούς, σε ακυρώσεις ναυλώσεων. Όλοι αυτοί είναι κάποιοι από τους παράγοντες που είναι σε αυτήν την εξίσωση. Άλλωστε όπως υπογράμμισε σκοπός των Χούθι είναι να δημιουργήσουν ανωμαλία σε όλο τον κόσμο και να πιέσουν πολιτικά για να βρεθεί μια λύση .

Αναφερόμενος στη διώρυγα του Παναμά που έχει στερέψει από νερό, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι όσο περισσότερα πλοία περνάνε τόσο περισσότερο μειώνεται η στάθμη του νερού. Η βροχή είναι η μόνη λύση που θα δώσει, ώστε να περνάνε παραπάνω πλοία ανά ημέρα.

Τέλος, σχετικά με τις αγοραπωλησίες, μία στις τέσσερις αφορούν σε Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι όπως είπε επενδύουν πάντα στις ευκαιρίες και υπάρχει εξαιρετική η κινητικότητα.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ και την εκπομπή “Προπαντός Ψυχραιμία” με τους Νίκο Μπαρδούνια & Μάρκο Κάντζιο

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!