Αντώνης Βενιέρης: Οι επιθέσεις στην Ερυθρά δημιουργούν πρόβλημα και στις ελληνικές εξαγωγές

16.01.2024

Για τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο εμπόριο από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα μίλησε στο Καναλι Ένα ο κ. Αντώνης Βενιέρης, Πρόεδρος της Ναυτικής Ένωσης, επισημαίνοντας πως θα τις δούμε λίαν συντόμως στο εμπόριο και στον τελικό καταναλωτή.

“Έχουμε μια εξέλιξη σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον (κορονοϊός, πληθωρισμός) που κανείς δεν την περίμενε και υπάρχει μια αναστάτωση στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας με καθυστερήσεις που μπορεί να αγγίξουν και τις είκοσι ημέρες (αναλόγως τον προορισμό), αλλά και να αυξήσουν το κόστος ταξιδιού 3-5 εκατομμύρια δολάρια”, συμπλvenieris antonis dneήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Βενιέρης διευκρίνισε ότι τα πολύ μεγάλα πλοία πάνε γύρω από το ακρωτήρι της καλής ελπίδας, διανύοντας έξι με επτά χιλιάδες ναυτικά μίλια περισσότερα και δημιουργώντας πρόβλημα και στις ελληνικές εξαγωγές.

Ως προς τη βοήθεια κρατών, ο ίδιος τόνισε ότι τα επίπεδα ασφάλειας είναι κατακερματισμένα, δεδομένου ότι το κάθε κράτος προστατεύει τα δικά του πλοία.

Σχετικά με την πτώση της στάθμης στη διώρυγα του Παναμά, ο Πρόεδρος της Ναυτικής Ένωσης, ανάφερε ότι η μόνη ελπίδα είναι οι επερχόμενες βροχοπτώσεις, οι οποίες αν δεν έρθουν θα έχουν σαν αποτέλεσμα τον διπλό αποκλεισμό σε δύο διώρυγες (η μία από φυσικά αίτια και η άλλη από τους Χούθι).

Τέλος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στου φόρους καυσίμων που θέλει να επιβάλει η ΕΕ, ο ίδιος χαρακτηρίζει τον κανονισμό “ατελή” και εκτιμά ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα άλλα λιμάνια εντός της Μεσογείου (όπως της Αιγύπτου ή της Τουρκίας) αλλά εκτός της Ένωσης να γίνουν διαμετακομιστικά κέντρα και τα ευρωπαϊκά λιμάνια να “πυροβολήσουν τα πόδια τους”.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ και την εκπομπή “Προπαντός Ψυχραιμία” με τους Νίκο Μπαρδούνια & Μάρκο Κάντζιο

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!