Υποθαλάσσιο καλώδιο θα συνδέει Ευρώπη – Σιγκαπούρη

10.03.2014

Το συμβόλαιο ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέει τη Νοτιοανατολική Ασία με την Ευρώπη κέρδισαν οι εταιρείες Alcatel-Lucent και NEC

Το συμβόλαιο ανατέθηκε από την κοινοπραξία Sea-Me-We 5 (South East Asia – Middle East – Western Europe 5), η οποία περιλαμβάνει συνολικά 15 εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Πρόκειται για το πέμπτο έργο που ανατίθεται από την εν λόγω κοινοπραξία και θα αφορά ένα νέο καλώδιο οπτικών ινών 100Gbps (gigabit-per-second) και μήκους 20.000 χιλιομέτρων.


Η Alcatel-Lucent θα αναλάβει τον δυτικό κλάδο του έργου, από τη Γαλλία έως τη Σρι Λάνκα, με ενδιάμεσους σταθμούς σε Σικελία, Μέση Ανατολή, Ινδία και Πακιστάν. Αντίστοιχα τον ανατολικό κλάδο του έργου θα αναλάβει η NEC και θα αφορά την επέκταση από τη Σρι Λάνκα προς Μπαγκλαντές, Μυανμάρ (Βιρμανία), Ταϋλάνδη, Ινδονησία και Σιγκαπούρη.


Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί, για την τοποθέτηση του υποθαλάσσιου καλωδίου, ονομάζεται «sea plow» και συνίσταται στη ρυμούλκηση από πλοίο ενός μηχανισμού ο οποίος θα είναι σε θέση να τοποθετεί το καλώδιο σε βάθη έως 1.500 μέτρων.


Η ταχύτητα τοποθέτησης μπορεί να κυμανθεί από τα 5 έως 35 χιλιόμετρα ανά ημέρα. Η ολοκλήρωση της τοποθέτησης του νέου καλωδίου οπτικών ινών υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2016. Το νέο καλώδιο θα έρθει να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα υποδομή της κοινοπραξίας βελτιώνοντας περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες, έχοντας την ικανότητα να προσφέρει χωρητικότητα 24 Tbit/s (Terabits per second).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!