Το Βόρειο Αρκτικό Πέρασμα ψηλά στη ναυτιλιακή μεταφορική ατζέντα, λόγω Χούθι

14.02.2024

Η στοχοποίηση των εμπορικών πλοίων από τους Χούθι  στην Ερυθρά Θάλασσα τους τελευταίους μήνες  έχει επαναφέρει στην ατζέντα της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας την επιλογή εκτέλεσης δρομολογίων διαμέσου του Βόρειου Αρκτικού διαδρόμου. Και τούτο διότι, όπως σημειώνουν ναυλομεσιτικοί κύκλοι η διαδρομή μέσω Αρκτικού Περάσματος θα μπορούσε να μειώσει  τον χρόνο του ταξιδιού από την Κίνα προς την Ευρώπη έως και κατά 40% σε σύγκριση με τη διαδρομή μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Πρακτικά, όπως αναφέρουν ναυτιλιακές πηγές,  στο Βόρειο Αρκτικό Πέρασμα υπάρχουν  τρεις διαδρομές, όπως η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή, το Βορειοδυτικό Πέρασμα και η Διαπολική Θαλάσσια Διαδρομή.

Ωστόσο, όπως σημείωσαν στο www.maritimes.gr  οι ίδιες πηγές « και οι τρεις αυτές διαδρομές διασχίζουν έναν ωκεανό καλυμμένο με πάγο, γεγονός που από μόνο του αποτελεί μια σημαντική πρόκληση, παρά το γεγονός ότι  τα τελευταία χρόνια χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στην αξιοποίηση των διαδρομών που διασχίζουν τον Αρκτικό Κύκλο».

Αυξητικά η κίνηση των πλοίων στο Βόρειο Πέρασμα

Πάντως, παρά τις όποιες προκλήσεις  ο όγκος του εμπορίου στη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή, που ελέγχεται από τη Ρωσία, έχει αυξηθεί κατά 755% μεταξύ των ετών 2014 και 2022  με τη Μόσχα να φιλοδοξεί τον δεκαπλασιασμό του ως το 2035.

Τον Οκτώβριο του προηγούμενους έτους, η Ρωσία ανακοίνωσε κοινοπραξία με την dp World, μια εταιρεία logistics από τα Εμιράτα, για τη δημιουργία υποδομών ώστε να μπορούν να πλέουν ευκολότερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Αρκτική.

Επίσης, τον ίδιο μήνα πέρσι, η κινεζική εταιρεία NewNew Shipping Line ολοκλήρωσε το πρώτο της ταξίδι μετ’ επιστροφής σε αρκτικό δρομολόγιο μεταξύ Σαγκάης και Αγίας Πετρούπολης.

Πάντως, ανεξάρτητα από την αύξηση της κίνησης στο Βόρειο Αρκτικό Πέρασμα, οι διαδρομές βρίσκονται πολύ μακριά από το να πλησιάσουν την κίνηση στους  γνωστούς κραταιούς θαλάσσιους διαδρόμους. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία  το 2022 στην Αρκτική έπλευσαν περί τα  1700 πλοία  ενώ την ίδια χρονική περίοδο από την διώρυγα του Σουέζ  διέπλευσαν 23.000 πλοία και μέσω της διώρυγας του Παναμά 14.000 πλοία.

«Η ναυσιπλοΐα κατά μήκος των βόρειων διαδρομών παραμένει εποχιακή, με τα περισσότερα ταξίδια να πραγματοποιούνται το καλοκαίρι» αναφέρθηκε στο www.maritimes.gr και συμπληρώθηκε:  «το Βορειοδυτικό Πέρασμα συγκεντρώνει περισσότερους πάγους από τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή, ενώ η Διαπολική Θαλάσσια Διαδρομή θα εξακολουθήσει για πολλά χρόνια να είναι πλεύσιμη μόνο με βαριά παγοθραυστικά».

Το Ρωσικό στοίχημα

Η Ρωσία εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει με κάθε τρόπο τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή, ειδικά με φόντο τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Νικολάι Κορτσιούνοφ, ανώτερος αξιωματούχος της Ρωσίας για την περιοχή της Αρκτικής, στις 5 Φεβρουαρίου σε δηλώσεις του στο Interfax  ανάφερε ότι « η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τα εμπορικά και ερευνητικά πλοία στην εν λόγω διαδρομή».

Ο ίδιος τόνισε ακόμη  ότι δεδομένης της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα  η Ρωσία είναι «έτοιμη να εγγυηθεί τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του περιβάλλοντος στη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή για όλες τα είδη πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών και ερευνητικών σκαφών, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και τους ρωσικούς νόμους».

Να σημειωθεί ότι το  2022, η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο ανάπτυξης της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής για την περίοδο έως το 2035, το οποίο προβλέπει την κατασκευή παγοθραυστικών, πλοίων εφοδιασμού και λιμένων, καθώς και άλλα έργα ώστε  ο  Βόρειος Θαλάσσιος Δρόμος να είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη, χωρίς διακρίσεις.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!