το Πάνθεον της Ελληνικής ναυτιλίας τιμά τους Εισακτέους του στην Εκδήλωση του Λονδίνου

08.04.2014

Το εορταστικό δείπνο προσελκύει 300 καλεσμένους στην εκδήλωση εορτασμού της Ελληνικής ναυτιλίας και των δεσμών της με το Λονδίνο.


Περισσότερες από 300 ναυτιλιακές προσωπικότητες, οι συνεργάτες τους στην Βρετανική ναυτιλιακή βιομηχανία υπηρεσιών, και οι καλεσμένοι τους συναθροίστηκαν στο Ξενοδοχείο Park Lane την Δευτέρα 24 Μαρτίου για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πρώτους 20 Εισακτέους του Πανθέου της Ελληνικής ναυτιλίας.


Μεταξύ των τιμώμενων ήταν και οι δύο νέοι Εισακτέοι για το 2013 – ο Περικλής Γ. Καλλιμανόπουλος (1892-1979) και ο Αλέξανδρος Γ. Τσαβλίρης (1914-1973). Η Εισαγωγή τους ολοκληρώθηκε με ένα ειδικό αφιέρωμα που αποτέλεσε μέρος της τελετής.


Στην εγκαθίδρυση του Πανθέου της Ελληνικής ναυτιλίας – Η Εκδήλωση του Λονδίνου αποτέλεσε επίσης μία γιορτή της Ελληνικής ναυτιλίας και των δεσμών της με το Λονδίνο και μέρος των εσόδων από την εκδήλωση παραχωρήθηκε στην Ελληνική Ελπίδα, τον καταχωρημένο στο Ηνωμένο Βασίλειο οργανισμό που συνδράμει παιδιά στην Ελλάδα τα οποία έχουν πληγεί από την βαθειά οικονομική κρίση της χώρας.


Η μεγάλου κύρους Εκδήλωση του Λονδίνου υποστηρίχθηκε από την Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας (Greek Shipping Co-operation Committee) της οποίας ο Πρόεδρος, Χαράλαμπος Φαφαλιός, είπε πως το Λονδίνο εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο του ναυτιλιακού κόσμου.


‘ Η ίδια η Ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα από την τοποθέτησή της στο Λονδίνο στην διάρκεια του περασμένου αιώνα’, είπε ο κύριος Φαφαλιός. ‘Με έναν εκ των πλέον σύγχρονων στόλων εκτεινόμενο ουσιαστικά σε όλους του τομείς, δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο όπου ένα Ελληνικό πλοίο δεν εκπληρώνει τον ρόλο του στην παροχή υπηρεσιών του παγκόσμιου εμπορίου.’


Η εορταστική εκδήλωση και το δείπνο, πραγματοποιήθηκαν στην Αρ-Ντεκό αίθουσα του ξενοδοχείου Park Lane, και υποστηρίχθηκαν επίσης από αρκετούς χορηγούς κύρους, πολλοί εκ των οποίων ηγούνται στον τομέα τους με ιστορικό συνεργασίας με την Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα.


Ο νηογνώμονας ABS ήταν ο ηγετικός χορηγός της ιδιαίτερα επιτυχημένης βραδιάς. ‘Όπως τα μέλη του Πανθέου, η ABS είναι αφιερωμένη στην αναζήτηση της τελειότητας’, δήλωσε η Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Τομέα της ABS, Kirsi Tikka η οποία μετέφερε το μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου του νηογνώμονα της ABS, Προέδρου και γενικού Διευθυντή της Christopher Wiernicki.


Είπε πως η ABS σφυρηλάτησε ισχυρούς δεσμούς με την Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα ως επακόλουθο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου όντας ο νηογνώμονας των πλοίων Liberty, και δεσμεύθηκε να αφιερώσει όλους τους πόρους του να συνεχίσει να υποστηρίζει τις δραστηριότητες των Ελλήνων πελατών του.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία δεξίωση κοκτέιλ που παρέθεσε η Τράπεζα Citi Private, δημιουργώντας μία ευχάριστη ατμόσφαιρα που διήρκεσε όλη την βραδιά. Οι Κύριοι Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η Baltic Exchange και η Deloitte. Επίσης χορηγοί της Εκδήλωσης του Λονδίνου ήταν οι: Aegean Marine Petroleum Network, Bernhard Schulte Shipmanagement, ClassNK, Commerzbank International Wealth Management, GMS, Lloyd’s Register και η UK P&I Club. Η Aegean Airlines ήταν χορηγός του ταξιδιού.


Στιγμιότυπα από την βραδιά περιέλαβαν τραγούδια από την Ειρήνη Ζέρβα που ζει και εργάζεται στην Αθήνα και μία ομιλία μετά το δείπνο του Στάθη Κουλουκουντή ο οποίος έχει υπηρετήσει στα διοικητικά συμβούλια πολλών συνδέσμων της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ο κύριος Κουλουκουντής, ανιψιός ενός εκ των Εισακτέων του Πανθέου, εγκαινίασε τον θεσμό του ‘15ντάλεπτου δημοσιότητας του Πανθέου της Ελληνικής ναυτιλίας’, από τις σημαντικές στιγμές των Μικρών-Λόγων εκ των εκδηλώσεων του ιδρύματος εφεξής.


Ο Διευθυντής του Πανθέου της Ελληνικής ναυτιλίας Nigel Lowry περιέγραψε την ιστορικής φύσεως σχέση της Ελληνικής ναυτιλίας με το Λονδίνο. Πολλοί εκ των πρώτων 20 Εισακτέων του Πανθέου είχαν στενούς δεσμούς με το Λονδίνο στην διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.


‘Για την Ελλάδα, η ναυτιλία είναι εθνική αιτία. Αλλά η ευρύτερη ιστορία είναι πως η Ελληνική ναυτιλία αποτελεί διεθνές φαινόμενο’ είπε. ‘Και δεν υπάρχει πουθενά μέρος – εκτός της Ελλάδας, τουλάχιστον – που να έχει παίξει σημαντικότερο ρόλο στην ιστορία της από ότι έχει το Λονδίνο.


Ανάμεσα στους προσκεκλημένους που παρακολούθησαν την βραδιά ήταν οι Πρέσβεις της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον Παναμά, ο Ναύαρχος Σερ Γιώργος Ζαμπέλας και η Λαίδη Αμάντα Ζαμπέλας, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού -International Maritime Organisation (IMO)- William O’Neill και ο Ευθύμιος Η. Μητρόπουλος, πολλοί Έλληνες εφοπλιστές, και ηγετικές προσωπικότητες από την ναυτιλιακή κοινότητα στην Βρετανία.


[ends]

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!