Τα μεγάλα φορτηγά πλοία βρίσκονται στο επίκεντρο των αγοραπωλησιών

13.02.2024

Τις τελευταίες ημέρες οι αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων πλοίων μεταφοράς ξηρού/χύδην φορτίου μεγαλύτερης χωρητικότητας newcastlemax ή capesize, βρίσκονται στο επίκεντρο κυρίως Ελλήνων αλλά και Κινέζων πλοιοκτητών.

Χαρακτηριστική είναι η πώληση τεσσάρων μοντέρνων newcastlemaxes εξοπλισμένων με scrubbers, από τη νοτιοκορεατική ναυτιλιακή εταιρεία Polaris Shipping. Πρόκειται για τα “Solar Pride” & “Solar Quantum” (χωρητικότητας 209.471 dwt και κατασκευής του 2020) και τα “Solar Nova” & “Solar Oak” (χωρητικότητας 208.892 dwt και κατασκευής του 2021). Πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι δύο από αυτά τα εξαγόρασε η ναυτιλιακή εταιρεία Thenamaris, συμφερόντων Νικόλα Μαρτίνου και τα άλλα δύο η κινεζική ναυτιλιακή China Merchants Energy Shipping (CMES). Όσον αφορά στην τιμή πώλησης τους, από ναυλομεσιτικές πηγές γίνεται λόγος για περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια, τιμές με ιδιαίτερη αύξηση συγκριτικά με αυτές που καταγράφονταν τον περασμένο μήνα.

Την ίδια ώρα η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Seanergy Maritime Holdings, συμφερόντων Σταμάτη του Τσαντάνη, συνδέεται με την αγορά του capesize “Kinokawa Maru” (χωρητικότητας 181.392 dwt και κατασκευής του 2013), έναντι περίπου 34 εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, τον όμιλο του Έλληνα εφοπλιστή, μεσίτες του κλάδου αναφέρουν ότι το εξαγόρασε και το kamsarmax “Scarlet Robin”(χωρητικότητας 82.000 dwt και κατασκευής του 2016), για περίπου 29 εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, στην αγορά του όγδοου capesize bulker προχώρησε και η ναυτιλιακή εταιρεία Danaos Corp., συμφερόντων του δρ. Ιωάννη Κούστα. Ειδικότερα, ένταξε στον στόλο της το “Guo May” (χωρητικότητας 176.536 dwt και κατασκευής του 2011), έναντι περίπου 26 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τέλος, επιπλέον κίνητρο στις εξαγορές μεγαλύτερων πλοίων παίζουν και οι υψηλές τιμές στα ναύλα, με τα μέσα ημερήσια κέρδη στη spot αγορά των capes να αγγίζουν πλέον τα 20.000 δολάρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την Breakwave Advisors, τα ναύλα τους διαμορφώνονται στο υψηλότερο σημείο των 15 τελευταίων ετών (γι’ αυτήν την περίοδο του έτους).

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!