Συνεργασία Νορβηγικών εταιρειών για κατασκευή 8 πρασίνων πλοίων

15.05.2023

Η νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία Höegh Autoliners(ΗΑ), με έδρα το Όσλο συνεργάζεται με την εξίσου νορβηγικό πάροχος ενέργειας North Ammonia (NA).

Πιο συγκεκριμένα, η NA θα προμηθεύει με πράσινη αμμωνία τα οκτώ υπό κατασκευή πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων της κλάσης Aurora και χωρητικότητας 9.100 ceu. Τα εν λόγω πλοία θα είναι έτοιμα για χρήση πολλαπλών καυσίμων και βρίσκονται υπό κατασκευή στο κινεζικό ναυπηγείο China Merchants Heavy Industry (CMHI). Η παράδοση τους θα γίνεται καθε έξι μήνες και τα πρώτα δύο θα παραδοθούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Επίσης, η ναυτιλιακή εταιρεία έχει μια επιλογή (option) για άλλα τέσσερα πλοία μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2023.

Επί του παρόντος η HA διαχειρίζεται 34 PCTCs, χωρητικότητας από 2.300 έως 8.500 ceu.

Τέλος, να αναφερθεί ότι η NA ιδρύθηκε το 2021 από τον Grieg Maritime Group και την Arendals Fossekompani, με στόχο τη διάθεση πράσινης αμμωνίας σε μεγάλη κλίμακα. Η εταιρεία επίλεξε την τοποθεσία Eydehavn (στο λιμάνι του Arendal) ως τοποθεσία για την πρώτη της υποδομή παραγωγής, αποθήκευσης και εξαγωγής, με στόχο την έναρξη λειτουργίας το 2027.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!