Στόλο αξίας 170 δις δολαρίων διαθέτει η Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση διεθνώς.

01.03.2024

Τα 170 δις δολάρια αγγίζει η αξία του  ελληνόκτητου στόλου , ο οποίος διαθέτει 4709 πλοία, κατατάσσοντάς τον στην τρίτη θέση διεθνώς, πίσω από την  Ιαπωνία και την Κίνα που κατατάσσονται στην πρώτη και δεύτερη θέση, αντιστοίχως.

Σύμφωνα με στοιχεία της  VesselsValue  η κατάταξη των χωρών γίνεται  βάσει του συνολικού  αριθμού  των πλοίων του στόλου τους  όσο και  βάσει της συνολικής αξίας τους.  Να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία βρίσκεται στην πρώτη θέση με στόλο συνολικής αξίας 206,3 δισ δολαρίων και η Κϊνα στην Τρίτη με στόλο αξίας 204 δις δολαρίων ΗΠΑ.

Η Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα τα Bulkers είναι τα πιο δημοφιλή πλοία του ελληνικού στόλου, με συνολικό αριθμό  2.272 πλοία, ακολουθούμενα από τα δεξαμενόπλοια  με 1.450 πλοία και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με 430 πλοία.

Σχετικά με τα δεξαμενόπλοια, η Ελλάδα αν και διαθέτει μικρότερο αριθμό από την Κϊνα εν τούτοις η αξία τους είναι υψηλότερη των κινεζικών  κατά 22 δις δολάρια, στα 69,5 δις δολάρια.

Η Ελλάδα , επίσης διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλου LNG, με 143 πλοία και αξία στόλου 31,1 δισ. δολ.  Οι αξίες στον τομέα αυτό παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα από το 2022, λόγω της αύξησης της ζήτησης.

Ακόμη να σημειωθεί ότι  η Ελλάδα το 2022 ήταν η δεύτερη χώρα σε πωλήσεις μεταχειρισμένων πλοίων. Πωλήθηκαν συνολικά  428 πλοία με συνολική αξία 11,7 δις ΗΠΑ.
Η Ελλάδα το 2022  ήταν επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε επενδύσεις πλοίων, με 9,77 δις δολάρια σε συνολικά 376 πλοία.

Η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία συνεχίζει να ηγείται,  διατηρώντας  στόλο αξίας  206,3 δισ δολαρίων.   Πρόκειται για αύξηση περίπου 5% από την τελευταία έκθεση τον Νοέμβριο του 2022.

Η Ιαπωνία, από τις κορυφαίες πλοιοκτήτριες χώρες, κατέχει τους υψηλότερους σε αξία στόλους πλοίων LNG και LPG. Διαθέτει 202 πλοία  LNG  συνολικής αξίας 37,8 δισ. δολάρια και  344 πλοία LPG συνολικής αξίας 13,4 δισ. δολαρίων.

Η Ιαπωνία κατέχει επίσης τον μεγαλύτερο και πολυτιμότερο στόλο μεταφορέων οχημάτων με 334 πλοία και συνολική αξία 22,9 δισ. δολ.

Η Κίνα

Η Κίνα διατηρεί, μεν, την πρώτη θέση σε επίπεδο ιδιοκτησίας πλοίων, διαθέτοντας συνολικά  6.084 πλοία  αλλά η τρέχουσα αξία του στόλου της ανέρχεται σε 204 δισ δολάρια ΗΠΑ.

Η Κίνα κατέχει  τον μεγαλύτερο αριθμό δεξαμενόπλοιων και πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ο στόλος των δεξαμενόπλοιων αποτελείται από 1.576 πλοία συνολικής αξίας 47,4 δισ. δολαρίων και ο στόλος των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων διαθέτει 1.011 πλοία, αξίας 42,6 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι η αξία του στόλου των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχει μειωθεί κατά 23,8% περίπου καθώς, όπως σημειώνεται στην έρευνα, η αγορά έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα του 2022 και αυτό είχε αντίκτυπο στις αξίες που έχουν μειωθεί σε πολλούς τομείς.

Για παράδειγμα, οι αξίες για τα πλοία 20YO Handy Container των 1.750 TEU, έχουν μειωθεί κατά περίπου 20,1% σε ετήσια βάση από 8,55 εκατ. δολάρια ΗΠΑ σε 6,76 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.
Η Κίνα κατέχει, επίσης,  τον μεγαλύτερο στόλο Bulker, τόσο από πλευράς πλοίων όσο και από πλευράς αξίας.

Οι  ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τέταρτη θέση με στόλο συνολικής αξίας 99,9 δισ. δολάρια.

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο με συνολική αξία στόλου  στα  49 δισ. δολάρια. Η εταιρεία VesselsValue  εκτιμάει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται αναμενόμενη διότι οι δύο κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας, η Carnival και η Royal Caribbean, έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ  διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο  πλοίων Ro-Ro , από άποψη αξίας,  φθάνοντας στα  2,5 δισ. δολ. Παρά το γεγονός ότι  οι ΗΠΑ διαθέτουν 40 πλοία της συγκεκριμένης  κατηγορία ς έναντι , 84 πλοίων που διαθέτει η Ιαπωνία, αλλά είναι χαμηλότερης αξίας.

Στην Πέμπτη θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη, με αξία στόλου περίπου 85,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ, στην έκτη θέση βρίσκεται η Νότια Κορέα  με  αξία  στόλου  στα 67 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, στην έβδομη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με  στόλο συνολικής αξίας 59,3 δισ. δολαρίων  ΗΠΑ στην όγδοη θέση βρίσκεται  το Ηνωμένο Βασίλειο με στόλο αξίας 53,8 δισ. δολαρίων  ΗΠΑ, στην ένατη θέση φιγουράρει η Γερμανία με στόλο αξίας 17,8 δισ. δολαρίων  ΗΠΑ και στην δέκατη θέση βρίσκεται ο στόλος  του Χονγκ Κονγκ, που  είναι νεοεισερχόμενος στη λίστα, με συνολική αξία 44,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!