Σπύρος Βουγιούς: Πλεονέκτημα μας η εξειδίκευση στην ελληνική ναυτιλιακή αγορά

28.02.2014

«Η οικονομική κρίση δεν μας επηρέασε αρνητικά. Απεναντίας, υπήρξε μία σημαντική αύξηση της ζήτησης για μεταπτυχιακά προγράμματα στη ναυτιλία







Σπύρος Βουγιούς


Βλέπετε πολλοί νέοι, γνωρίζοντας ότι η ναυτιλία είναι το μόνο υγειές κομμάτι της οικονομίας, στράφηκαν προς τον κλάδο αυτό. Εμείς ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες της αγοράς με ένα νέο πρόγραμμα, το MSc in Shipping Management…»


Επισημαίνει στην συνέντευξη του στο maritimes.gr ο κος Σπύρος Βουγιούς, Ακαδημαϊκός Διευθυντής Ναυτιλιακών προγραμμάτων του ALBA.


Ο κος Βουγιούς ανέλαβε πρόσφατα τη θέση του διευθυντή ναυτιλιακών προγραμμάτων του ALBA όπου η πολυετής εμπειρία του σε αντίστοιχες θέσεις τον βοήθησε να προσαρμοστεί γρήγορα στις υψηλές απαιτήσεις και την κουλτούρα του ALBA. Επίσης μας εξηγεί που εστίασε κυρίως με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, και επισημαίνει την στήριξη που του προσφέρθηκε τόσο από το ALBA όσο και από την αγορά.


«Ξεκίνησα στο ALBA τον Ιανουάριο του 2013 ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Όπως αντιλαμβάνεστε βρισκόμασταν στη μέση της ακαδημαϊκής χρονιάς άρα δεν υπήρχε περίοδος προσαρμογής. Βεβαίως είχα αποκτήσει πείρα από προηγούμενες θέσεις στο χώρο της ναυτιλιακής εκπαίδευσης και αυτό σε συνδυασμό με την πολύ καλή οργάνωση του ALBA με βοήθησαν στην γρήγορη προσαρμογή μου στον οργανισμό. Θα έλεγα ότι ταίριαξα πολύ νωρίς στην κουλτούρα του ALBA. Αρχικά εστίασα κυρίως στο να διατηρήσω το πολύ καλό επίπεδο σπουδών των προγραμμάτων που έτρεχαν εκείνη την περίοδο και έπειτα στο νέο πρόγραμμα το οποίο δημιουργήσαμε. Θέλω εδώ να τονίσω την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη από όλο το ALBA. Κυρίως το ότι με εμπιστεύτηκαν πολύ γρήγορα και το γεγονός ότι μου ανέθεσαν τη δημιουργία από την αρχή ενός νέου προγράμματος, το MSc in Shipping Management. Πέρα από τη στήριξη του ALBA θα πρέπει να πω ότι είχα από πολύ νωρίς και την πολύτιμη στήριξη σημαντικών φορέων της ναυτιλίας και της αγοράς …»


Το ALBA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Είναι ένα σωμάτιο που απαρτίζεται από 90 εταιρίες μέλη και ιδρύθηκε το 1992 με κοινή πρωτοβουλία του Σύνδεσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων και αργότερα του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.


Το ALBA πρόσφατα έχει εισέρθει και σε μια στρατηγική συμμαχία με το Αμερικανικό κολέγιο της Ελλάδος το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα και ποιο σημαντικά Αμερικανικά κολέγια της Ευρώπης. Μέχρι τώρα, μαζί με τους απόφοιτους του αμερικανικού κολεγίου, αριθμοί περισσότερους από 37.000, πολλοί από τους οποίους κατέχουν σήμερα θέσεις κλειδιά σε όλους τους τομείς της οικονομίας.


«Το ALBA ουσιαστικά έχει συσταθεί από την αγορά πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είμαστε ποιο κοντά στην κουλτούρα τόσο των επιχειρήσεων γενικά όσο και της ναυτιλίας ειδικότερα.»


Αναφέρει ο κος Βουγιούς και συνεχίζει επισημαίνοντας τα δυνατά σημεία.


«Στόχος μας ήταν και παραμένει η προσφορά των υπηρεσιών εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου στις συνεχόμενα μεταβαλλόμενες ανάγκες των Ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων οι οποίες ξεπερνούν σε αριθμό τις 700. Για το λόγο αυτό «ταιριάξαμε» τα προγράμματά μας στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και της πρώτης σε δύναμη ναυτιλίας στον κόσμο σε αντίθεση με άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης που προσφέρουν κυρίως σπουδές σε τομείς όπως τα λιμάνια και τα logistics. Θα έλεγα ότι εάν κάποιος θέλει να κάνει σπουδές που θα τον προετοιμάσουν να εισέλθει στην ελληνική ναυτιλιακή αγορά, εμείς προσφέρουμε αυτό το πλεονέκτημα.»


Μιλά για την ιδιαίτερη σημασία που δίνει το ALBA στην ποιότητα και δίνει πληροφορίες για τα υπάρχοντα ναυτιλιακά προγράμματα στο ALBA.


«Στο ALBA δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα των προγραμμάτων μας. Η ποιότητα αυτή εξασφαλίζεται από δύο επιτροπές: Την Ακαδημαϊκή Επιτροπή το λεγόμενο Academic Advisory Committee που αποτελείτε από διεθνούς φήμης ακαδημαϊκούς και την Επιχειρηματική Επιτροπή ή αλλιώς το Business Advisory Committee που απαρτίζεται από μία επίλεκτη ομάδα επαγγελματιών της ναυτιλίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Και οι δύο αυτές επιτροπές εξασφαλίζουν ότι τα προγράμματά μας πληρούν τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ποιότητας και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ναυτιλίας.


Νομίζω όμως πως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε λίγο για τα προγράμματά μας. Στη ναυτιλία έχουμε τρία μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες και απευθύνονται σε ανθρώπους με διαφορετικό background:


To MBA in Shipping, είναι χρονικά το πρώτο μας πρόγραμμα και αυτό που μας καθιέρωσε στο χώρο της ναυτιλίας. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια εργασιακής εμπειρίας για να μπορέσουν να κάνουν αίτηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Απευθύνεται κυρίως σε στελέχη ναυτιλιακών εταιριών καθώς επίσης σε Πλοιάρχους και Ά Μηχανικούς. Είναι ίσως το μοναδικό ΜΒΑ στον κόσμο το οποίο εμβαθύνει στην αγορά του “Bulk Shipping”


Το MSc in International Shipping & Finance, σε συνεργασία με το Henley Business School του Αγγλικού Πανεπιστημίου του Reading. Απευθύνεται σε «δυνατούς» αποφοίτους Πανεπιστημίων που θέλουν να ειδικευτούν στο χώρο της ναυτιλίας και των χρηματοοικονομικών. Πρόκειται για ένα μοναδικό πρόγραμμα. Οι σπουδαστές αποφοιτούν με δυο πτυχία, ένα από το ALBA και ένα από το πανεπιστήμιο του Reading. Οι φοιτητές του είναι από όλο τον κόσμο, κυρίως από χώρες με παράδοση στη ναυτιλία όπως η Ελλάδα, η Κίνα, η Νορβηγία, η Αγγλία κλπ. Αυτή τη στιγμή αριθμεί 30 φοιτητές. Το βασικό πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι τρέχει σε δύο χώρες με παράδοση στη ναυτιλία με καθηγητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο… ότι καλύτερο δηλαδή για κάποιον που ετοιμάζεται να μπει στον διεθνή χώρο της ναυτιλίας.


Τέλος, το MSc in Shipping Management το τελευταίο μας απόκτημα. Δημιουργήθηκε για να καλύψει την όλο και αυξανόμενη ανάγκη για ποιοτικές σπουδές στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο της ναυτιλίας. Ενδείκνυται για υποψήφιους που θα ήθελαν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, και για όσους δεν διαθέτουν την κατάλληλη προϋπηρεσία για να κάνουν το MΒΑ in Shipping. Επιπλέον επιτρέπει την εισαγωγή αποφοίτων των ναυτικών σχολών υπό προϋποθέσεις. Το πρόγραμμα αυτό τρέχει εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα και έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ βγήκε στον «αέρα» στις αρχές Μάιου κατάφερε μέχρι τα τέλη Μαΐου που είναι το καταληκτικό deadline αιτήσεων για όλα τα προγράμματα του ALBA, να συγκεντρώσει περισσότερες από 45 αιτήσεις. Από αυτές 23 υποψήφιοι έγιναν δεκτοί και είναι τώρα μαθητές μας. Αν κρίνω με τη μέχρι τώρα πληροφόρηση που έχω το πρόγραμμα αυτό θα είναι “Sold out”πολύ πριν το καταληκτικό deadline αιτήσεων του Μαΐου 2014»


Αναφέρεται στο υψηλό επίπεδο των καθηγητών καθώς επίσης στο προφίλ των φοιτητών και των κριτηρίων εισαγωγής τους στο ALBA.


«Όπως συνηθίζω να λέω το καλό σχολείο το κάνουν οι καθηγητές και οι φοιτητές. Οι καθηγητές μας είναι Έλληνες και ξένοι διεθνούς φήμης ακαδημαϊκοί αλλά και καταξιωμένοι επαγγελματίες από το χώρο της ναυτιλίας. Μερικοί από αυτούς είναι επισκέπτες καθηγητές από πανεπιστήμια με παράδοση στις ναυτιλιακές σπουδές όπως το Πανεπιστήμιο του Cardiff, το World Maritime University του IMO, το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας και άλλων σημαντικών ελληνικών και ξένων ιδρυμάτων. Όσο για τους φοιτητές μας τα κριτήρια εισαγωγής είναι αντίστοιχα με αυτά των καλύτερων πανεπιστημίων της Ευρώπης. Ζητάμε πολύ καλή βαθμολογία πρώτου πτυχίου , άριστο επίπεδο Αγγλικών και δύο συστατικές επιστολές ενώ η δοκιμασία του GMAT test κρίνεται σε κάποιες περιπτώσεις απαραίτητη. Επιπλέον ο υποψήφιος καλείτε να γράψει τρία essays και να περάσει συνέντευξη. Όσον αφορά το προφίλ των φοιτητών μας αυτό διαφέρει μεταξύ των MBAs προγραμμάτων με αυτό των MScs.


Το MBA in Shipping πχ, προτιμάται από στελέχη της αγοράς τα οποία θέλουν να ανέβουν ιεραρχικά ή από στελέχη που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στη διοίκηση επιχειρήσεων όπως ναυπηγοί, δικηγόροι, καπετάνιοι και πρώτοι μηχανικοί που θέλουν αν εργαστούν σε γραφείο, αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού, «νεαροί» πλοιοκτήτες αλλά και παιδιά πλοιοκτητών που προετοιμάζονται να αναλάβουν την εταιρεία των γονιών ή που θέλουν να ανοίξουν την δική τους εταιρεία κτλ.


Τώρα το προφίλ των σπουδαστών των MScs διαφέρει. Πρόκειται για νέους απόφοιτους Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων που έχουν μικρή ή καθόλου εργασιακή εμπειρία. Προέρχονται κυρίως από την ΑΣΣΟΕ το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο, το Αιγαίου το DEREE και από Βρετανικά κυρίως πανεπιστήμια. Ειδικότερα για το MSc in Shipping Management στόχος μας είναι να εντάξουμε στο προφίλ του προγράμματος και απόφοιτους των ναυτικών σχολών υπό προϋποθέσεις…»


Ο κος Βουγιούς επισημαίνει τα οφέλη των σπουδαστών από τις συνεργασίες του ALBA. «Νομίζω είναι σημαντικό να αναφέρω την εξαιρετική συνεργασία μας τόσο με το Institute of Chartered Shipbrokers (ICS Greek Branch) όσο και με το Hellenic Shipbrokers Association (HSA). Η συνεργασία μας με το ICS εξασφαλίζει στους αποφοίτους μας την απαλλαγή τριών από τις επτά εξετάσεις που απαιτούνται για να γίνει κανείς μέλος του ICS. Επιπλέον κάθε χρόνο δύο αριστούχοι του «Gnosis certificate» του HSA μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφίες στα ναυτιλιακά προγράμματα του ALBA. Υποτροφίες στο ALBA μπορούν επίσης να διεκδικήσουν ναυτικοί μέσω της ΠΕΠΕΝ καθώς επίσης και οι γυναίκες της ναυτιλίας μέσα από την πολύχρονη συνεργασία μας με την WISTA HELLAS».


Ο Διευθυντής του προγράμματος δίνει μια διαφορετική προσέγγιση στο σκεπτικό του υποψήφιου σπουδαστή του ALBA..


«Business Unusual είναι το μότο μας και το ιδρυτικό DNA του ALBA. Είναι η φιλοσοφία μας, ένας τρόπος σκέψης για την επιχείρηση και ένας τρόπος ζωής μέσα στην κοινωνία. Είναι η ανάγκη να οραματιζόμαστε, να θέτουμε υψηλούς στόχους και να εργαζόμαστε αδιάκοπα για να φτάσουμε εκεί διατηρώντας ταυτόχρονα τα υψηλότερα ηθικά και ποιοτικά πρότυπα. Καλούμε λοιπόν όλους εκείνους που συμμερίζονται τον τρόπο αυτό σκέψης να έρθουν κοντά μας. Αυτοί για εμάς είναι οι «κατάλληλοι» υποψήφιοι. Το ALBA δεν είναι για όλους αυτό θα ήθελα να γίνει κατανοητό. Η σωστή επιλογή των υποψήφιων επιτυγχάνεται από μία ιδιαίτερα προσεκτική ακαδημαϊκή αξιολόγηση των αιτήσεων και έπειτα από συνέντευξη. Η πολύ προσεκτική αυτή αξιολόγηση σε συνδυασμό με τη φιλοσοφία μας είναι ο λόγος επιτυχία μας αν θέλετε στην μεγάλη απορρόφηση των αποφοίτων μας στην αγορά».


Σχετικά με το πόσο σημαντική είναι η συνεχή εκπαίδευση των στελεχών όπως και η πιστοποίηση σχολιάζει:


«Η γνώση αποτελεί επένδυση. Τη σημαντικότερη επένδυση από πολλές απόψεις. Η ίδια η κρίση μας το απέδειξε αυτό. Σαφέστατα είναι απαραίτητη για όλους διότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης ενώ τα περιβάλλοντα συστήματα γίνονται όλο και ποιο πολύπλοκα. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες τις οποίες δεν έχουμε το χρόνο και τη γνώση για να τις φιλτράρουμε. Θα πρέπει λοιπόν συνεχώς να εκπαιδευόμαστε για να μην είμαστε πίσω από το ρυθμό αυτό εξέλιξης. Ιδιαίτερα για το χώρο της ναυτιλίας που είναι πολύ ανταγωνιστικός , η πιστοποιημένη γνώση αποτελεί ένα επιπλέον πλεονέκτημα».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!