Seanergy Maritime: Η Πρώτη Ελληνική Ναυτιλιακή Εταιρεία που Συμμετέχει στο Πρόγραμμα SAFeCRAFT

30.01.2024

για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Υφιστάμενου Εμπορικού Στόλου με τη Χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

30 Ιανουαρίου, 2024 – Γλυφάδα – Η Seanergy Maritime Holdings Corp. («Seanergy» ή «Εταιρεία») (NASDAQ: SHIP) μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Seanergy Shipmanagement Corp., είναι η μοναδική ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία που συμμετέχει στο πρόγραμμα SAFeCRAFT («Safecraft»). Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί μια πρωτοποριακή δράση για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στη ναυτιλία.

Ο κύριος στόχος του Safecraft είναι να αναδείξει την ασφάλεια και την αποδοτικότητα των βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων (SAFs), επιταχύνοντας έτσι την υιοθέτηση των σχετικών τεχνολογιών στα υπάρχοντα πλοία.

Η Seanergy θα αναβαθμίσει ένα από τα Capesize πλοία του στόλου της, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι σχετικές εγκαταστάσεις, ώστε να χρησιμοποιήσει υδρογόνο (H2) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η συγκεκριμένη διάταξη θα καλύψει μέρος της απαίτησης ενέργειας για την πρόωση του πλοίου από την κύρια μηχανή, μειώνοντας έτσι την απαίτηση για συμβατικά καύσιμα.

Πέρα από τη διάθεση του Capesize πλοίου, η Seanergy θα επιβλέψει τη μελέτη και την εγκατάσταση του εξοπλισμού η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Hydrus Engineering S.A., το American Bureau of Shipping, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τη MOTOR OIL (Hellas) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε., το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πολυτεχνείο της Δρέσδης, τον RINA Services SPA, την Pherousa Green Technologies AS, το Ίδρυμα WEGEMT και το Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 48 μηνών και συγχρηματοδοτείται μέσω του «Horizon Europe», το κύριο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία και ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2023.

Ο κ. Σταμάτης Τσαντάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, δήλωσε:

«Είμαστε η πρώτη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία που συμμετέχει σε αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα. Η σημαντική αυτή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και βασικούς φορείς του κλάδου, αποτελεί ένα ακόμη σπουδαίο επίτευγμα της Seanergy προς την κατεύθυνση των παγκόσμιων στόχων για την μείωση των εκπομπών CO2.

Πιστεύουμε πως πρωταρχικό μας στόχο θα πρέπει να αποτελεί η βελτίωση της αποδοτικότητας του υφιστάμενου στόλου και σε αυτό το πλαίσιο το πρόγραμμα Safecraft, με τη συμμετοχή φορέων παγκοσμίου κύρους καθώς και τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και νέων τεχνολογιών στον υπάρχοντα στόλο.»

Ο κ. Βασίλειος Γ. Πετούσης, Energy & Sustainability Manager της Εταιρείας, δήλωσε:

«Εφαρμόζουμε πρωτοποριακές επιχειρησιακές και τεχνικές τεχνολογίες που θέτουν τη Seanergy στην πρώτη γραμμή προώθησης πρακτικών για μια πιο πράσινη ναυτιλία, καθιστώντας μας έτσι ένα σημαντικό παράδειγμα.

Επιδιώκουμε έναν βιώσιμο κύκλο εργασιών, αναλύουμε συνεχώς και βελτιώνουμε περαιτέρω τα επιτεύγματα της Εταιρείας στον τομέα του Περιβάλλοντος, της Κοινωνικής Ανάπτυξης και της Διακυβέρνησης (ESG), επιτυγχάνοντας τους περιβαλλοντικούς στόχους με δομημένες και αποδεδειγμένες λύσεις.»

Η Seanergy Maritime Holdings Corp. είναι η μοναδική εταιρεία εισηγμένη στο Αμερικανικό χρηματιστήριο που διαχειρίζεται αποκλειστικά στόλο πλοίων τύπου Capesize. Η Seanergy παρέχει υπηρεσίες θαλάσσιας μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου μέσω ενός σύγχρονου στόλου πλοίων Capesize. Ο στόλος της Εταιρείας αποτελείται από 17 πλοία (1 Newcastlemax και 16 Capesize), με συνολική μεταφορική ικανότητα που ανέρχεται στους 3.054.820 dwt και με μέση ηλικία στόλου τα 12,8 περίπου έτη.

Η Seanergy Maritime Holdings Corp. είναι ναυτιλιακή εταιρεία με κεντρικά γραφεία στην Γλυφάδα Αττικής και έδρα τα Marshall Islands. Οι μετοχές της Εταιρείας διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Nasdaq Capital Market με τον κωδικό «SHIP».www.seanergymaritime.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!