Reuters: Έλληνες εφοπλιστές “εγκαταλείπουν” το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου λόγω αμερικανικών απειλών.

26.11.2023

Το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε σε δημοσίευμα του, πως τρεις μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες σταμάτησαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, λόγω των κυρώσεων, που επιβάλλει η Δύση στη Μόσχα εξαιτίας του πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου, οι τρεις εταιρείες που μέχρι τον Οκτώβριο ήταν ενεργοί μεταφορείς του ρωσικού πετρελαίου, όταν και άρχισαν να μειώνουν τη συμμετοχή τους, σύμφωνα με παράγοντες της διεθνούς αγοράς αλλά και βάσει στοιχείων της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Ενώ, τον Νοέμβριο φέρονται να μην μετέφεραν καθόλου ρωσικά καύσιμα λόγω της ενημέρωσης για επιμήκυνση των κυρώσεων.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα για τη Ρωσία, καθώς περιορίζει τον αριθμό των ναυτιλιακών εταιρειών που είναι έτοιμες να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε καταναλωτές στην Ασία, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Αμερική – αν και οι πηγές του Reuters θεωρούν πως η Μόσχα εξακολουθεί να έχει διαθέσιμες αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες προς το παρόν.

Προς υπενθύμιση, τον Οκτώβριο, η Ουάσιγκτον επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμών της G7, δηλαδή 60 δολάρια το βαρέλι. Την περασμένη εβδομάδα, επέβαλε κυρώσεις σε τρία ακόμη πλοία. Οι χώρες της G7 εισήγαγαν ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο στα τέλη του 2022, αλλά μέχρι σήμερα υπήρχε ανοχή στους παραβάτες. Το ανώτατο όριο τιμών επιτρέπει στις δυτικές επιχειρήσεις να παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς και ασφάλισης για το ρωσικό αργό, εφόσον το πετρέλαιο πωλείται κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι. Το ανώτατο όριο έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τρεις ελληνικές εταιρείες, που διαχειρίζονται περισσότερα από 100 tankes, τα οποία είναι ικανά να διακινήσουν σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών πετρελαίου από τα ευρωπαϊκά λιμάνια της Ρωσίας, Πριμόρσκ, Ουστ-Λούγκα και Νοβοροσίσκ, ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων τόνων το μήνα ή 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η Ρωσία βασίζεται πλέον στη ναυτιλιακή της εταιρεία Sovcomflot, αλλά και άλλες άγνωστές που είναι εγγεγραμμένες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, το Χονγκ Κονγκ, τις Σεϋχέλλες, τη Γκάνα και άλλες τοποθεσίες, σύμφωνα με παράγοντες της ναυτιλίας.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!