Πωλητήριο σε 204 ξενοδοχεία και καταλύματα σε τιμές… ευκαιρίας έως 12 εκατ. ευρώ – Στο σφυρί του eauction άλλες 111 μονάδες

19.06.2023

Περίπου 204 ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα διατίθενται προς πώληση τις τελευταίες 30 ημέρες μέσω ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων. Έκπληξη προκαλεί ότι η πλειοψηφία δεν είναι πεντάστερα ξενοδοχεία (που συνήθως βγαίνουν προς πώληση), αλλά σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες, είναι κυρίως τουριστικά καταλύματα μικρότερης κατηγορίας από 10 έως 30 δωμάτια, που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν σε οικογενειακή βάση αποτελώντας βασικό πυλώνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με νέα έκθεση του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates.

Όσον αφορά στις ξενοδοχειακές μονάδες, μεγάλο μέρος αυτών, δεν αποτελούν ιδιοκτησίες ελληνικών συμφερόντων αλλά αλλοδαπών και κυρίως επενδυτικών σχημάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα. 

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα το τελευταίο χρονικό διάστημα «χτύπησε» ή αναμένεται να «χτυπήσει» το ηλεκτρονικό σφυρί του πλειστηριασμού για πολλές ξενοδοχειακές μονάδες τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Ξενοδοχειακές μονάδες που σε μεγάλο μέρος τους, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα λειτουργούσαν σε εμβληματικά κτίρια της εκάστοτε περιοχή.

Τη περσινή χρονιά, εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, δημοσίευσε ότι δέχθηκε δεσμευτικές προσφορές από ενδιαφερόμενα σχήματα για την απόκτηση των 69 ξενοδοχείων που έχει βγάλει προς πώληση η εταιρεία. Προσφορές κυρίως από ξένα funds και tour operators.

Οι οικονομικές εκκρεμότητες του εκάστοτε επιχειρηματία, οι διαδοχικές κρίσεις, τα δάνεια, οι λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις, το ενεργειακό κόστος που σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και την ανατίμηση των αγαθών στην εφοδιαστική αλυσίδα, συρρίκνωσαν τα εισοδήματα και αύξησαν τα έξοδα. 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!