Ποια είναι τα ξένα funds που σαρώνουν τον ευρωπαϊκό Νότο και την Ελλάδα για ακίνητα και επενδύσεις στον Τουρισμό

25.07.2014

Εταιρείες όπως οι Blackstone, Oaktree, Hines, QIA, London & Regional, Carlton Group αναζητούν κυρίως ευκαιρίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.


Εντονη κινητικότητα στον ευρωπαϊκό Νότο παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τα ξένα funds από την Ευρώπη, την Ασία αλλά και την Αμερική, τα οποία έχουν βάλει στο στόχαστρο εσχάτως και το ελληνικό real estate. H χώρα μας, όπως και η ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης προσελκύει ολοένα και εντονότερο το ενδιαφέρον των ξένων, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών και όχι πάντως- όσον αφορά την Ελλάδα- λόγω των (μη) …διευκολύνσεων από πλευράς της ελληνικής Πολιτείας σε επίπεδο θεσμικού ή φορολογικού πλαισίου.


Κι ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως γύρω από το κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων, στη χώρα μας οι ευκαιρίες που αναζητούν ονόματα όπως οι Blackstone, Oaktree, Hines, QIA, London & Regional, Carlton Group κ.τ.λ. αφορούν κυρίως τις επενδύσεις που σχετίζονται άμεσα ή και έμμεσα με τον τουρισμό, αφενός λόγω των προοπτικών που παρουσιάζει ο κλάδος, αφετέρου λόγω της έλλειψης επενδυτικού ‘’προϊόντος’’ στις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων, όπως τα γραφεία ή ακόμη και τα εμπορικά ακίνητα.


Το μεγάλο project του Ελληνικού ήταν η βασική αιτία για την οποία η Blackstone αποφάσισε να επενδύσει στο ελληνικό real estate. Ο αμερικανικός κολοσσός διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο είναι πλέον εκ των μεγαλομετόχων της Lamda Development, και έχει βρεθεί στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες ειδικά στην Ισπανία αφού αναδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα πλειοδότης για το χαρτοφυλάκιο ‘’Hercules’’ αξίας 6,4 δισ. ευρώ, που αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατοικιών που πωλούνται από την Catalunya Banc, σε μια συμφωνία που υποστηρίζεται από κρατικά κονδύλια. Πέραν της επένδυσης στην Ισπανία, ο όμιλος ανακοίνωσε προχθές την εξαγορά, ύψους 380 εκατ. ευρώ, ενός ακόμη γραφειακού συγκροτήματος αυτή τη φορά στην πιο ‘’ώριμη’’ ευρωπαϊκή αγορά στο City του Λονδίνου, πιστή στους κανόνες περί διασποράς επενδυτικού ρίσκου, ενώ συμφώνησε και στην εξαγορά της εισηγμένης στην αγορά ΑΙΜ Max Property Group έναντι 567 εκατ. ευρώ.


Στον ευρωπαϊκό Νότο αναζητεί ευκαιρίες αυτή τη στιγμή και η Οaktree, η οποία βλέπει μεγάλες προοπτικές στη χώρα μας στον τουριστικό τομέα και δη στα ξενοδοχεία. Πριν από λίγες ημέρες το fund έκανε την είσοδο του και στην ισπανική αγορά, στον τομέα όμως των επαγγελματικών ακινήτων, προχωρώντας στην αγορά ενός εμπορικού κέντρου κι επενδύοντας για τον σκοπό αυτό κεφάλαια ύψους 110 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα, η Oaktree επενδύει στον 5αστερο τουρισμό, έχοντας από τις αρχές του έτους συνασπισθεί με τον όμιλο της ΣΑΝΗ για τη δημιουργία της νέας αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Ikos Resort, ξεκινώντας αρχικά από τη Βόρεια Ελλάδα και αναζητώντας και νέες ευκαιρίες για την αγορά υφιστάμενων μονάδων ή ακόμη και εκτάσεων.


Ελλάδα αλλά και Ιταλία έχει βάλει στο στόχαστρο η αμερικανική Hines, με τους επικεφαλής της μάλιστα στις αρχές του 2014 να δηλώνουν ότι ‘’έχουν διαθέσιμα 500 εκατ. ευρώ να διαθέσουν στην Ελλάδα με έμφαση το κομμάτι του τουρισμού’’. Πρόσφατα η Hines Italia, joint venture της Hines και της ιταλικής Catella προχώρησε στην αγορά γραφειακού συγκροτήματος στο Μιλάνο, από την Blackrock και μάλιστα σύμφωνα με τον επικεφαλής της ο όμιλος «έχει υποβάλει προσφορές για αγορές ακινήτων άνω των 500 εκατ. ευρώ στην ιταλική αγορά». Στη χώρα μας, ο όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις, μεταξύ άλλων και με τον όμιλο Στέγγου για το Πόρτο Καρράς αλλά και με τον Σ. Θεοδωρίδη, εκ των βασικών μετόχων μαζί με την τράπεζα Πειραιώς, της Trastor AΕΕΑΠ. Η Hines πάντως ανήκει στους επενδυτές οι οποίοι προτιμούν και τις σίγουρες επενδύσεις στις πιο ‘’ώριμες αγορές’’, έχοντας πρόσφατα αποκτήσει δύο ακίνητα και στη Γερμανία, στο Ντύσσελντορφ.


Οι επενδύσεις στον τουρισμό ενδιαφέρουν στη χώρα μας και τη βρετανική London & Regional, η οποία μπορεί να εγκατέλειψε την προσπάθεια για την αξιοποίηση του ‘’φιλέτου’’ του Ελληνικού, ωστόσο εξακολουθεί να βλέπει με καλό μάτι την ελληνική αγορά ακινήτων. Ο όμιλος πάντως καλοβλέπει συνολικά τη Νότια Ευρώπη έχοντας προχωρήσει πρόσφατα στην απόκτηση ενός από τα μεγαλύτερα επαγγελματικά ακίνητα της Μαδρίτης, εκεί όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της Vodafone.


Αντίστοιχα και το Κατάρ, το οποίο επίσης εγκατέλειψε το διαγωνισμό της αξιοποίησης των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού, προ δεκαημέρου ‘’έκλεισε’’ την αγορά των κεντρικών γραφείων της Credit Suisse στο Μιλάνο, ιδιοκτησίας της αμερικανικής Tishman Speyer.


Στους ‘’καμένους’’ ξένους επενδυτές στον τομέα των ακινήτων ειδικά στη χώρα μας συγκαταλέγεται η Rockspring, η οποία προτιμά να επενδύει αυτή την στιγμή στην πιο ‘’σίγουρη’’ αγορά του Λονδίνου, έχοντας ανακοινώσει τον τελευταίο μήνα δύο deals στη βρετανική αγορά, αξίας 100 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο του 2014 η Rockspring Property Investment Managers έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει σε συναλλαγές συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ θα αφορά την ευρωπαϊκή αγορά. Σημειώνεται εδώ ότι η Rockspring, ήταν από τους πρώτους ξένους επενδυτές της ελληνικής αγοράς ακινήτων το 2001 (με μεγάλες επενδύσεις όπως τα γραφεία της PricewaterhouseCoopers επί της λεωφόρου Κηφισίας, το κτίριο του υπουργείου Ανάπτυξης επί της λ. Μεσογείων, ένα ακόμη κτίριο γραφείων επί της οδού Σωρού στο Μαρούσι αλλά και το εμπορικό κέντρο Pantheon Plaza στη Λάρισα). Το γνωστό fund πούλησε καθ’όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄00 όλα τα παραπάνω ακίνητα πλήν της συμμετοχής του στο όχι και τόσο επιτυχημένο mall της Λάρισας (αποτελεί συνιδιοκτησία με την πορτογαλική εταιρεία εμπορικών κέντρων Sonae Sierra), η οποία παραμένει ακόμη και σήμερα στο χαρτοφυλάκιό του. Στις αρχές του 2014 μάλιστα το βρετανικό fund δε δίστασε να κάνει το πρώτο distressed deal της εγχώριας αγοράς ακινήτων από κοινού με την Ηenderson πουλώντας ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Eurobank Properties AEEAΠ.


Αντίστοιχα, Κινέζοι και Κορεάτες επενδυτές έχουν βάλει στο στόχαστρο αυτή την στιγμή τον ευρωπαϊκό Νότο και όχι μόνο με τους επικεφαλής του ΕPRA, του ευρωπαϊκού οργάνου Εισηγμένων Εταιρειών Ακίνητης Περιουσίας να δηλώνουν προ ημερών ότι η Ευρωζώνη αυτή την στιγμή είναι ο νούμερο 1 επενδυτικός προορισμός για ασιατικά κεφάλαια σε μία προσπάθεια διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων τους.


Οι Αραβες


Από το ‘’μέτωπο’’ των Αράβων, οι προβλέψεις ως προς τις επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη είναι εντυπωσιακές: Από τα περίπου 180 δισ. δολάρια που προβλέπεται ότι θα επενδύσουν οι Αραβες σε ακίνητα ανά τον κόσμο, τα 145 δισ. θα τοποθετηθούν στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων CBRE. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα 85 δισ. οδεύουν προς το Λονδίνο, ενώ για τα υπόλοιπα θα δοθεί ‘’μάχη’’ μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας. Η Ελλάδα δεν αναφέρεται στην έκθεση, αλλά οι εξελίξεις του τελευταίου έτους (βλ. Αστέρα Βουλιαγμένης και Ελληνικό) δείχνουν ότι αποτελεί επίσης προορισμό αραβικών κεφαλαίων που αναζητούν ευκαιρίες στα ακίνητα. Το 2013 οι Αραβες επένδυσαν περί τα 13 δισ. δολάρια στη διεθνή αγορά ακινήτων, σε σύγκριση με περίπου 8 δισ. που είχαν τοποθετήσει το 2007, πριν ξεσπάσει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Συνολικά, μεταξύ 2007 και 2013, οι Αραβες επένδυσαν σε ακίνητα εκτός της Μέσης Ανατολής περί τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη CBRE. Μόνο το 10\% των κεφαλαίων που θα τοποθετήσουν την επόμενη δεκαετία τα αραβικά SWFs σε ακίνητα θα επενδυθεί στις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν από το δολάριο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση.


Η Ελλάδα, προκειμένου να προσελκύσει αραβικά κεφάλαια, ανταγωνίζεται κυρίως τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία, η οποία φαίνεται ότι αποτελεί νέο στρατηγικό προορισμό με επενδύσεις σε ξενοδοχεία. Η χώρα μας διαθέτει πλεονεκτήματα, καθώς σύμφωνα με την έκθεση της CBRE οι δύο τομείς που θα προσελκύσουν περί το 30\% των κεφαλαίων της επόμενης δεκαετίας από τους Αραβες είναι τα ξενοδοχεία και τα κτίρια γραφείων. Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών είχαν υπάρξει συναντήσεις επενδυτών από το Αμπού Ντάμπι με ελληνικές εταιρίες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στην αγορά γραφείων, οι οποίες δεν απέδωσαν, αφού η συγκεκριμένη αγορά παραμένει υπό πίεση.



Tης Στεφανίας Σούκη

Πηγή: newmoney.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!