Ποιά είναι η πορεία της οικογένεια Καρνέση και τι ρόλο έπαιζε ο Αιγύπτιος υπάλληλος;
Πότε δημιουργήθηκε η ναυτιλιακή εταιρεία;
Η ναυτιλιακή εταιρεία European Navigation Inc., συμφερόντων της οικογένειας Καρνέση ιδρύθηκε το 1979. Ιστορικά, ο όμιλος έχει διαχειριστεί έναν μέσο στόλο περίπου 35 πλοίων, από chemical tankers έως VLCCs και από handysize έως μεγάλα VLOCs, αλλά και Capesize bulk carriers.
Σήμερα, η εταιρεία διαχειρίζεται έναν στόλο 10 δεξαμενόπλοιων (κατασκευής από το 2004 έως το 2015), χωρητικότητας περίπου 1.200.000 dwt υπό την “European Product Carriers Ltd”. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στη Γλυφάδα, που είναι αρμόδια για την τεχνική διαχείριση των πλοίων, τις ασφάλειες και τα πληρώματα. Παράλληλα, διατηρεί γραφεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, που είναι υπεύθυνα για όλες τις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας (κυρίως ναυλώσεις, S&P, χρηματοοικονομικά και ασφάλειες).
Ποιός ήταν ο Αιγυπτιακής καταγωγής υπάλληλος της εταιρείας που σκότωσε την μία εκ των ιδιοκτητών Μαρία Καρνέση, τον γαμπρό της Αντώνη Βλασσάκη, αλλά και τον υπάλληλο της εταιρείας Ηλία Κουκουλάρη;
Ο 75χρονος Αντέλ Αριστείδης Ελ Μπουράυ ή αλλιώς “Άρης” (καθώς είχε βαπτιστεί χριστιανός από τον Σπύρο Καρνέση) εργαζόταν επί περίπου 36 συναπτά έτη στην εταιρεία και ήταν σχεδόν γνωστός σε όλους τους υπαλλήλους. Τα τελευταία χρόνια ήταν ο επιστάτης των σπιτιών (Γλυφάδα & Πεταλιούς) της εφοπλιστικής οικογένειας και παράλληλα φρόντιζε τη γιαγιά της οικογένειας. Λίγες ημέρες πριν του ανακοινώθηκε ότι απολύεται, με τον ίδιο ωστόσο να μην αποδέχεται την απόφαση των εφοπλιστών. Επίσης, του είχε δοθεί και τελεσίγραφο να εγκαταλείψει το σπίτι που του είχε παραχωρηθεί. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες για την αποχώρησή του από τη ναυτιλιακή έλαβε αποζημίωση ύψους 60 χιλιάδες ευρώ. Στη συνέχεια, προσπάθησε να μεταπείσει την Μαρία Καρνέση, δίχως επιτυχία. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα αποφάσισε να σκοτώσει τους εργοδότες του και να θέσει και ο ίδιος τέλος στη ζωή του.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αστυνομικών, ένας από τους λόγους που δημιούργησε πρόβλημα στις σχέσεις του Αιγύπτιου επιστάτη με την οικογένεια Καρνέση, ήταν η δικαστική διαμάχη μεταξύ του 85χρονου εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση και των δύο αδελφών του, της 79χρονης Δέσποινας και της 77χρονης Μαρίας, για την οικονομική διαφορά ύψους 325 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκτιμάται ότι η ενδοοικογενειακή αυτή διαμάχη επηρέασε τον επιστάτη, ο οποίος κατά το παρελθόν διατηρούσε καλές σχέσεις με όλους.
Ποιό είναι το χρονικό της αιματηρής επίθεσης;
Το πρωί της Δευτέρας (12/02) ο άλλοτε πιστός υπάλληλος, πήγε στη ναυτιλιακή εταιρεία αποφασισμένος για όλα. Μπήκε στο υπόγειο πάρκινγκ με τηλεκοντρόλ που είχε στην κατοχή του. Στάθμευσε το όχημά του, ανέβηκε στον πρώτο όροφο από το κλιμακοστάσιο και πυροβόλησε στο κεφάλι αρχικά τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Αντώνη Βλασσάκη. Στη συνέχεια, πυροβόλησε με την ίδια κοντόκανη καραμπίνα τον πρώην καπετάνιο Ηλία Κουκουλάρη, που προσπάθησε να τον ηρεμήσει και να τον σταματήσει. Στο τέλος μετέβη στο γραφείο της ιδιοκτήτριας της εταιρείας, Μαρίας Καρνέση, την οποία πυροβόλησε στο κεφάλι. Με γρήγορες κινήσεις κατευθύνθηκε σε μια αποθήκη στο υπόγειο και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. Μαζί του είχε και ένα περίστροφο, το οποίο βρέθηκε από τους αστυνομικούς στο αυτοκίνητό του. Ωστόσο, την ώρα της ένοπλης επίθεσης απουσίαζε από το γραφείο της η δεύτερη αδελφή της οικογένειας, η Δέσποινα Καρνέση, την οποία σύμφωνα με μαρτυρίες ο δράστης αναζήτησε για να τη σκοτώσει. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής πρόκειται να της πάρουν κατάθεση, μιας και αποτελεί τη βασικότερη μάρτυρα της υπόθεσης.
Που οφείλεται η δικαστική διαμάχη της οικογένειας;
Η δικαστική διαμάχη μεταξύ του ιδρυτή της εταιρείας Σπύρου Καρνέση (85 ετών) και των δύο αδελφών Δέσποινας (79 ετών) και Μαρίας (77 ετών), αλλά και τον σύζυγο της πρώτης, Αντώνη Βλασσάκη (80 ετών), αφορούσε σε περιουσία ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αναλυτικότερα, με την 63 σελίδων αγωγή τους στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, οι ενάγοντες κατηγορούσαν τον καπετάν Σπύρο ότι πήρε στα τέλη του 2022 από κοινούς λογαριασμούς ποσό ύψους 325.5 εκατομμυρίων δολαρίων και τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία. Να σημειωθεί πως επρόκειτο για μετρητά που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό ταμείο των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα τους στην ποντοπόρο ναυτιλία. Από την πλευρά του ο Σ. Καρνέσης υποστήριζε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πώς η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοι του.