Οι «Σεΐχηδες» των δεξαμενοπλοίων, ο Νικόλας Τσάκος στην πρώτη δεκάδα

11.06.2014

Οι «Βασιλειάδες» των δεξαμενοπλοίων ,διεθνώς, φθάνουν τους 50 και προέρχονται από 19 διαφορετικές χώρες, σύμφωνα με το περιοδικό «Riviera».

Τα κριτήρια επιλογής τους, συνήθως, είναι διαφορετικά : Οι εφοπλιστές «κρίνονται» ανάλογα με τα big deals και τις νέες επενδύσεις τους στα δεξαμενόπλοια. Oι shipbrokers ανάλογα με τις αγοραπωλησίες, οι εκπρόσωποι και τα private equities από τον ρόλο που διαδραματίζουν στην χρηματοδότηση της ναυτιλίας.


Στην πρώτη δεκάδα, σύμφωνα πάντα με την λίστα του περιοδικού «Riviera», βρίσκεται ο ισχυρός άντρας της Scorpio Group, Robert Bugbee. Στην δεύτερη θέση φιγουράρει ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος εφοπλιστής, ο John Fre-driksen και ακολουθούν: ο Peter Evensen της Teekay Corp, ο Andrew Sohmen- Pao της BW, ο Carsten Mortensen της Norden, ο Sergey Frank της Sovcomflot, ο Hor Weng Yew της AET, ο Mikael Skov της Hafnia Tankers, ο Νικόλας Tσάκος της TEN στην 9η θέση, ενώ το top-10 κλείνει ο Morten Engelstoft της Maersk Tankers.


Οι Έλληνες της «λίστας»


– NIKOΛAΣ TΣAKOΣ: Το επενδυτικό ντεμαράζ που έχει κάνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TEN και ειδικά στα LNG και τα τάνκερ μεταφοράς, τον συγκαταλέγουν μεταξύ εκείνων που προνόησαν να τοποθετηθούν σε έναν κλάδο υπό ανάκαμψη. H TEN ήδη μετρά 45 δεξαμενόπλοια, έχει παραγγείλει ακόμη 6.


– DENIS ΠETPOΠOYΛOΣ: Με περισσότερα από 35 χρόνια εμπειρίας στον ανταγωνιστικό κλάδο των ναυλομεσιτών ο Denis Πετρόπουλος κερδίζει την 12η θέση στη «Riviera» των ισχυρών. Είναι ιδρυτής της Braemar Tankers .


– AΓΓEΛIKH ΦPAΓKOY: H πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios, Αγγελική Φράγκου κατατάσσεται στην 14η θέση. Διαθέτει στόλο 50 δεξαμενόπλοιων ενώ υπό υλοποίηση βρίσκεται συμφωνία με την HSH Nordbank για την αγορά 10 πλοίων αξίας 219 εκατ. δολ


– ΠHTEP ΛIBANOΣ: H εταιρία Euronav, συμφερόντων Λιβανού και της μεγαλύτερης γαλλικής οικογένειας στη ναυτιλία των Saverys δεν θα μπορούσε να λείπει από τη «Riviera», έστω και μέσω του CEO Patrick Rodgers (19η θέση). «Τάραξε» τα νερά στις αρχές του έτους με το mega deal των 980 εκατ. δολ. για την εξαγορά όλου του στόλου VLCCs της Maersk, Θέλει να διπλασιάσει τον στόλο του από τα 50 στα 100, ως το 2015.


-XAPHΣ ΘEOXAPHΣ:. Ένας από τους πιο διακεκριμένους δικηγόρους της Norton Rose Fullbrights με βαθιά γνώση των ζητημάτων της ναυτιλίας που η «Riviera» τον κατατάσσει στην 22η θέση. Πέρυσι τον Iούνιο, η Norton Rose συγχωνεύθηκε με την Fullbright, δημιουργώντας μια νομική εταιρία με 11 γραφεία στις HΠA και πάνω από 150 συνεργαζόμενους δικηγόρους διεθνώς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!