Νέα συμφωνία Aegean Shipping – COSCO για την κατασκευή δύο ακόμη δεξαμενόπλοιων

22.11.2023

Σε συμφωνία για την κατασκευή δύο ακόμα LR2 tankers- ice class, (χωρητικότητας 114.000 dwt, κατέληξαν η ναυτιλιακή εταιρεία Aegean Shipping Management, συμφερόντων του Γιώργου Μελισσανίδη, με το ναυπηγείο COSCO SHIPPING Heavy Industry Yangzhou.

Από την πλευρά του, ο Swem Sun, Managing Director of Commercial Headquarters της COSCO, δήλωσε ότι η τελευταία παραγγελία φέρνει την Aegean Shipping Management, στην πρώτη θέση της λίστας με τους top πελάτες του κινεζικού ομίλου στην Ευρώπη, όσον αφορά στον αριθμό πλοίων. Πιο συγκεκριμένα, μετά την νέα συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στα δύο μέρη και κατά τη διάρκεια διαδικτυακής διάσκεψης, ο ίδιος ανάφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η σημερινή υπογραφή του συμφωνητικού ναυπήγησης δύο LR2s, ανάμεσα στον όμιλο COSCO SHIPPING Heavy Industry και τον όμιλο της Aegean Shipping Management αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για την συνεργασία των δύο μερών. Ο ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακός όμιλος είναι πλέον ο μεγαλύτερος πελάτης του ναυπηγικού τομέα της COSCO, σε αριθμό πλοίων στην Ευρώπη. Συμπεριλαμβανομένων των δύο LR2s- ice class, που πρώτη φορά κατασκευάζει η Aegean, θα έχει κατασκευάσει στις γιάρδες της Cosco οκτώ tankers και έξι bulk carriers (συνολικά 14 πλοία).

Παράλληλα, ο κ. Μελισσανίδης υπογράμμισε τις πολύ στενές, φιλικές σχέσεις που έχει η Aegean Shipping με τον όμιλο της COSCO. Στάθηκε στην άψογη συνεργασία που έχουν οι δύο πλευρές τα τελευταία χρόνια, και στα πλοία τελευταίας τεχνολογίας που έχει κατασκευάσει για λογαριασμό της Aegean Shipping Management, ο κινεζικός όμιλος. Πρόκειται για πλοία τα οποία διαθέτουν ότι πιο σύγχρονο και παράλληλα ποιοτικό και βιώσιμο έχει να προσφέρει ο ναυπηγικός τομέας στην ναυτιλία. Τέλος στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που έκανε το στελεχιακό δυναμικό της εταιρείας, προκειμένου να κλείσει με επιτυχία και η νέα αυτή συμφωνία.

Από την πλευρά του ο κ. Φαίδων Τομάζος, επικεφαλής της Cass Technava, τόνισε ότι “Η Aegean Shipping Management έδειξε εμπιστοσύνη στα ναυπηγεία της COSCO όταν έβαλε τις πρώτες της παραγγελίες, και από τότε ‘δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω’ δείχνοντας αφοσίωση, δεν συζήτησε ποτέ με άλλο ναυπηγείο, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί στη σημερινή αγορά”.

Να σημειωθεί ότι, τα δύο υπό ναυπήγηση LR2 tankers θα είναι τύπου ice class.Πρόκειται για έναν τύπο πλοίων που για πρώτη φορά παραγγέλνει η εταιρεία, η οποία συνεχίζει την παράδοση να επενδύει αποκλειστικά σε νεότευκτα πλοία. Αυτά θα είναι συμβατά με τον Energy Efficiency Design Index (EEDI) – Phase ΙΙΙ και θα διαθέτουν την τελευταία έκδοση των ηλεκτρικών κινητήρων της MAN B&W που εξασφαλίζουν την βέλτιστη κατανάλωση καυσίμου. Εκτός, των άλλων, η εγκατάσταση των συσκευών εξοικονόμησης ενέργειας Preshrouded Vanes (PSV) και Hub Vortex Absorber Fins (HVAF) θα ενισχύσουν την απόδοση ισχύος του σκάφους. Ενώ, η εξοικονόμηση ενέργειας θα επιτυγχάνεται με την εισαγωγή φωτισμού τύπου LED, καθώς και με την εγκατάσταση μετατροπέων συχνότητας σε κάθε αντλία θαλασσινού νερού στο χώρο του μηχανοστασίου. Επιπρόσθετα, τα πλοία θα έχουν εγκατεστημένα δοκιμασμένα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα επεξεργασίας θαλάσσιου έρματος.

Εν τω μεταξύ στις 23 Οκτωβρίου (2023) η Aegean Shipping Management αναγνωρίστηκε και πάλι από το πρόγραμμα της Αμερικανικής Ακτοφυλακής QUALSHIP21. Προς υπενθύμιση, την 1η Ιανουαρίου 2001, η Αμερικανική Ακτοφυλακή εφάρμοσε μια πρωτοβουλία για τον εντοπισμό των πλοίων υψηλής ποιότητας, αλλά και την παροχή κινήτρων για την ενθάρρυνση της ποιοτικής λειτουργίας. Η πρωτοβουλία αυτή ονομάζεται QUALSHIP 21, ποιοτική ναυτιλία για τον 21ο αιώνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι, στην ναυτιλιακή αγορά θεωρείται η υψηλότερη “πιστοποίηση” για τα πλοία μιας εταιρείας, αφού οι προϋποθέσεις που θέτει είναι οι αυστηρότερες παγκοσμίως. Τα πλοία της Aegean Shipping Management που έλαβαν το QUALSHIP 21 είναι τα «Green Planet», «Green Sea» & «Green Admire», τα οποία δραστηριοποιούνται στα ύδατα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Aegean Shipping Management διαθέτει έναν στόλο από 15 σύγχρονα tankers και bulk carriers, ενώ με την προσθήκη των δύο υπό ναυπήγηση LR2s, θα φτάσει τα 17. Ο στόλος της εταιρείας (εννέα tankers και έξι bulk carriers) είναι από τους πλέον σύγχρονους σε παγκόσμιο επίπεδο.Ο μέσος όρος ηλικίας του εν ενεργεία στόλου φτάνει τα 3.8 έτη και η συνολική του χωρητικότητα τα 1.32 εκατομμύρια dwt.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Aegean είναι μια από τις πρώτες ιδιωτικές ναυτιλιακές εταιρείες στην Ελλάδα, που υιοθέτησαν πρότυπα για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση (ESG). Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευσε την πρώτη ESG έκθεση για το έτος 2019, ενώ ακολούθησαν για το 2020 και για το 2021. Οι εκθέσεις είναι διαθέσιμες στο κοινό μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας. (Η έκθεση ESG περιγράφει τη στρατηγική και την προσέγγιση ESG της εταιρείας με τις πραγματικές επιδόσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, τα σημεία αναφοράς του κλάδου και τους μελλοντικούς στόχους).

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!