Μελίνα Τραυλού: «Το μαζί, η συλλογική δυναμική είναι το κλειδί της επιτυχίας μας.»

07.02.2024

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Με υψηλή προσέλευση και απαρτία, παρουσιάστηκαν στα μέλη τα καίρια ζητήματα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από την Πρόεδρο, Μελίνα Τραυλού και τα αρμόδια μέλη του Προεδρείου.

Πιο συγκεκριμένα, η Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, παρουσίασε τα πεπραγμένα του έτους που ολοκληρώθηκε, τα επιτεύγματα και τις θέσεις της Ένωσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και τους στόχους που έχουν τεθεί. *(επισυνάπτεται η σχετική ομιλία)

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της ΕΕΕ, ακολούθησε εκδήλωση προς τιμήν του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Arsenio Dominguez, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός τόνισε τη στενή και παραγωγική συνεργασία του Υπουργείου με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Επισήμανε την άμεση και αποτελεσματική σύμπλευση στους κοινούς στόχους της αναβάθμισης του τομέα της Ναυτικής Εκπαίδευσης – ονομάζοντας, μάλιστα, το 2024 «Έτος Ναυτικής Εκπαίδευσης» – της επιτάχυνσης του εκσυγχρονισμού του νηολογίου, της ισορροπημένης και ορθολογικής μετάβασης σε μια ανταγωνιστική και πιο πράσινη ναυτιλία, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, απευθυνόμενη στον Γ.Γ. του ΙΜΟ, καθώς και στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στην εθνική, αλλά και διεθνή ηγεσία της ναυτιλίας των Ελλήνων. Στην έναρξη της ομιλίας της Προέδρου προβλήθηκαν στοιχεία της ισχύς της ελληνικής ναυτιλίας, ως της ποντοπόρου και πρωτοπόρου ναυτιλίας του κόσμου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο εδώ:

Ολοκληρώνοντας η Πρόεδρος ευχαρίστησε δημόσια τον Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ, που επέλεξε την Ελλάδα για την πρώτη του διεθνή επίσκεψη, μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του.

Ακολουθεί η ομιλία της Προέδρου ΕΕΕ στην τιμητική εκδήλωση για τον ΓΓ του ΙΜΟ:

«Αυτή είναι η Ηγέτιδα Ναυτιλία, Ποντοπόρος, Πρωτοπόρος, Ανθρώπινη, Ιστορική, Ελληνική.

Estimado Secretario General,

Υπουργέ, Υφυπουργέ,

Αρχηγέ,

Αγαπητές και αγαπητοί μας προσκεκλημένοι,

Σας καλωσορίζουμε σήμερα, στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής μας Συνέλευσης, στην εκδήλωση προς τιμήν του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ, Arsenio Dominguez.

Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό μας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την παρουσία του, τα καλά του λόγια και την ιδιαίτερα εποικοδομητική μας συνεργασία, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Η διεθνής του εμπειρία και ο αξιακός του κώδικας, αποτελούν σημαντικά εχέγγυα μίας επιτυχημένης σύμπλευσης για το καλό της ναυτιλίας, για το καλό της πατρίδας μας.

Όπως και ο Υπουργός ανέφερε, συνεργαζόμαστε στενά για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού νηολογίου,

καθώς και για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, όπου η μελέτη του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη διαμόρφωση της οποίας η Ένωση συμμετείχε ενεργά, αποτελεί την κατάλληλη βάση.

Το πεδίο αυτό αποτελεί μία ευκαιρία με πολλαπλά οφέλη, τόσο για τη ναυτιλία, όσο και για τον τομέα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ως κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Ταυτόχρονα είναι και ευθύνη μας έναντι της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας, της ναυτοσύνης μας, καθώς συνδέεται και με το θέμα της προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του κλάδου μας.

Κύριε Υπουργέ, κρατάμε την πολιτική σας βούληση ως δέσμευση.

Είμαστε κοντά σας για να προχωρήσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα.

Όπως ξέρετε, εμείς στη Ναυτιλία είμαστε των έργων και όχι των λόγων. Από ότι έχω καταλάβει κι εσείς.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, η πορεία μας προς τη ναυτιλία του αύριο δε θα είναι ένα ταξίδι με ούριο άνεμο. Αλλά εμείς γνωρίζουμε από φουρτούνες και ανατροπές στις θάλασσες του κόσμου. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι στις τρικυμίες, χρειάζεται ψυχραιμία, αισιοδοξία, αντοχή, πίστη, πείσμα και, βέβαια, εμπιστοσύνη σε έμπειρους ανθρώπους.

Όλα αυτά συνθέτουν την ταυτότητα που προσδίδει την ισχύ και την υπεροχή της ναυτιλίας.

Αναγνωρίζουμε τη δύναμη της εμπειρίας και της ηγεσίας, που τις κρίσεις τις μετατρέπει σε ευκαιρίες.

Και έναν τέτοιο ηγέτη καλωσορίζουμε σήμερα, τον Arsenio Dominguez.

Μια προσωπικότητα της ναυτιλίας, από ένα έθνος ναυτικό και από τα σπλάχνα του ΙΜΟ, με μακρά εμπειρία σε διάφορες θέσεις του οργανισμού. Κατανοεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλάδου μας και προασπίζει τα θεμιτά συμφέροντα της ναυτιλίας διεθνώς.

Είναι γεγονός πως ο ΙΜΟ έχει πολυσύνθετο ρόλο. Να εξισορροπεί τις απόψεις, τις ανησυχίες και τις επιδιώξεις των διαφορετικών τομέων της ναυτιλίας και όλων των εθνικών μελών του, πετυχαίνοντας επωφελείς λύσεις για το σύνολο του κλάδου. Για αυτό και η Ελλάδα και η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, ήταν ανέκαθεν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του οργανισμού, ασπαζόμενοι έμπρακτα τη λογική πως «η διεθνής φωνή δίνει διεθνείς λύσεις».

Μαζί, λοιπόν, προχωράμε στη ναυτιλία του μέλλοντος. Το έχουμε αποδείξει ιστορικά ότι βάζουμε πλάτη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Με υπομονή, σκληρή δουλειά, όραμα και αποτελεσματικότητα, αλλά πάνω από όλα αγάπη για τη θάλασσα.

Η ναυτιλία των Ελλήνων, με την ιστορία της και με το στόλο των 5.500 πλοίων έχει υψηλή τεχνογνωσία να προσφέρει. Να συμβάλει στην εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Να συμβάλει σε μία βιώσιμη παγκόσμια ναυτιλία.

Θα πρέπει, βέβαια, να επισημανθεί ότι ο ΙΜΟ περιορίζεται στο θαλάσσιο σκέλος και νομοθετεί μόνο για τα πλοία. Συνεπώς, η στάση και η επιρροή των Κυβερνήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την ολιστική επίλυση των προκλήσεων. Άρα, απαιτείται κοινή, στοχευμένη, ξεκάθαρη τοποθέτηση του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, για τα κρίσιμα θέματά του.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των θαλάσσιων μεταφορών, η ανάδειξη και η προσέλκυση του ανθρώπινου κεφαλαίου ως μοχλού εξέλιξης της ναυτιλίας και πάνω από όλα η ασφάλεια, τόσο των ανθρώπων, όσο και των πλοίων, αποτελούν το επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής ατζέντας.

Κυρίες και κύριοι,

μπορεί να πλέουμε στα σύγχρονα αχαρτογράφητα νερά, αλλά ξέρουμε πολύ καλά που θέλουμε να πάμε. Έχουμε σαφείς, μετρήσιμους και ρεαλιστικούς στόχους και δεν ξεχνάμε από που ερχόμαστε, τις βάσεις, τις αρχές, τις πάγιες θέσεις μας.

Dear Arsenio,

Welcome to our shipping family.

It is a great pleasure to have you with us here today. We are especially proud and honored that you chose Greece to be your first official visit as Secretary General.

We share aligned values, goals and a wider vision of a safer and sustainable future for our industry and our planet.

The Union of Greek Shipowners stands with you.

Our continuous contribution and consistent support to the mission of IMO is guaranteed.

Arsenio, may I please invite you to take the stage.»

Ο επίτιμος προσκεκλημένος, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Arsenio Dominguez, αναφέρθηκε στη σημασία της Ελλάδας ως ναυτικό έθνος, επικροτώντας το έργο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Στη συνέχεια, παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες των προτεραιοτήτων του Οργανισμού. Τόνισε ότι η αρχή της ασφάλειας αποτελεί επίκεντρο της στρατηγικής του Οργανισμού, τονίζοντας ότι η φετινή World Maritime Day έχει ως θέμα “Navigating the Future: Safety First”. Αναφέρθηκε, επίσης, στον επιτελικό ρόλο των ναυτικών που συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αντίξοες συνθήκες. Στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας και τη βαθιά τεχνογνωσία και εμπειρία της, καλώντας την να συνεχίσει να συμβάλει στο έργο του διεθνούς οργανισμού.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΕΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 7/2/2024 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ:

Αγαπητές και αγαπητοί μου συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης μας, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Σύμβολο πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς του ελληνικού εφοπλισμού.

Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων μας τον Πρόεδρο, Αντώνη Παπαδημητρίου για τη φιλοξενία.

Η Γενική Συνέλευση είναι πάντα ένα σημείο αναφοράς για τη χρονιά που πέρασε και τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Το 2023 ήταν ακόμα μία χρονιά συνεχιζόμενων, ισχυρών προκλήσεων.

Απαιτήθηκε από όλους μας εγρήγορση, σύνεση, αποφασιστικότητα και πίστη στην πορεία μας.

Ως Ένωση κληθήκαμε, να υπερβούμε την πεπατημένη, γιατί πολύ απλά, όλα όσα ζήσαμε και ζούμε είναι η υπέρβαση κάθε ορίου κανονικότητας.

Βιώνουμε μία νέα πραγματικότητα. Μια εποχή καθολικής μετάβασης, όπου τα πάντα μεταβάλλονται.

Σε αυτά τα νέα δεδομένα, προχωρήσαμε και προχωράμε τιμώντας την ιστορία μας και φωτίζοντας το κύρος του ελληνικού εφοπλισμού.

Μελετάμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλάδου μας και προασπίζουμε, όπως πάντα, τα συμφέροντά μας, μέσα πάντοτε από τεκμηριωμένες και σαφείς θέσεις, προς πολλαπλούς αποδέκτες.

Το 2023 καταφέραμε πολλά.

Καταρχάς, όλοι μαζί καταφέραμε να διατηρήσουμε την ποσοτική και την ποιοτική πρωτοκαθεδρία της ναυτιλίας των Ελλήνων.

Και ως Ένωση, καταφέραμε, η φωνή μας να δυναμώσει. Να γίνει πιο ισχυρή.

Με σημαία την πρωτιά μας, χαράξαμε μία πολυεπίπεδη, μεθοδική, ευέλικτη, ενωτική και εν τέλει επιδραστική πολιτική. Αφουγκραστήκαμε και εντοπίσαμε τα κενά γνώσης και πληροφόρησης των θεμάτων του κλάδου ανά πεδίο και συνομιλητή. Εξελίξαμε λειτουργικά το δίκτυο μας στη διαχείριση των θεμάτων και στην επικοινωνία των θέσεών μας.

Αξιοποιήσαμε και τις συγκυρίες των τελευταίων ετών και καταφέρνουμε μια σταδιακή αλλαγή απόψεων και πεποιθήσεων, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

Σε στρατηγικό επίπεδο, συνεχίζουμε δυναμικά να επενδύουμε σε εθνικές και διεθνείς δράσεις πληρέστερης ενημέρωσης των θεσμικών οργάνων και όλων όσων διαμορφώνουν ναυτιλιακή πολιτική.

Σε τακτικό επίπεδο, διαχειριζόμαστε στην Ένωση καθημερινά, πληθώρα θεμάτων, με την επικαιρότητα να αλλάζει τα θέματα δραστικά και περιοδικά. Θέτοντας συνεχώς νέες ή και παράλληλες προτεραιότητες.

Τη χρονιά που πέρασε, σε συνεργασία και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, ξεκίνησε η αντιμετώπιση δύο σημαντικών θεμάτων που αποτελούν εκκρεμότητα ετών.

Πρώτον, έγιναν βήματα  προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ψηφιοποίησής του, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελώντας κομβική παράμετρο για το σύγχρονο μετασχηματισμό του.

Δεύτερον, ανοίγει ο φάκελος «ναυτική εκπαίδευση». Ήδη ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το θέμα της αναβάθμισης της εκπαίδευσης, με βάση τη μελέτη του Ιδρύματος Ευγενίδου, στην διαμόρφωση της οποίας η Ένωση έχει συμμετάσχει ενεργά. Η ναυτική εκπαίδευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου κατά την επίσκεψη στα γραφεία της Ένωσής μας 30 σπουδαστριών και σπουδαστών από 3 περιφερειακές ναυτικές ακαδημίες. Μια συνάντηση που επεδίωξα συνειδητά και συμβολικά. Συζητώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις μαζί τους, διαπίστωσα την αγάπη τους τόσο για τη θάλασσα, για τη ναυτιλία, αλλά παράλληλα και το γεγονός ότι η επαγγελματική τους αυτή επιλογή έγινε κυρίως λόγω οικογενειακής παράδοσης.

Και αυτό επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη της σφαιρικής αντιμετώπισης του θέματος,

της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των παιδιών μας από το δημοτικό ακόμα για το τι σημαίνει ναυτιλία για την Ελλάδα, αλλά και για τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει. Και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Κυρίες και κύριοι, σε διεθνές επίπεδο,

Οι ευρωπαϊκοί και οι διεθνείς θεσμοί δείχνουν να κατανοούν και να αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία της ναυτιλίας ολοένα και περισσότερο.

Βέβαια και οι συγκυρίες των τελευταίων ετών συνέβαλαν στην κατανόηση και στην αποδοχή του αναμφισβήτητου ρόλου μας και της αξίας μας,

αφού σε έναν κόσμο δραστικών αλλαγών και κρίσεων,

η ναυτιλία παραμένει ακόμα η ακλόνητη σταθερά.

Η σταθερά που δίνει λύσεις και εγγυάται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες την ομαλή και ασφαλή διαβίωση των πολιτών του κόσμου.

Ελέγχοντας ως Έλληνες ποσοστό άνω του 60% της Ευρωπαϊκής χωρητικότητας, είμαστε και λειτουργούμε ως η “υπεροπλία της Ευρώπης”. Λειτουργούμε ως η υπεροπλία προς κάθε κατεύθυνση.

Κομβικό ρόλο στο διεθνές πεδίο δράσης διαδραματίζει και η σταθερή εκπροσώπηση μας στους διεθνείς οργανισμούς της ναυτιλίας, από Έλληνες πλοιοκτήτες, μέλη της κοινότητάς μας.

Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μας που προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο τους και την τεχνογνωσία τους,  εκπροσωπώντας μας στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Πιο συγκεκριμένα,

τον Δημήτρη Φαφαλιό ως Πρόεδρο της Intercargo,

την Ιωάννα Προκοπίου ως Αντιπρόεδρο της BIMCO,

την Μαρίλη Φραγκίστα ως Πρόεδρο της Ένωσης Πλοιοκτητών Μάλτας,

τον Νικόλα Βενιάμη ως Μέλος του Board of Directors της ECSA,

τον Βασίλη Παπαγιαννόπουλο ως Μέλος του Executive Committee της BIMCO.

Και, βέβαια, τον Γιάννη Λύρα ως Μέλος του Board of Directors του ICS, τον αγαπητό μας Γιάννη, που η σοφία και η εμπειρία του αποτελεί για όλους εμάς οδηγό στην αποστολή μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους!

Προχωρώ σε μία σύντομη αναφορά σε δράσεις της Ένωσής μας, τις οποίες οφείλουμε να γνωρίζουμε. Γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένες και με την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεών μας και εντέλει με την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα του κλάδου μας.

Θα ξεκινήσω με την εφαρμογή του EU ETS.

Επικεντρωθήκαμε σε καθοριστικές παρεμβάσεις, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας εφαρμογής της Οδηγίας. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες στον κλάδο μας.

Επιμένουμε, όμως, στην ουσία, ότι η εφαρμογή του EU ETS στη ναυτιλία παραμένει ένα περιφερειακό μέτρο με εισπρακτικούς στόχους. Είμαστε, λοιπόν, σταθεροί στη θέση μας για την ανάγκη λήψης μέτρων από τον διεθνή νομοθέτη μας, τον IMO.

Ως Ένωση, τοποθετηθήκαμε από την πρώτη στιγμή υπέρ της νέας στρατηγικής του ΙΜΟ, ώστε να φτάσουμε ως βιομηχανία, σε καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων στα μέσα του αιώνα. Την ίδια στιγμή, όμως, καθιστούμε σαφές, προς όλους, ότι για να υλοποιηθούν οι στόχοι αυτής της στρατηγικής χρειαζόμαστε εναλλακτικά καύσιμα χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών.

Καύσιμα που να είναι:

–           ασφαλή για τους ναυτικούς μας, τα πλοία και το περιβάλλον.

–           διαθέσιμα παντού και

–           οικονομικά ανταγωνιστικά.

Δεν πρέπει να σταματάμε να τονίζουμε, όλοι μας προς όλους τους αποδέκτες, ότι δεν παράγουμε, ούτε εμπορευόμαστε ενέργεια, ούτε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Και αυτή τη θέση μας, την τόνισα από το βήμα της Συνόδου Κορυφής του κλάδου μας στο COP 28, εκπροσωπώντας όχι μόνο την ελληνική, αλλά και τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

Κάλεσα τις κυβερνήσεις των κρατών να υποστηρίξουν αποτελεσματικά το έργο του ΙΜΟ.

Χρειάζεται ενωμένοι και με εφικτές λύσεις να προσεγγίσουμε ρεαλιστικά τον κοινό στόχο της απανθρακοποίησης.

Ως θεσμικό όργανο τηρούμε στάση τεχνολογικής ουδετερότητας για τα νεότευκτα πλοία, απέχοντας από αποφάσεις αμιγώς εμπορικής σημασίας. Θέτουμε όμως και συγκεκριμένες προτεραιότητες σε σχέση με τον υφιστάμενο στόλο, ώστε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των επενδύσεων μας.

Η αναθεωρημένη στρατηγική του ΙΜΟ θα κριθεί και από τα μέτρα που θα παρθούν το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε, ως διεθνής εφοπλισμός, προτάσεις για ένα οικονομικό μέτρο συλλογής εσόδων που θα αξιοποιηθούν στην μερική κάλυψη της διαφοράς τιμής μεταξύ εναλλακτικών και συμβατικών καυσίμων. Αλλά και για ένα τεχνικό μέτρο στη βάση ενός παγκόσμιου πρότυπου καυσίμου για τη μείωση του ποσοστού άνθρακα στα ναυτιλιακά καύσιμα.

Σε σχέση με το λειτουργικό δείκτη CII η Ένωση είχε από την αρχή προειδοποιήσει για τις αδυναμίες του. Οι θέσεις μας εντέλει δικαιώνονται, καθώς και ο νέος Γενικός Γραμματέας έχει τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης αναθεώρησης του. Δημιουργήσαμε Ομάδα Εργασίας. Καταγράφουμε τα δεδομένα του υπάρχοντα στόλου και τα αξιολογούμε, ώστε να διαμορφώσουμε μία τεκμηριωμένη πρόταση για την αναθεώρηση του μέτρου.

Τέλος, θετικές ήταν και οι εξελίξεις στις τακτικές επαφές που είχαμε με την Rightship.

H Righship αναθεωρεί τη μεθοδολογία της σε σχέση με το safety score, λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα που έχουμε θέσει, ιδιαίτερα σε σχέση με τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τη βαθμολογία των πλοίων. Επίσης, αναγνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει εμπλοκή της σε ζητήματα αρμοδιότητας των νηογνωμόνων καθώς και την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία της.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι,

Όπως και πέρσι, θα ολοκληρώσω την ομιλία μου, αναφερόμενη στην αξία και τη δύναμη της κοινωνικής μας αλληλεγγύης.

Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια θα ήθελα να σταθώ στην εξαιρετικά ουσιώδη, συλλογική, κοινωνική μας δράση ως Ένωση.

Ξεκινάω με το πρόγραμμα υποτροφιών του 2023.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην ιστορία της Ένωσής μας – μέχρι σήμερα – όπου χορηγήσαμε εκατό  υποτροφίες, καθώς και την υποτροφία «Αριστεία» για τον άριστο ή την άριστη των αρίστων.

Όλοι μαζί στηρίξαμε έμπρακτα 47 νέες και 54 νέους, από 28 περιοχές της πατρίδας μας, να ακολουθήσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, σε 12 διαφορετικούς κλάδους, σε 12 διαφορετικές χώρες της επιλογής τους.

Όσοι και όσες ήμασταν παρόντες ζήσαμε τον Ιούλιο τη συγκινητική τελετή απονομής υποτροφιών στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Μια συγκίνηση διάχυτη από όλες τις πλευρές, από τους υπότροφους, τις οικογένειές τους, από όλους εμάς.

Θέλω να ευχαριστήσω, για ακόμα μία φορά από καρδιάς, όσους αγκάλιασαν με αγάπη και θερμή το πρόγραμμα αυτό.

Καλώ όσους συμμετείχαμε, να συμμετέχουμε και πάλι, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Επίσης, προσκαλώ και τους συναδέλφους που δε συμμετείχαν, να συμμετέχουν, υιοθετώντας, μία ή και περισσότερες υποτροφίες.

Με αίσθημα ευθύνης, κινητοποιηθήκαμε στις φωτιές το καλοκαίρι στη Ρόδο, προσφέροντας άμεσα υποστήριξη από τις πρώτες ώρες, τόσο στους πληγέντες, όσο και στο πυροσβεστικό σώμα.

Επιπλέον, θα ήθελα να αναφερθώ και στις πρόσφατες δωρεές

–          πέντε οχημάτων δασικού τύπου προς το Πυροσβεστικό Σώμα,

–          έξι επιπλέον ασθενοφόρων ανεβάζοντας τη συνολική μας προσφορά σε 28

–          και είκοσι δίκυκλων μηχανών και αυτές προς ενίσχυση του ΕΚΑΒ.

Τέλος, ανταποκριθήκαμε άμεσα και αποφασιστικά στο εθνικό κάλεσμα της πατρίδας για την αποκατάσταση των ζημιών της θεομηνίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Μέσα σε 10 ημέρες, συγκεντρώσαμε περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, αναλάβαμε ως πρώτη ομάδα έργων τη χρηματοδότηση της επισκευής και αναβάθμισης του συνόλου των σχολικών μονάδων των πληγεισών περιοχών με προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ.

Για την υλοποίηση της δωρεάς μας προβλέπονται καθόλη τη διάρκεια των έργων ελεγκτικές διαδικασίες με συμμετοχή συναδέλφων μας σε ειδική Επιτροπή παρακολούθησης

και συγκεκριμένα του Θανάση Μαρτίνου, που είναι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής

και του Γιώργου Γιουρούκου, που τους ευχαριστώ προσωπικά και για την προσφορά του χρόνου τους, των γνώσεών τους και των ομάδων τους. Βέβαια, να επισημάνω ότι στην επιτροπή συμμετέχει και ο νομικός μας σύμβουλος. Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για την αξιοποίηση του υπόλοιπου της δωρεάς, επεξεργαζόμενοι την επόμενη κατηγορία έργων που θα αναλάβουμε.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω και από αυτό το βήμα τους 203 συναδέλφους για το σπουδαίο αυτό συλλογικό, κοινωνικό μας αποτύπωμα.

Συνεχίζοντας να κάνουμε πράξη το όραμά μας, τη δέσμευσή μας «Ναυτιλία & Κοινωνία Πάντα Μαζί», η σφραγίδα της πολυδιάστατης συνεισφοράς μας στην πατρίδα είναι πιο ανεξίτηλη από ποτέ.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

τελειώνοντας, θα ήθελα να σταθώ στη θεσμικότητα και στη σημασία της Ένωσής μας.

Μέσα στη μακρά ιστορία της αποτελεί διαχρονικά θεματοφύλακα της ναυτιλίας μας.

Φάρο της συλλογικότητας και της ενότητας που μας χαρακτηρίζει.

Αυτή εξάλλου είναι η δύναμή μας, την οποία οφείλουμε όλοι μας να διατηρήσουμε, προσφέροντας στην Ένωσή μας τη στήριξη και την υποστήριξή μας, όπως ήδη κάνουμε.

Όσο πιο ισχυρή είναι η Ένωσή μας, τόσο πιο δυνατά ακούγεται η φωνή μας.

Τα δύο αυτά χρόνια της θητείας μου ως Πρόεδρος της Ένωσής μας και ζώντας καθημερινά τον όγκο, την ευρύτητα, την πολυπλοκότητα των θεμάτων του κλάδου μας, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλα τα στελέχη της Ένωσης που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις με επαγγελματισμό και φιλότιμο, με επικεφαλής τη Διευθύντρια μας, Κατερίνα Πέππα.

Όσοι είστε σε στενότερη επαφή με τις υπηρεσίες της Ένωσης κατανοείτε πόση προετοιμασία, ανάλυση, εμπειρία, εργασία και αγάπη χρειάζεται για το σύνθετο έργο που επιτελείται.

Σας καλώ, λοιπόν, να είστε ακόμα πιο κοντά στην Ένωσή μας, να επικοινωνείτε με τις ομάδες μας, να μοιράζεστε μαζί μας τα θέματά σας, τις γνώσεις σας, τους προβληματισμούς σας και τις προτάσεις σας.

Το μαζί, η συλλογική δυναμική είναι το κλειδί της επιτυχίας μας.

Σας καλώ όλους και όλες να συμμετέχουμε, να γίνουμε με μια φωνή, οι αγγελιοφόροι του έργου και της δύναμης της μεγαλύτερης εθνικής ένωσης εφοπλιστών στον κόσμο.

Των Ελλήνων.

Σας ευχαριστώ.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!