Μαλέκ Χοσσεΐν Γκιβζάντ, Πρέσβης του Ιράν στην Ελλάδα, στο maritimes.gr : “Τα Στενά του Ορμούζ είναι ανοιχτά”
Σχετικά με την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ, αναφέρθηκε στο maritimes.gr ο Μαλέκ Χοσσεΐν Γκιβζάντ, Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι: «Τα Στενά του Ορμούζ είναι ανοιχτά. Οι χώρες που δεν έχουν καμία εχθρότητα ή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν, τους επιτρέπεται να περάσουν από αυτά. Υπάρχει μια συμφωνία και μπορούν να επικοινωνήσουν με τις ιρανικές αρχές για να μάθουν πώς είναι η διαδικασία ώστε να περάσουν από όλα τα Στενά. Αν παρακολουθείτε τις ειδήσεις, μπορείτε να δείτε πλοία από το Πακιστάν, την Ινδία ή την Κίνα να περνούν από το Ορμούζ». Για τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια, ο κ. Γκιβζάντ είπε: «Δεν λαμβάνουμε

Μαλέκ Χοσσεϊν Γκιβζάντ, Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα.
Η συνέντευξη έγινε την Δευτέρα 30 Μαρτίου στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πρεσβεία του Μπαγκλαντές στην Αθήνα για τον εορτασμό της 55ης επετείου ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές.
καμία επαφή από τις ελληνικές αρχές και την κυβέρνηση σχετικά με τα ελληνικά πλοία εκεί. Όπως ανάφερα, εάν δεν υπάρχει στρατιωτική δράση εναντίων του Ιράν καμία εταιρεία δεν χρειάζεται να ανησυχεί». Για τις προειδοποιήσεις επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Πρέσβης σχολίασε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση από την Υεμένη. Υπογράμμισε πως τα Στενά του Ορμούζ είναι ανοιχτά και ορισμένα πλοία από μόνα τους δεν χρησιμοποιούν αυτόν τον θαλάσσιο δρόμο επειδή ανησυχούν για την πολεμική κατάσταση και την ασφάλεια. Όσον αφορά στον πόλεμο και το αν θα τελειώσει σύντομα, είπε ότι «Εμείς απλώς αμυνόμαστε, δεν ξεκίνησε το Ιράν αυτόν τον πόλεμο και εμείς είμαστε πάντα αφοσιωμένοι στη διπλωματία και στο διάλογο, ενώ κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ για αυτή την κατάσταση. Ο ίδιος κατέληξε ότι υπάρχει μια ιστορική, πολιτιστική και φιλική σχέση μεταξύ του Ιράν και της Ελλάδας.

