Κρουαζιέρα : Το 84% ελέγχεται από τέσσερις Ομίλους

10.07.2014

Διεθνώς, το 84\% των διαθέσιμων θέσεων στην κρουαζιέρα ελέγχονται από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες με τάσεις έως και το 2021 να αυξήσουν τον έλεγχό τους φθάνοντας στο απόλυτο…93\% της παγκόσμιας χωρητικότητας στην κρουαζιέρα !

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση της «Cruise Industry News» οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας είναι:


-Ο όμιλος Carnival Corporation ο οποίος ελέγχει το 45,8\% της παγκόσμιας χωρητικότητας μέσω 10 διαφορετικών εταιρειών και στόλο 102 κρουαζιερόπλοιων. Ναυαρχίδα του ομίλου είναι η πανίσχυρη εταιρεία Carnival η οποία αντιπροσωπεύει το 40\% της διαθέσιμης χωρητικότητας του ομίλου.


Την ισχυρή «τριάδα» του σχήματος συμπληρώνουν οι εταιρείες Princess (17\% της χωρητικότητας του ομίλου) και Costa με στόλο που αντιπροσωπεύει το 15\% των διαθέσιμων θέσεων του αμερικανικού κολοσσού.


– Η αμερικανική Royal Caribbean Cruises ελέγχει 6 εταιρείες με 43 κρουαζιερόπλοια και διαχειρίζεται το 23,3\% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Ο όμιλος βασίζει την ισχύ του στην ομώνυμη εταιρεία (Royal Caribbean Cruises, RCI) η οποία αντιπροσωπεύει το 66\% της συνολικής χωρητικότητας του ομίλου.


-Η Norwegian Cruise Line με μερίδιο 8\% της παγκόσμιας αγοράς, βρίσκεται στην Τρίτη θέση


– Η MSC με μερίδιο 6,9\%.


Σύμφωνα με την ίδια έκεθση, το υπόλοιπο 16\% μοιράζονται 50 μικρότερες εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται συνολικά 126 πλοία.


Εκτιμήσεις για μετά το 2020


Μέχρι το 2021 και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία νέων παραγγελιών, οι όμιλοι της Carnival, της Royal Caribbean και της Norwegian εκτιμάται ότι θα δουν τα μερίδιά τους να υποχωρούν ελαφρά.


Αντίθετα, η ευρωπαϊκή MSC που βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης, υπολογίζεται πως θα αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά από 6,9\% σήμερα σε 9,3\% το 2021.


Ωστόσο, αναμένονται νέες παραγγελίες κρουαζιερόπλοιων τόσο από την Carnival όσο και τους άλλους ομίλους της «τετράδας» κορυφής.


Έτσι, εκτιμάται ότι κατά την επόμενη δεκαετία τα μερίδια που θα ελέγχουν οι «τέσσερις αδελφές» στην παγκόσμια αγορά θα διατηρηθούν πολύ κοντά στα τωρινά επίπεδα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!