Ισορροπία, διασυνδέσεις και ευελιξία τα «κλειδιά» για την ενεργειακή μετάβαση
Τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσει η χώρα μας στον δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση βρέθηκαν στο επίκεντρο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Όπως τόνισε ο Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που μπορούμε να υλοποιήσουμε είναι οι διασυνδέσεις. «Όταν βλέπουμε τόσο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, τι πρέπει να κάνουμε; Να φτιάξουμε καλώδια, καλώδια, καλώδια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάφος. Τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις κορυφαίες χώρες στη διείσδυση των ΑΠΕ και πρέπει να σχεδιάσει προσεκτικά το πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Σύμφωνα με τον κ. Τσάφο, υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο για αξιοποίηση των ΑΠΕ, πρέπει όμως να διαχειριστούμε τα προβλήματα, να ωριμάσουμε επτά – οκτώ διαφορετικούς μοχλούς (νερό, μπαταρίες, υδρογόνο κλπ.) για να παίξουν τον ρόλο τους και να βρούμε την ισορροπία στο μίγμα της παραγωγής ενέργειας. Όσον αφορά στο μεγαλύτερο πρόβλημα τη χώρας, ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας μίλησε για την πολύ ευρεία χρήση του πετρελαίου στην προσπάθεια απανθρακοποίησης.
Ο Αλέξανδρος Μπένος, Οικονομικός Διευθυντής της Cenergy Holdings, σημείωσε πως η ενεργειακή μετάβαση δεν έχει καμία σχέση με τη εκείνη της βιομηχανικής επανάστασης. «Φοβάμαι ότι προσπαθούμε να την κάνουμε μέσω πολιτικών κι όχι μέσω οικονομικών και τεχνολογικών κινήτρων. Για να πετύχει πρέπει είναι και δίκαιη και ίσα κατανεμημένη» σχολίασε ο κ. Μπένος. Υποστήριξε ότι όταν θέλεις να επιταχύνεις μια μετάβαση, πρέπει να δώσεις κίνητρα στις επιχειρήσεις, καλώντας την Ευρώπη να αποφασίσει τί θέλει. Όσον αφορά στην εταιρεία του, υπογράμμισε ότι μπορεί να βοηθήσει την βιομηχανία της χώρας, μεταφέροντας την τεχνογνωσία από τα έργα που έχει αναλάβει στο εξωτερικό. Προσέθεσε πως η Cenergy Holdings επενδύει στην Ελλάδα, μπορεί να διατηρήσει την υψηλή θέση της στο νέο περιβάλλον, αλλά θα πρέπει και η χώρα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο ενεργειακό περιβάλλον.
Από την πλευρά της η Maria Rita Galli, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, επισήμανε ότι μετά τη μεγάλη μεταβλητότητα των τελευταίων μηνών στις τιμές του φυσικού αερίου, η αγορά έφθασε σε μια ισορροπία πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. «Έχουμε μια ξεκάθαρη οδό μπροστά μας, να δημιουργήσουμε το ενεργειακό μίγμα του μέλλοντος με μηδενικές. Το θέμα είναι πότε θα ολοκληρωθεί η μετάβαση» ανέφερε η κυρία Galli. Τόνισε πως είναι απαραίτητο ένα μίγμα στην παραγωγή ενέργειας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις τεχνολογίες, υποστήριξε ότι φυσικό αέριο θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμα και συμπλήρωσε ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει προοπτικές για νέες επενδύσεις.
Η Έλενα Γιαννακοπούλου, Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής του Ομίλου ΔΕΗ, αναφέρθηκε στη μεγάλη ευκαιρία που ανοίγει η πράσινη μετάβαση για τη δημιουργία μιας καινούριας οικονομίας, τονίζοντας πως η ενεργειακή μετάβαση έχει τεράστια επίδραση και στον τρόπο που καταναλώνουμε. «Η καθαρή ενέργεια και η ευελιξία αποτελούν κεντρικό άξονα της στρατηγικής της ΔΕΗ. Στόχος μας να εκμεταλλευτούμε τον ενεργειακό διάδρομο που δημιουργείται στην περιοχή» είπε η κυρία Γιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι πέρα από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, χρειάζονται μπαταρίες, αποθήκευση και διασυνδέσεις, με πηγές ενέργειας από διαφορετικές χώρες.
Ο Κώστας Ανδριοσόπουλος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών & Ενεργειακής Οικονομίας στο Audencia Business School, ανέφερε ότι έχει αλλάξει το επενδυτικό περιβάλλον στις ΑΠΕ, με τις χρηματοδοτικές ροές να μην εξαρτώνται από μία ταρίφα ή μια σταθερή χρηματοδότηση, αλλά να βασίζονται σε διμερή συμβόλαια. Το μοντέλο των μακροχρόνιων συμβάσεων, που δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ΑΠΕ να γίνουν επενδυτικό τοπίο, που θα αφορά μεγαλύτερου μεγέθους εταιρείες, τόσο λόγο των απαιτούμενων κεφαλαίων όσο και της δυνατότητας αποθήκευσης ενέργειας. «Χρειάζονται επενδύσεις σε υποδομές, δίκτυα και αγωγούς, για να μπορεί η αγορά να βρίσκει διέξοδο και επιχειρηματικά» συμπλήρωσε ο κ. Ανδριοσόπουλος.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Partner, Energy Industry Leader της Deloitte Greece