Η ενέργεια πρέπει να είναι οδηγός συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης
Οι προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, παράλληλα με την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, απασχόλησαν μεταξύ άλλων στο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη, όπου αναδείχθηκε και ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζει η χώρα μας.
Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ: Στηρίζουμε συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας
«Το φυσικό αέριο προσφέρει γεωπολιτικές ευκαιρίες»
«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ακράδαντα ότι η ενέργεια πρέπει να είναι οδηγός συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλουμε να δούμε ξανά περιόδους όπως η ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας το 2020. Και νομίζω ότι σήμερα η κατάσταση έχει πλέον βελτιωθεί δραστικά από τότε», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους Τζέφρι Πάιατ από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Νέα Υόρκη για την Ανατολική Μεσόγειο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το κοινό.
Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό η Ευρώπη να μην αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας με αλυσίδες εφοδιασμού που βρίσκονται υπό κινεζικό έλεγχο. Η διαφοροποίηση των πηγών είναι πολύ σημαντική και η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία μπορεί να παίξει ρόλο εδώ μέσα από τους κρίσιμους ορυκτούς πόρους της και τη μεγάλη βιομηχανική της ικανότητα».
Λίγο πριν, κατά την ομιλία του, είχε επισημάνει ότι «οι παγκόσμιες αγορές ποτέ δεν θα κοιτάξουν ξανά τη Ρωσία ως αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας» και πως «το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια ευκαιρία για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι σε θέση να συνδράμει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».
Αναφέρθηκε δε στη δυναμική που διακρίνει στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην περιοχή αλλά και στα ανανεώσιμα. Επίσης, στο φυσικό αέριο, ως τομέα ο οποίος «έχει μεταμορφώσει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης προσφέροντας γεωπολιτικές ευκαιρίες».
Για τους Ενεργειακούς Πόρους
«Οι παγκόσμιες αγορές ποτέ δεν θα κοιτάξουν ξανά τη Ρωσία ως αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια ευκαιρία για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι σε θέση να συνδράμει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας”, διεμήνυσε από το βήμα του Economist στη Νέα Υόρκη ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους Τζέφρι Πάιατ.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δυναμική που διακρίνει στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην περιοχή αλλά και στα ανανεώσιμα. Επίσης, στο φυσικό αέριο, ως τομέα ο οποίος «έχει μεταμορφώσει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης προσφέροντας γεωπολιτικές ευκαιρίες» – παρέπεμψε στο East Med Gas Forum. Ειδική αναφορά έκανε στο έργο του FSRU Αλεξανδρούπολης.
Οσάμα Μομπάρεζ, γενικός γραμματέας του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αν. Μεσογείου (EMGF)
«Θέλουμε να παραγάγουμε περισσότερο φυσικό αέριο, μας ενδιαφέρει όμως και η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αν. Μεσογείου (EMGF) Οσάμα Μομπάρεζ. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον στόχο της μείωσης των εκπομπών με την αξιοποίηση αντίστοιχων τεχνολογιών. Επιπλέον, μίλησε για τη δημιουργία ενός κόμβου γνώσης για ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο. Απώτερος σκοπός, σύμφωνα με τον κ. Μομπάρεζ, δεν είναι άλλος από την προμήθεια ενέργειας χαμηλού άνθρακα και χαμηλού κόστους. Επεσήμανε δε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προς αυτήν την κατεύθυνση. «Ο πόλεμος της Ουκρανίας έδωσε ακόμα μεγαλύτερη αξία στο έργο μας, το οποίο επικεντρώνεται στο πώς μπορούμε να πετύχουμε καλύτερες συνέργειες για την εμπορευματοποίηση των ενεργειακών πόρων στην περιοχή», παρατήρησε ευρύτερα ο κ. Μομπάρεζ.
Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας
«Η Ελλάδα δεσμεύτηκε για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ήδη από το 2019, πριν καν προκύψουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σημερινές πληθωριστικές και γεωπολιτικές πιέσεις», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Κωστας Σκρέκας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην επέκταση των ανανεώσιμων.
«Όμως για να πετύχουμε τον φιλόδοξο στόχο μας –κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80% από ΑΠΕ μέχρι το 2030– θα πρέπει να δώσουμε επίσης έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Για παράδειγμα, αν καταφέρναμε να μειώσουμε κατά 10% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της αναβάθμισης των κτηρίων ή της βελτιστοποίησης των διαδικασιών στη βιομηχανία, θα μπορούσαμε ακόμη και σήμερα να κλείσουμε και τις τελευταίες εναπομείνασες μονάδες λιγνίτη στη χώρα», τόνισε ο κ. Σκρέκας.
Γιώργος Παπαναστασίου, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου
Χάρτες με τα ενεργειακά projects της Κύπρου παρουσίασε από το βήμα του Economist στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο έργο κοινού ενδιαφέροντος της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη, με χρονικό ορίζοντα το 2025 και συνολικό ύψος επένδυσης 2 δισ. ευρώ.
«Δεδομένης της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης, η Κύπρος –όπως και η Ελλάδα– έχει συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις. Επομένως, μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι το φυσικό αέριο έχει ημερομηνία λήξης. Γι’ αυτό και μεγάλα έργα πολλών δισεκατομμυρίων όπως ο αγωγός East Med ίσως να μη δικαιολογούνται στις σημερινές συνθήκες από την Ευρώπη. Πάντως, η δική μου άποψη είναι ότι το αέριο και το πετρέλαιο θα επιβιώσουν για τα επόμενα 25-30 χρόνια», επεσήμανε ο κ. Παπαναστασίου, επικαλούμενος και την εκτίμηση που κυριαρχεί στην αγορά ορυκτών καυσίμων.
Μάιρα Μυρογιάννη, γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας,
Υπουργείο Εξωτερικών, πρόεδρος της Enterprise Greece
«Η ενίσχυση του πλαισίου 3+1 με τη συμπερίληψη των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνει την ανθεκτικότητα, διασφαλίζει εμπορικές οδούς και αλυσίδες εφοδιασμού, ενισχύει τη θαλάσσια ασφάλεια και διευκολύνει τη συνεργασία σε τομείς όπως η ψηφιακή συνδεσιμότητα και ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής», επεσήμανε από το βήμα του Economist στη Νέα Υόρκη η Μάιρα Μυρογιάννη, γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece.
«Η αφθονία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με μεγάλα έργα ενεργειακής υποδομής καθιστά την Ελλάδα βασικό παράγοντα στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης και προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα δεσμεύεται για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και αυτό δημιουργεί ενδιαφέρουσες προοπτικές για μελλοντικές επενδύσεις», συμπλήρωσε.
Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια και κατατάσσεται σήμερα δεύτερη στην Ευρωζώνη σε ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.
Τζον Κουδούνης, διευθύνων σύμβουλος, Calamos Investments
«Δεν πολιτικοποιουμε το χαρτοφυλάκιό μας. Προσφέρουμε λύσεις για όλους τους τύπους των επενδύσεων. Όσο περισσότερες επιλογές, τόσο το καλύτερο. Όμως δεν περιφρονούμε τον σφυγμό των επιχειρήσεων», επεσήμανε για τη δραστηριότητα της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments Τζον Κουδούνης.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο «πράσινο» fund της Calamos σε συνεργασία με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. «Με τον Γιάννη μοιραζόμαστε κοινές αξίες, όπως η οικογένεια, η κοινότητα, η οικονομική ενδυνάμωση και το περιβάλλον, ως τομείς στους οποίους μπορούμε να προσφέρουμε κάτι καλό», σχολίασε ο κ. Κουδούνης.
Νικόλαoς Λογοθέτης, αντιπρόεδρος, Libra Group
«Υπήρχαν εταιρείες που δεν τοποθετούσαν κεφάλαια στην Ελλάδα ελλείψει της επενδυτικής βαθμίδας. Όμως αυτό τώρα άλλαξε», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος του Libra Group Νικόλαος Λογοθέτης, συμπληρώνοντας: «Από την πλευρά μας είμαστε τώρα σε συζητήσεις με εταιρεία που ανήκει στο τοπ 20 των κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο, ώστε να επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε κοινοπραξία μαζί μας. Δεν θα το έκαναν έως ότου 2 από τους 3 οίκους αξιολόγησης έδιναν την επενδυτική βαθμίδα».
Ο κ. Λογοθέτης εξέφρασε ευρύτερα την εκτίμηση ότι θα πρέπει να αναμένονται εισροές κεφαλαίων στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές οι οποίοι βλέπουν τη χώρα ως προπύργιο σταθερότητας και από γεωπολιτική άποψη. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στη δημιουργία θεσμών οι οποίοι διευκολύνουν τις ξένες επενδύσεις και χαρακτήρισε μεγάλο προτέρημα της Ελλάδας το δημοφιλές brand name της, που έχει άλλωστε άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της φιλοξενίας: «ποιος δεν θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα;».