Η Sphinx του Γ.Οικονόμου αγοράζει μετοχές από την Seanergy Maritime του Σ. Τσαντάνη

01.12.2023

Ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου κάνει το επόμενο βήμα στην Seanergy Maritime, συμφερόντων του Σταμάτη Τσαντάνη.

Αναλυτικότερα, μια ενημέρωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι το επενδυτικό όχημα του Οικονόμου και ειδικότερα η Sphinx, θυγατρική της Maryport Navigation, έχει συσσωρεύσει 1.12 εκατομμύρια μετοχές της εισηγμένης στο Nasdaq ναυτιλιακής εταιρείας Seanergy, που αντιστοιχεί σε μερίδιο 5.7% στην εταιρεία υπό την ηγεσία του Σταμάτη Τσαντάνη.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Seanergy Tsantanis διατηρεί ουσιαστικό έλεγχο και επιρροή σε ό,τι συμβαίνει στην εταιρεία μέσω των προνομιούχων μετοχών της Series B και ενός επαρκούς αριθμού κοινών μετοχών. Οι εκτιμήσεις και οι εικασίες στην προκειμένη περίπτωση είναι αρκετές και ορισμένοι συνδέουν και τον Κωστή Κωνσταντακόπουλο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Costamare, ο οποίος αποκάλυψε μερίδιο 5,1% στη Seanergy τον περασμένο Ιούλιο.

Να σημειωθεί ότι η Seanergy διαθέτει έναν στόλο 17 πλοίων. Η Εταιρεία κατέγραψε καθαρή ζημία 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, με έσοδα ύψους 70.8 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται σε υψηλά 52 εβδομάδων, πιθανότατα υποστηριζόμενο από το πρόσφατο ράλι ανόδου των ναυλώσεων των Capesizes, κάτι που έχει να παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Γιώργος Οικονόμου, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας, είχε αγοράσει μετοχές της Performance Shipping, συμφερόντων της Αλίκης Παληού και της OceanPal, η οποία είναι spin off της Diana Shipping, συμφερόντων της Σεμίραμις Παληού. Επίσης, να σημειωθεί ότι, ο Έλληνας εφοπλιστής, είχε καταθέσει πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Performance, η οποία και ισχύει μέχρι τον προσεχή Μάρτιο. Ωστόσο, η διοίκηση της Performance έχει απαντήσει αρνητικά.

Αντίστοιχα, το τελευταίο διάστημα, αρκετές εισηγμένες εταιρείες έχουν προβεί σε ανάλογες κινήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Eagle Bulk, η οποία διαθέτει 52 πλοία Ultramaxes & Supramaxes και προσέλκυσε τόσο τον Γιάννη Κούστα της Danaos, όσο και τον Πέτρο Παναγιωτίδη της Castor Maritime, που ελέγχουν μερίδια 16.7% και 14.99% στην εταιρεία, αντίστοιχα. Επίσης, η SwissMarine υπό την ηγεσία του Peter Weernink κατέκτησε εξίσου μια θέση 5.34% στην εισηγμένη στο Nasdaq Pangea Logistics Solutions.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!