Φουλ στους ξένους τα ξενοδοχεία

27.07.2014

Γεμίζουν… αλλά από ξένους τουρίστες τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, με την πορεία του εγχώριου τουρισμού να είναι για ακόμη μια χρονιά καθοδική.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO αναφορικά με τα εισοδήματα και την καταναλωτική δύναμη των μισθωτών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την οποία μέσα σε ένα μόλις χρόνο, το 22\% των μισθωτών έχασε τη δυνατότητα να κάνει καλοκαιρινές διακοπές, ενώ μόνο το 38\% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα πάει φέτος διακοπές.

Από το σύνολο δε των μισθωτών μόνο 18\% (μπορεί να) κάνει διακοπές αυτό το καλοκαίρι πληρώνοντας χρήματα για τη διαμονή του και από το ποσοστό αυτό οι περισσότεροι επιλέγουν τις φθηνότερες λύσεις (ενοικιαζόμενα δωμάτια ή κάμπινγκ).

Τα παραπάνω επαληθεύονται και από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η οποία έδειξε ότι το 26\% των Ελλήνων δεν θα πάνε διακοπές, ενώ το 84\% από αυτούς που δήλωσαν ότι θα πάνε διακοπές προγραμματίζουν τις διακοπές σε προορισμούς μέσα στην Ελλάδα. Ούτε όμως τις προηγούμενες χρονιές ήταν η κατάσταση καλύτερη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων στα ξενοδοχεία μειώθηκαν κατά 18,6\% το 2012 σε σχέση με το 2011, ενώ το 74\% των Ελλήνων δεν πήγε διακοπές το 2013.

Στο μεταξύ οι αυξημένες σε σύγκριση με την περσινή σεζόν τιμές στα ξενοδοχεία, σε συνδυασμό με τα πάντα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια κάνουν ακόμη πιο μακρινό το όνειρο των διακοπών για τους Έλληνες. Όσοι παρόλα αυτά καταφέρουν να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα , είτε περιορίζουν το κόστος του ταξιδιού μειώνοντας τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, είτε προτιμούν να περάσουν τις ημέρες τις άδειας σε εξοχικά ή σε συγγενικά/ φιλικά σπίτια.

Την ίδια ώρα πάντως οι ξενοδόχοι των παραθαλάσσιων κυρίως προορισμών, οι οποίοι στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό, κάνουν ειδικές προσφορές και πακέτα, προκειμένου να αυξήσουν τις πληρότητες τους. Σύμφωνα όμως με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, οι κρατήσεις θα πρέπει να γίνουν από νωρίς, διαφορετικά όσο αυξάνονται οι πληρότητες και η ζήτηση, τόσο ανεβαίνουν οι τιμές των ξενοδοχείων.

Η περίοδος από τις 15 Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου πάντως θεωρείται απαγορευτική για όσους δεν έχουν κλείσει έγκαιρα τις διακοπές τους, καθώς πρόκειται για την περίοδο που η ζήτηση βρίσκεται στα ύψη, τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους επισκέπτες. Για την υψηλή περίοδο του καλοκαιριού, οι τιμές ξεκινάνε από 280 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο, ανάλογα πάντα με το προορισμό, για διαμονή και πρωινό. Παρόλα αυτά, «ευκαιρίες» πάντα υπάρχουν, ιδιαίτερα σε προορισμούς με μέτρια ζήτηση, εκεί όπου οι ξενοδόχοι συνεχίζουν να κάνουν προσφορές για να αντισταθμίσουν τις απώλειες των προηγούμενων ετών.

Της Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή:www.capital.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!