Φόβοι για έξαρση της πειρατείας στη Δ. Αφρική

19.08.2014

Έντονη ανησυχία προκαλεί στη ναυτιλιακή κοινότητα η πειρατική επίθεση, που έγινε, στις 9/8, σε δεξαμενόπλοιο, το οποίο διερχόταν, νότια, στον κόλπο της Γουινέας, σε απόσταση 200 μιλίων ανοιχτά από τις ακτές της Νιγηρίας.

Η πειρατική επίθεση σε αυτή τη μακρινή απόσταση, με μέθοδο, που θυμίζει τις επιθέσεις των πειρατών της Σομαλίας, δείχνει- εφόσον επαναληφθεί- μια «αναβάθμιση» της δράσης των πειρατών της Δυτικής Αφρικής, με τον κίνδυνο για πλοία και πληρώματα να γίνεται ακόμα μεγαλύτερος σε αυτή την περιοχή.


Είναι αξιοσημείωτο ότι η υπόθεση έχει καταγραφεί στην εβδομαδιαία ανάλυση του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny ως ένα από τα σημαντικά γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας.


Όπως έχει γίνει γνωστό η ανησυχητική πειρατική επίθεση έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες (τοπική ώρα) του Σαββάτου 9/8.


Τότε ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου (product tanker), του οποίου τα στοιχεία κρατούνται μυστικά, εντόπισε στα ραντάρ ένα σκάφος, που έμοιαζε με μεγάλου μεγέθους πειρατικό (mother boat), να βρίσκεται σε αναμονή κοντά στην πορεία του.


Αμέσως, μετά τον εντοπισμό του ύποπτου σκάφους το πλήρωμα αντιλήφθηκε τον θόρυβο από σειρά πυροβολισμών αυτόματων όπλων από τρεις πειρατικές βάρκες.


Υπολογίζεται ότι από το πλάι του πλοίου και σε απόσταση περίπου 6 μιλίων ακούστηκε μια ριπή πυροβολισμών. Ακολούθως, ακούστηκαν 6-7 πυροβολισμοί και στη συνέχεια μπροστά από τους χώρους ενδιαίτησης ακούστηκαν νέα σειρά πυροβολισμών.


Παρά το γεγονός ότι η ορατότητα ήταν κακή καθώς υπήρχε σκοτάδι και ομίχλη, ένα μέλος του πληρώματος ανέφερε ότι είδαν τα απόνερα εξωλέμβιων μηχανών τριών μικρών σκαφών, που καταδίωκαν το δεξαμενόπλοιο κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών.


Ταυτόχρονα, οι πειρατές έκαναν μια ανεπιτυχή προσπάθεια να ανεβούν στο δεξαμενόπλοιο από την πρύμνη, γεγονός, που αποδίδεται στην προετοιμασία του πληρώματος για την αποτροπή πειρατικών επιθέσεων.


Η εταιρεία παροχής ασφάλειας Dryad Maritime ενημέρωσε για την πειρατική απόπειρα σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα αυτή η μεθοδολογία των επιθέσεων σε απόσταση 200 μιλίων από την ακτή με βάρκες, που ξεκινούν από ένα μεγαλύτερο σκάφος, είχε καταγραφεί μόνο στη Σομαλία.


Ο επικεφαλής διαχείρισης της Dryad Maritime, Ian Millen επεσήμανε ότι «είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε μια απόπειρα πειρατείας σε ένα εν κινήσει δεξαμενόπλοιο, σε τέτοια απόσταση την ακτή και με αυτό τον αριθμό των εμπλεκόμενων σκαφών. Φαίνεται ότι στόχος ήταν η κλοπή του φορτίου».


«Αυτό θα μπορούσε να είναι μια πραγματική δοκιμαστική επιχείρηση για τον συγκεκριμένο τύπο εγκληματικότητας και σε περίπτωση που επαναληφθεί θα προκαλέσει ένα μεγάλο σοκ, όπως συνέβη με το δεξαμενόπλοιο «Κεράλα», το οποίο είχαν καταλάβει πειρατές από το αγκυροβόλιο, στα ανοιχτά της Αγκόλας», επεσήμανε ο ίδιος.


Μετά από αυτή την επίθεση η Dryad Maritime εξέδωσε άμεσα μια ανακοίνωση με συμβουλές για τις εταιρείες εκμετάλλευσης πλοίων που διέρχονται από την περιοχή.


Οι αναλυτές της Dryad του αναφέρουν ότι το περιστατικό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή τόσο στις επιχειρησιακές ικανότητες των πειρατών, την τακτική και την ανάπτυξη περιφερειακών δυνάμεων που θα είναι απίθανο να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει.


«Το σκάφος- θύμα έπλεε μεταξύ του Κόλπου της Γουινέας και το λιμάνι προορισμού, που βρίσκεται νοτιότερα. Αν τα λιμάνια αναχώρησης και προορισμού ήταν γνωστά και το πειρατικό πλοίο- μάνα είχε κατάλληλη προσαρμογή του εξοπλισμού, είναι πιθανό ότι οι πειρατές θα μπορούσαν να καθίσουν στην πιθανή διαδρομή και να παρακολουθούν τις κινήσεις του σκάφους», είπε ο Millen.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!