ΕΕΝΜΑ: Στηρίζει τους νέους παρέχοντας 13 υποτροφίες

26.02.2024

Η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) για ακόμη μια χρονιά βρίσκεται “αγκαλιάζει” τους νέους.

Λίγες ημέρες πριν, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο πλαίσιο του ένατου προγράμματος υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024 στο πλαίσιο του οποίου δόθηκαν συνολικά 13 υποτροφίες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ, Χαράλαμπος Σημαντώνης, τόνισε χαρακτηριστικά  «Οι υποτροφίες της ΕΕΝΜΑ μετουσιώνουν το όραμα μας να βοηθάμε πραγματικά τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη ναυτιλία». Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε «Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη να κατορθώσουμε να αναβαθμίσουμε το κομμάτι και της ναυτικής εκπαίδευσης αλλά και το βασικότερο κομμάτι προσέλκυσης νέων στο ναυτικό και ναυτιλιακό επάγγελμα. Κάτω από τη σκέπη του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχουμε όλες οι Ενώσεις καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Όλη η ναυτιλιακή κοινότητα προσπαθεί να προσελκύσει τη νεολαία στο ναυτικό επάγγελμα. Υπήρχαν και υπάρχουν στερεότυπα τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Καμία σχέση δεν έχει η σημερινή εικόνα του επαγγέλματος με εκείνη του παρελθόντος. Πέρα από τις απολαβές οι οποίες είναι υψηλές, υπάρχει ανέλιξη, πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης πάνω στο πλοίο, πιο σύγχρονα πλοία με μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα πρέπει να το επαναπροσδιορίσουμε το ναυτικό επάγγελμα. Πρέπει να επισημάνω ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών από πέρσι καθιέρωσε τις 100 υποτροφίες ενώ στο πλαίσιο αυτό κινούνται η HELMEPA, το Propeller Club, η WISTA και οι ναυτιλιακές εταιρείες». Ο ίδιος πρόσθεσε «Το σημαντικό είναι ότι στο πλαίσιο αυτών των υποτροφιών ενώνεται όλη η ναυτιλιακή κοινότητα μέσω της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και δίνονται οι υποτροφίες».

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας της ΕΕΝΜΑ, Γιώργος Αλεξανδράτος, ανάφερε «Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακήρυξε το 2024 ως χρονιά Ναυτικής Εκπαίδευσης και αυτό καταδεικνύει πόση σημαντική είναι η εκπαίδευση για τη Ναυτιλία αλλά και το πόσο σημαντική για την παιδεία είναι η ναυτιλία η οποία δημιουργεί πολλά μέτωπα ανάπτυξης και εκπαίδευσης. Η ΕΕΝΜΑ κλείνει φέτος 84 χρόνια δραστηριότητας και ουσιαστικής προσφοράς στα δρώμενα της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλίας».

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δρ Γιώργος Πατέρας είπε «Χωρίς τους ναυτικούς δεν έχουμε τους εφοπλιστές του αύριο και δεν έχουμε κόσμο να επανδρώσουμε τα γραφεία. Μας λείπουν ναυτικοί. Πρέπει να μπαίνουν στις σχολές περίπου 3.500 σπουδαστές κάθε χρόνο για να μπορούμε να έχουμε τους ναυτικούς που χρειαζόμαστε για το αύριο. Να είναι καλά σπουδαγμένοι, μορφωμένοι. Το ΝΕΕ εκτός του ότι υποστηρίζει ό,τι ενέργειες κάνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει ξεκινήσει μία καμπάνια για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Είναι μία δύσκολη προσπάθεια να πείσουμε τα παιδιά να έρθουν στο ναυτικό επάγγελμα το οποίο είναι εξαιρετικό και οι προοπτικές μπορεί να σε κάνουν πλοιοκτήτη, όπως συμβαίνει σήμερα με το 50% των Ελλήνων πλοιοκτητών».

Επίσης, ο κοσμήτορας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιά, Άγγελος Παντουβάκης, υπογράμμισε «Μετά από πάρα πολύ σκέψη καταλήξαμε σε ένα μέτρο που λέει. Βραβεύουμε την επίδοση, βραβεύουμε την προσπάθεια. Βραβεύουμε όσους παλεύουν και μετράμε και νοιαζόμαστε για όσους προσπαθούν

Οι 13 υποτροφίες που δόθηκαν είναι οι εξής:

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ “ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ-ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ Μ. ΣΙΜΟΥ”

Διδακτορική τετραετής υποτροφία ύψους 20.000 ευρώ για φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και ειδικότερα του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Επιστημών εις μνήμην Ευαγγελίας Στεφανιδάκη, για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στις τεχνικές αξιολόγησης και βιωσιμότητας στις ναυτιλιακές αγορές από το ίδρυμα Ευγενίδου.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ “ΣΠΥΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ”

Ετήσια υποτροφία, ύψους 5.000 ευρώ, στη μνήμη του Σπύρου Αλεξανδράτου, Προέδρου της Ένωσης, για μεταπτυχιακές σπουδές εσωτερικού στη Ναυτιλία για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ “BUREAU VERITAS”

Ετήσια μεταπτυχιακή υποτροφία ύψους 5.000 ευρώ, για μεταπτυχιακές σπουδές εσωτερικού στη Ναυτιλία για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 από τo Bureau Veritas

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ “LLOYD’s REGISTER”

Ετήσια μεταπτυχιακή υποτροφία ύψους 5.000 ευρώ, για μεταπτυχιακές σπουδές εσωτερικού στη Ναυτιλία για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 από τo Lloyd’s Register.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ “INSB”

Ετήσια μεταπτυχιακή υποτροφία ύψους 3.000 ευρώ, για μεταπτυχιακές σπουδές εσωτερικού στη Ναυτιλία για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 από τo INSB.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ “LOAD LINE MARINE SA”

Ετήσια μεταπτυχιακή υποτροφία ύψους 2.000 ευρώ, για μεταπτυχιακές σπουδές εσωτερικού στη Ναυτιλία για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 από τη Load Line Marine SA.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ “ΕΥΔΟΞΙΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ”

Ετήσια υποτροφία, ύψους 1.500 ευρώ, στη μνήμη της Ευδοξίας Γερασίμου, στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ “BCA-MSc SHIPPING BUSINESS”

Δύο υποτροφίες για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “MSc in Shipping Business” από το BCA Οικονομικό Κολλέγιο Αθηνών

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ “METROPOLITAN COLLEGE-MSc INTERNATIONAL MARITIME BUSINESS”

Υποτροφία για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «MSC International Maritime Business» από το Metropolitan College

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ “RINA”

Υποτροφία για εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια στο RINA Academy από τον RINA HELLAS

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!