Δόμνα Μιχαηλίδου: Η προσέλκυση των νέων στη ναυτιλία και η προστασία των συνταξιούχων είναι καίρια ζητήματα

23.02.2024

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου παρευρέθη στην πρώτη συνάντηση για το 2024 της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά. Στις καινούργιες πολιτικές προσέλκυσης νέων στη ναυτιλία και στα εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης αναφέρθηκε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της ναυτιλίας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, μία ημέρα μετά την παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής myNAT.

Αναλυτικότερα, η υπουργός, μαζί με τον πρόεδρο της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, Γεώργιο Αλεξανδράτο, την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, τον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γεώργιο Πατέρα, τον πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, Χαράλαμπο Σημαντώνη, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Διονύση Θεοδωράτο, τον πρόεδρο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο και εκπροσώπους της Ναυτιλιακής Λέσχης, συζήτησαν τις προοπτικές του κλάδου και τα προβλήματα εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού στο ναυτικό επάγγελμα.

Αρχικά η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι «Στο υπουργείο, έχουμε εντοπίσει ένα οξύμωρο, ενώ η Ελλάδα είναι παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, ακούω συχνά πως πολλές ναυτιλιακές εταιρείες αναζητούν αξιωματικούς, πλοιάρχους ή πρώτους μηχανικούς, χωρίς αποτέλεσμα. Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο στην προσέλκυση κατώτερου πληρώματος, παρόλο που η αμοιβή τους είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με την αμοιβή ενός ανειδίκευτου εργάτη στη στεριά. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, δηλαδή της ασυμμετρίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας μέσα από την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης εργαζομένων και ανέργων, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς και να εξασφαλίζουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έμφαση από την υπουργό δόθηκε και στην καινοτόμο ψηφιακή εφαρμογή myNAT, χάρη στην οποία οι ναυτικοί θα έχουν από εδώ και στο εξής αναλυτική πρόσβαση στον ασφαλιστικό τους βίο από το κινητό τους. Όπως είπε, «το myNAT θα βελτιώσει την καθημερινότητα των ναυτικών, συνδέοντάς τους σε πραγματικό χρόνο με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.)». Ειδικότερα, η ίδια ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «Σκοπός μας είναι να ενισχυθεί περισσότερο το ναυτικό επάγγελμα, να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό, που ήδη υπάρχει και να εξασφαλιστεί συνολικά ένα ακόμα λαμπρότερο μέλλον για την ελληνική ναυτιλία».

Επιπρόσθετα, η ίδια αναφέρθηκε και στους συνταξιούχους, εξηγώντας ότι «στην περίπτωση των ναυτικών, που είναι μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα και είναι λίγοι, ένα θα πρέπει να δούμε, πώς θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τα πληρώματα. Πώς δεν θα τους παρακρατείται η σύνταξη αν αποφασίσουν να συνεχίσουν να δουλεύουν».

Τέλος, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην ψηφιακή κάρτα όπου η επικείμενη εφαρμογή της και στη ναυτιλία αναμένεται να απασχόληση τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες του κλάδου, δεδομένου ότι η ναυτιλία είναι μια διεθνοποιημένηβιομηχανία που δουλεύει χωρίς ωράρια.

Από την πλευρά της η κ. Μιχαηλίδου προσκάλεσε τη ναυτιλιακή κοινότητα σε συναντήσεις, προκειμένου να δει η κυβέρνηση τι την απασχολεί και να διαμορφωθούνε ρεαλιστικές λύσεις. «Η ευελιξία της εργασίας είναι διαφορετικό ζήτημα από την εργασιακή κατοχύρωση του οκταώρου», συμπλήρωσε η υπουργός.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!