Διονύσης Χριστοδουλόπουλος: Η Ακαδημία μας αναβαθμίζει την εξειδικευμένη γνώση του χρήστη

28.02.2014

Στην έναρξη της Ακαδημίας προχώρησε η MAN B&W στον Πειραιά. Ο Διονύσης Χριστοδουλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της MAN B&W,

στην συνέντευξή του στοmaritimes.grεξηγεί πως το εγχείρημα αυτό είναι αίτημα των πελατών τους και της ελληνικής ναυτιλιακής αγοράς. Αναλύει τον τρόπο εκπαίδευσης και την ποιότητα των μαθημάτων, τονίζοντας παράλληλα πως η συνεχή εκπαίδευση και η έγκυρη πιστοποίηση είναι η τάση της σύγχρονης ναυτιλίας.


Το γραφείο MAN Diesel & Turbo στον Πειραιά τι υπηρεσίες προσφέρει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρία;Η εταιρία MAN B&W στην ελληνική ναυτιλιακή αγορά, είναι κυρίως γνωστή για τους εξής τρείς εξοπλισμούς που προσφέρει: Τις κύριες μηχανές B&W, τις ηλεκτρομηχανές B&W Diesel Generators και τα Turbo Chargers.


Έχουμε παρουσία και στην ακτοπλοΐα, με τις μηχανές Man Design Augsburg, αλλά και για ορισμένες τετράχρονες μηχανές οι οποίες ανήκαν σε οίκους που πλέον έχουν περάσει στη δική μας γκάμα προϊόντων( Pielstick, Paxman , Ruston , κλπ).


Ο κύριος όγκος εργασιών είναι η ναυτιλία. Ουσιαστικά αποτελεί ένα από τα κυρίως γραφεία του δικτύου της MAN παγκοσμίως. Εδώ εδρεύει το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών, ( sales coordinator, οι μηχανικοί , πωλητές , λογιστήριο, κλπ). Εδώ εδρεύει επίσης και τμήμα έκδοσης προσφορών και διαχείριση παραγγελιών για τις δίχρονες μηχανές . Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ομάδα η οποία έχει ως στόχο να δέχεται την προσφορά από τον πελάτη να την επεξεργάζεται και να απαντά άμεσα σε λίγες ώρες ή μέρες . Πριν από κάποια χρόνια γινόταν μόνο από τα κεντρικά, από τη Δανία ή από τη Γερμανία. Τώρα πια γίνεται τοπικά και επεκτείνεται περεταίρω με την εφαρμογή μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας προμήθειας ανταλλακτικών.


Αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα ήδη λειτουργεί εδώ για ένα κομμάτι εξοπλισμού- των υπερπλήρωτων.

Έχουμε τμήμα που είναι υπεύθυνο για αυτή τη δουλειά, όπως και για τις δίχρονες κύριες μηχανές. Υπάρχει η ομάδα που ουσιαστικά κατασκευάζει αυτό το site, την τεχνική του πλευρά, μια και μέχρι στιγμής το ΙΤ ανήκει στα κεντρικά. Η συμμετοχή μας στο project αφορά την μηχανολογική τεχνογνωσία που καταχωρείται στην συγκεκριμένη πλατφόρμα.


Κάποια στιγμή, ο τελικός χρήστης επιλεγμένα θα έχει πρόσβαση σε αυτό το σύστημα για τη δική του μηχανή, θα γνωρίζει ακριβώς το χρόνο παράδοσης, το κόστος μεταφοράς κλπ. Αυτό βέβαια είναι σε ένα ορίζοντα διετίας-τριετίας.


Προσφέρουμε επίσης πρωτοβάθμιο τεχνική υποστήριξη , προσφέρουμε επίσης συμβουλές για το χτίσιμο των νέων πλοίων και τις τεχνικές προδιαγραφές, προσφέρουμε διαχείριση επισκέψεων τεχνικών και επισκευών ανά τον κόσμο και αναβάθμιση υπαρχόντων στόλων.


Ωστόσο επεκτεινόμαστε και σε άλλες εφαρμογές πέραν της ναυτιλίας. Πλέον η MAN Diesel & Turbo έχει παρουσία σε εφαρμογές παραγωγής ενέργειας. Σε διυλιστήρια και σε βιομηχανίες παραγωγής


ενέργειας, αναλαμβάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το management σταθμών ενέργειας.


Επομένως αντιλαμβάνεστε ότι παγκοσμίως είμαστε από τους κύριους προμηθευτές εξοπλισμού παράγωγης ενέργειας, όπως αεριοστρόβιλους, ατμοστρόβιλους συμπιεστές και ζευγών ηλεκτροπαραγωγών.


Κάτι που ήθελα να τονίσω είναι ότι το γραφείο της Ελλάδας ακολουθεί στο μέγιστο την αποκεντρωμένη στρατηγική πολυεθνικών εταιριών , άπλα γιατί θέλουμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες τοπικά και άμεσα.


Η πρόσφατη δραστηριότητα σας είναι η δημιουργία Ακαδημίας, το τοπικό κέντρο εκπαίδευσης. Ποιοι οι λόγοι που το ξεκινήσατε;Αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα, ειδικά στον τομέα του technical operation του πλοίου.


Είναι ανάγκη της τοπικής αγοράς, είναι ανάγκη των χρηστών της αγοράς. Πολλές φόρες γίναμε αποδέκτες παραπόνων θα έλεγα από συνεργάτες, οι οποίοι διερωτόταν γιατί δεν υπάρχει ένα κέντρο εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Στέλνουν τους μηχανικούς εκτός, όπου αυτό δημιουργεί κάποια διαχειριστικά προβλήματα, κάποια επιπλέον έξοδα.


Δεν δημιουργούμε ένα κέντρο εκπαίδευσης απλά για να έχουμε ένα κέντρο εκπαίδευσης. Εξυπηρετούμε, είναι φορέας γνώσεων, είναι φορέας που αναβαθμίζουμε περεταίρω την εξειδικευμένη γνώση που


θα ζητήσει κάποιος χρήστης. άλλωστε υπάρχουν εταιρίες που κάνουν πολύ διαφορετικά το operation από κάποιες άλλες και εμείς μπορούμε να κάνουμε tailor made μαθήματα.


Σε ποιους απευθύνεται η Ακαδημία;


Απευθυνόμαστε κυρίως στις ναυτιλιακές εταιρίες. Οι τεχνικοί, οι μηχανικοί, οι superintendent, τα πληρώματα θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα τα οποία είναι εξειδικευμένα για τις ανάγκες τους. Δηλ. υπάρχουν μαθήματα τα οποία είναι καθαρά για το operation ενός πλοίου, της μηχανής και υπάρχουν μαθήματα τα οποία είναι καθαρά για την επίβλεψη του μηχανοστασίου από θέση αρχιμηχανικού. Αφορά σχεδόν ολόκληρο το τεχνικό κομμάτι μιας ναυτιλιακής εταιρίας.


Θα μπορούσαν επίσης να παρακολουθήσουν και από εταιρίες παραγωγής ενέργειες, από τα διυλιστήρια, τα πανεπιστήμια, τις παραγωγικές σχολές του εμπορικού ναυτικού.


Το πρόγραμμα που ξεκινήσαμε είναι κυρίως της ηλεκτρονικής μηχανής, της καινούργιας μηχανής της ME-C που είναι ήδη σε χρήση εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσουν πλήρως όλο των κύκλο των μαθημάτων της ME-C. Ο εν δυνάμει χρήστης θα βρει στην Ακαδημίας μας την υποδομή, θα βρει εξίσου ίδιας ποιότητας εμπειρία τόσο με τον εξομοιωτή της μηχανής που διαθέτουμε, όσο και με άλλους εξομοιωτές .


Ποιες ενότητες καλύπτετε;


Γενικά ακολουθούμε τη στρατηγική και την πολιτική στην λειτουργιά κέντρου εκπαίδευσης που καθορίζει η εταιρία. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, από τα χρώματα που θα βάψεις τους τοίχους μέχρι και τη διδακτέα ύλη. Δεν λειτουργούμε αυτόνομα και δεν έχουμε δική μας διδακτική πολιτική, ή τη δική μας εμπορική πολιτική. Ωστόσο μπορούμε να εκτελέσουμε και tailor-made μαθήματα σε συνεργασία με τις ναυτιλιακές εταιρίες υπό το πλαίσιο των όρων που θέτει η εταιρία. Εμείς μπορούμε να δώσουμε tailor-made ας πούμε για τη χρήση του alpha lubricator συστήματος, επίσης, μπορούμε να κάνουμε μαθήματα σε τετράχρονες μηχανές πλοίων της ακτοπλοΐας. Η βασική δομή ωστόσο της διδακτέας ύλης είναι οι δίχρονες μηχανές και δευτερευόντως κατ επέκταση και οι τετράχρονες ηλεκτρομηχανές και οι υπερπληρωτές.


Ποιοι είναι οι εκπαιδευτές σας;


Η εκπαίδευση γίνεται από τον τοπικό μας πιστοποιημένο εκπαιδευτή, ο οποίος είναι μηχανικός με πολυετή εμπειρία πάνω στη χρήση των B&W μηχανών. Το κεφάλαιο μας είναι η ποιότητα των γνώσεων που θα μεταδώσουμε στους χρήστες. Ένας από τους στόχους είναι οι χρήστες να μάθουν καλά τις μηχανές μας και να γνωρίζουν την αξία του να δουλεύουν με τον σχεδιαστή του εξοπλισμού. Ένας άνθρωπος ο οποίος κατανοεί την τεχνολογία μπορεί πολύ πιο εύκολα να αντιληφθεί τη σημασία του να έχει συνεργάτη τον σχεδιαστή και όχι οποιονδήποτε τρίτο πάροχο.


Το σεμινάριο είναι θεωρητικό ή εμπεριέχει και κάποιου είδους πρακτική;Τα συγκεκριμένα σεμινάρια, συνδυάζουν την θεωρία με την πράξη. Συγκεκριμένα, τα σεμινάρια αποτελούνται από ενότητες οι οποίες παρουσιάζονται στους μαθητές από τους εκπαιδευτές με τα πιο σύγχρονα και διαδραστικά μέσα, με πίνακες και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Στον χώρο, υπάρχουν εξομοιωτές όπου οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να θέσουν σε πράξη όλα όσα μαθαίνουν, σε πραγματικές συνθήκες, δίνοντας τους την δυνατότητα να αντιληφθούν πλήρως την κατάσταση και την λειτουργία της μηχανής.


Πόσο διαρκεί;


Η πλειοψηφία των σεμιναρίων είναι πενθήμερα. Ξεκινούν το πρωί στις εννιά και τελειώνουν το απόγευμα στις τέσσερις ή πέντε. Φυσικά υπάρχει πάντοτε χρόνος για οποιεσδήποτε περαιτέρω ερωτήσεις και διευκρινίσεις ή ακόμη και πρακτικές ασκήσεις στους εξομοιωτές μας. Το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο και αφορά τη λειτουργία και το maintenance της μηχανής, και μετά υπάρχουν διήμερα και τριήμερα μαθήματα τα οποία αφορούν εκπαίδευση σε συγκεκριμένα σημεία της μηχανής.


Πόσο κοστίζει και ουσιαστικά ποιο το όφελος που αποκομίζει όποιο το παρακολουθεί;Ουσιαστικά λύνει πολλές απορίες. Σας δίνω την άποψη στελεχών που έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια, αλλά και στελεχών της MAN που έχουμε παρακολουθήσει, γιατί υποχρεούμαστε να συμμετέχουμε ένα κύκλο μαθημάτων όπως ακριβώς το παραδίδεται στους πελάτες μας.


«Είναι πιο απλοποιημένο και δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη της μηχανής να λειτουργήσει καλύτερα την μηχανή, πιο οικονομικά αλλά και να την προφυλάξει από πιθανές βλάβες. Προσφέρεται συγκροτημένη γνώση η οποία είναι δομημένη, κατανοητή και εφαρμόσιμη.»


Η πιστοποίηση των γνώσεων είναι υποχρεωτική; Θα γίνει; Είναι πιστεύετε απαραίτητη;Κατ αρχάς εμείς πιστοποιούμε τα σεμινάρια μας από το κεντρικό σύστημα της ακαδημίας. Δηλαδή όταν θα έρθει κάποιος να παρακολουθήσει ένα μάθημα, τα στοιχεία του θα εισαχθούν σε μια βάση δεδομένων μαθητών του οργανισμού μας. Αφού θα τελειώσει τον κύκλο των μαθημάτων και δώσει ένα είδους τεστ οποίο αξιολογείται θα πάρει ένα δίπλωμα το οποίο πιστοποιεί την παρακολούθηση και την επάρκεια γνώσης στο συγκεκριμένο αντικείμενο.


Η τάση της αγοράς είναι προς τα εκεί. Εμεις μιλάμε με τους ανθρώπους της αγορά τους decision makers και όλοι θέλουν να εκπαιδεύσουν και να πιστοποιήσουν τους ανθρώπους τους. Η πιστοποίηση είναι ένα μέσο το οποίο κεφαλαιοποιεί την εκπαίδευση που έλαβε, το άμεσο όφελος είναι ότι σου δίνει μια γνώση που θα σε διευκολύνει στον χώρο εργασίας σου.


Τα αποκεντρωμένα εκπαιδευτικά κέντρα είναι εφάμιλλου επιπέδου;Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υποδεέστεροι ως τοπικό κέντρο εκπαίδευσης σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αποκεντρωμένα κέντρα εκπαίδευσης και ούτε ακόμα από τα κεντρικά. Προσφέρουμε ακριβώς την ίδια υπηρεσία, δεν υπάρχει καμιά έκπτωση στην ποιότητα και στον όγκο της γνώσης που παραδίδουμε.


Όσον αφορά τους εκπαιδευτές μας, θα ήταν πολύ εύκολο για εμάς να πούμε ότι παίρνουμε έναν εκπαιδευτή και τον στέλνουμε απλά στο βασικό κύκλο μαθημάτων. Υπάρχει πάντοτε η νοοτροπία να κάνουμε μια σωστή δουλειά, και έτσι ξεκινήσαμε με έμπειρους εκπαιδευτές από το εξωτερικό όπου συμμετέχουν στην παράδοση των μαθημάτων και στην περαιτέρω κατάρτιση του τοπικού εκπαιδευτικού προσωπικού.


Η γνώση και η εμπειρία έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο και στα αποκεντρωμένα γραφεία ανά τον κόσμο, που είναι εφάμιλλου επιπέδου. Η διάθεση υπηρεσιών στην αγορά δεν τίθεται σε καμιά περίπτωση θέμα αμφισβήτησης και πολύ περισσότερο από την ελληνική αγορά.


Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την ακαδημία μας επισκεφθείτε το http://www.mandieselturbo.com/0001431/PrimeServ/PrimeServ-Academies/Academy-Locations/Piraeus.html

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!