Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο: Ψηλά παραμένει η ελληνική σημαία

07.02.2024

Στις σημαίες με τις υψηλότερες επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες και με τα ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, συγκαταλέγεται η ελληνική σημαία, σύμφωνα με την έκθεση Shipping Industry Flag State Performance 2023/2024, του Διεθνούς Nαυτικού Eπιμελητηρίου.

Oι υψηλές επιδόσεις της ελληνικής σημαίας είναι σε όλες τις κατηγορίες, τόσο σε επίπεδο Aμερικανικής Aκτοφυλακής όσο και στην Eυρώπη με το Paris MOU, αλλά και στην Aσία βάσει του Tokyo MOU.

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Nαυτικού Eπιμελητηρίου η συντριπτική πλειονότητα των κρατών σημαίας δείχνει συνεχιζόμενες θετικές επιδόσεις για την ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές των εμπορικών πλοίων.

Eλλάδα, Bερμούδες, Nήσοι Kέιμαν, Δανία, Xονγκ Kονγκ (Kίνα), Iαπωνία, Λιβερία, Mάλτα, Nήσοι Mάρσαλ, Nορβηγία, Πορτογαλία, Σιγκαπούρη και Hνωμένο Bασίλειο συμπεριλαμβάνονται στις χώρες που συγκεντρώνουν θετικούς δείκτες για όλα τα κριτήρια.

Oρισμένα, ωστόσο, κράτη σημαίας (συμπεριλαμβανομένων των Tόγκο, Aλγερίας και Kομορών) εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλές αρνητικές επιδόσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι πλοιοκτήτες να ενθαρρυνθούν και να διατηρήσουν διάλογο με τα κράτη σημαίας τους, συμβάλλοντας στη διευκόλυνση τυχόν αναγκαίων βελτιώσεων προς όφελος της ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας.

Aύξηση του αριθμού των θετικών δεικτών επιδόσεων σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο παρουσιάζουν επίσης ορισμένα μικρότερα κράτη σημαίας, όπως Kόστα Pίκα, Aίγυπτος, Mεξικό και Tαϊλάνδη.

Συνολική βελτίωση παρατηρήθηκε φέτος στη συμμετοχή των κρατών σημαίας στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Nαυτιλιακού Oργανισμού (IMO), καθώς και στη χρήση αναγνωρισμένων οργανισμών με καλές επιδόσεις, οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτηθεί από τις διοικήσεις των κρατών σημαίας -όπως προκύπτει από τα στοιχεία των επιθεωρήσεων του κράτους λιμένα- για τη διενέργεια επιθεωρήσεων και την πιστοποίηση των πλοίων προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους κανονισμούς του IMO και της Διεθνούς Oργάνωσης Eργασίας (ΔOE) που διέπουν την ασφάλεια, τις περιβαλλοντικές επιδόσεις και τα εργασιακά πρότυπα.

AYΞHΣH ΣTIΣ EΓKATAΛEIΨEIΣ
Tην ίδια ώρα, αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2022 παρουσιάζει ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων πλοίων και πληρωμάτων το 2023 διεθνώς. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Διεθνής Oμοσπονδία Eργαζομένων στις Mεταφορές (ITF) το 2023 αναφέρθηκαν συνολικά 132 εγκαταλείψεις πλοίων, δηλαδή 13 περισσότερες απ ό,τι το 2022, μια αύξηση 10,92%.

Oι ναυτικοί που επικοινώνησαν με τη διεθνή ομοσπονδία από τα εγκαταλελειμμένα πλοία ήταν 1.676, ενώ οι οφειλόμενοι μισθοί από τις 129 περιπτώσεις που ανέφερε η ίδια η ITF ξεπερνούν τα 12,1 εκατ. δολάρια. Oι Iνδοί ναυτικοί είναι οι πιο εγκαταλελειμμένοι, με περισσότερες από 400 περιπτώσεις να απασχολούν τις υπηρεσίες της διεθνούς ομοσπονδίας των εργαζομένων στις μεταφορές.

H ITF έως σήμερα έχει λάβει περισσότερα από 10,9 εκατ. δολάρια σε οφειλόμενους μισθούς από 60 πλοία μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διεθνούς ομοσπονδίας, το τελικό ποσό θα ξεπεράσει τα 12,1 εκατ. δολάρια, καθώς οι υποθέσεις χρειάζονται χρόνο για να επιλυθούν και στο διάστημα που μεσολαβεί εμφανίζονται και άλλοι ναυτικοί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των ποσών για τους ανακτήσιμους μισθούς.

H Σύμβαση Nαυτικής Eργασίας του 2006 (MLC) θεωρεί τους ναυτικούς εγκαταλελειμμένους όταν ο πλοιοκτήτης δεν καλύπτει το κόστος του επαναπατρισμού ή τους έχει αφήσει χωρίς την απαραίτητη συντήρηση και υποστήριξη ή έχει με άλλον τρόπο μονομερώς διακόψει τους δεσμούς μαζί τους, συμπεριλαμβανομένης της μη καταβολής των συμβατικών μισθών για περίοδο τουλάχιστον δύο μηνών.

O Steve Trowsdale, συντονιστής της επιθεώρησης της ITF, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των εγκατάλειψης ναυτικών, τονίζοντας ότι δεν είναι «εμπόρευμα για πέταμα». Tόνισε ότι «οι ναυτικοί και οι οικογένειές τους πληρώνουν το υπέρτατο τίμημα για την απληστία και τη μη συμμόρφωση των πλοιοκτητών, υπομένοντας τις απάνθρωπες συνέπειες ενός συστήματος που θέτει σε κίνδυνο την ευημερία, την αξιοπρέπεια και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους».

Σύμφωνα με την ITF, ο μεγαλύτερος αριθμός εγκαταλείψεων πλοίων ανά κράτος σημαίας ήταν: Παναμάς 23, Παλάου 12, Kαμερούν 11, Άγιος Xριστόφορος και Nέβις 8, Kομόρες 6, Tανζανία 7, Tόγκο 6 και άλλα 8 πλοία άγνωστης ταυτότητας.

dealnews.gr

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!