Βενεζουέλα: Ζητά την βοήθεια του ΙΜΟ για την επανεκκίνηση του εμπορίου των δεξαμενοπλοίων της

19.01.2024

Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκεζ (Delcy Rodriguez), βρίσκεται στο Λονδίνο, προτρέποντας τον νέο επικεφαλής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) να βοηθήσει και να επαναλειτουργήσει ο στόλος δεξαμενόπλοιων της Νότιας Αμερικής.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε ποντοπόρα πλοία της Βενεζουέλας βλάπτουν τις θαλάσσιες μεταφορές της χώρας, είπε η Ροντρίγκεζ, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης, στον Αρσένιο Ντομίνγκες, ο οποίος βρίσκεται στη θέση του ΙΜΟ από την 1η Ιανουαρίου. Επίσης, οι κυρώσεις οδήγησαν σε 39 tankers τα οποία διαχειρίζεται η κρατική εταιρεία πετρελαίου Petroleos de Venezuela (PDVSA), μερικά από τα οποία είναι ερειπωμένα.

«Εξέφρασα την ανησυχία μας ότι ολόκληρος ο στόλος των πλοίων και αυτών που έχει η PDVSA υπόκεινται σε παράνομες κυρώσεις και είναι αποκλεισμένα», δήλωσε η Ροντρίγκεζ στο ειδησεογραφικό δίκτυο Telesur στο Καράκας. Εκτός από τον στόλο της PDVSA, «30 διεθνή εμπορικά πλοία… έχουν τιμωρηθεί» για συναλλαγές με τη Βενεζουέλα, είπε. «Είμαστε η χώρα με τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αποκλεισμένων πλοίων παγκοσμίως, μια πραγματικά ενοχλητική κατάσταση», είπε ο αντιπρόεδρος.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Ουάσιγκτον χαλάρωσε ελαφρώς τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας για έξι χρόνια. Οι ΗΠΑ εξέδωσαν εξάμηνη άδεια που επιτρέπει τις συναλλαγές στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, αφού η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατέληξαν σε συμφωνία για τη διασφάλιση δίκαιων εκλογών το 2024.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!