Αλ.Αυλωνίτης: Να πρωτοστατήσουμε ως χώρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

18.02.2024

Η χώρα μας, ως μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας στην Κατηγορία «Α» για δυο χρόνια (2024-2026), οφείλει να πρωτοστατήσει για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη ρύπανση που προκαλείται κατά τη διάρκεια των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

Η ναυτιλία είναι υπεύθυνη για το 3% των εκπομπών ρύπων στον πλανήτη, με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν αύξηση του ποσοστού τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, στον τομέα των μεταφορών στην Ευρώπη, 13,5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τις θαλάσσιες μεταφορές.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την πλήρη απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών μέχρι το 2050, ενώ η ΕΕ  έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Είναι άμεση υποχρέωση της χώρας μας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την μείωση της τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις λιμενικές περιοχές. Η υποχρέωση της Πολιτείας αυτή είναι σημαντική επιταγή της εποχής, ενώ συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η ναυτιλία τα επόμενα χρόνια.

Θα πρέπει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έστω και αργοπορημένα, να προβεί στη θέσπιση νόμων για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δεν έχουν ρυθμισθεί έως σήμερα.

Ακολουθεί το βίντεο :

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!