Αφίξεις ρεκόρ επιβατών στα λιμάνια της Ελλάδας αναμένεται για το 2024

06.02.2024

«Απογειώθηκαν» το 2023 οι αφήξεις επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά  καθώς εξυπηρετήθηκαν 1,5 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 880 χιλιάδων το 2022 ενώ οι συνολικές αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων άγγιξαν τις 760 εκ των οποίων οι 525 ήταν homeporting, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Συγχρόνως, άνθρωποι της κρουαζιέρας σημειώνουν την αισιοδοξία τους για το τρέχον έτος καθώς έχουν γίνει προκρατήσεις για 1.042 αφίξεις με μεγάλη αύξηση και νέο αναμενόμενο ρεκόρ στις αφίξεις πλοίων homeport (περίπου 800 calls).

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Ένωσης Εταιριών Κρουαζιέρας (CLIA) υποστηρίζουν ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας  ήδη συνεισφέρει πάνω από 1,1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία ετησίως και προσφέρει και πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας.

«Είναι κοινή πεποίθηση ότι υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο, ειδικά μέσω της ανάπτυξης του homeporting, που έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και δυνητικά της ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, δεδομένου ιδιαίτερα ότι πάνω από το 94% των κρουαζιερόπλοιων κατασκευάζεται στην Ευρώπη» ανάφεραν στο  www.maritimes.gr

Να σημειωθεί ότι το 2023, η κρουαζιέρα κινήθηκε ανοδικά σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με το 2019 ( τα έτη 2020-2021 υπήρχε ο κορονοιός)  ενώ στην  Ελλάδα, πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας ήταν τα λιμάνια της  Μυκόνου, της Σαντορίνης, , της Ρόδου, του Ηρακλείου, Kρήτης και φυσικά ο Πειραιάς.

Το λιμάνι του Ηρακλείου

Mετά τον Πειραιά, ανοδική  πορεία  κατέγραψαν πέρσι  και οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Ηρακλείου..

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι το τέλος του 2023 εκτελέστηκαν συνολικά 253 προσεγγίσεις από κρουαζιερόπλοια. Επιπλέον  το Νοέμβριο του 2023,  λόγω πολέμου στο Ισραήλ , κατέπλευσαν 8 επιπλέον πλοία με 7.152 επιβάτες.

Σε προτίμηση επισκεψιμότητας, όσον αφορά την εθνικότητα προηγούνται οι Αμερικανοί και ακολουθούν οι Ιταλοί, οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Ισπανοί, οι Kαναδοί, οι Αυστραλοί, οι Γάλλοι, οι Έλληνες και οι Τούρκοι.

Αισιοδοξία εκφράζει για την πορεία της κρουαζιέρας κατά το τρέχον έτος η διοίκησης του λιμένα Ηρακλείου.» Όλο και περισσότερα κρουαζιερόπλοια μεγάλων εταιριών καταπλέουν στο λιμάνι του Ηρακλείου, που έχει μπει δυναμικά στο μονοπάτι της ανάπτυξης του τουρισμού αποτελώντας όχι μόνον homeporting, δηλαδή λιμάνι επιβίβασης ή και αποβίβασης επιβατών επί κρουαζιερόπλοιων, αλλά και αποκτώντας διεθνή αναγνώριση στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας» αναφέρθηκε στο www.maritimes.gr

Νέα κρουαζιερόπλοια

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία  το βιβλίο νέων παραγγελιών κρουαζιερόπλοιων έως και το 2028 ανέρχεται σε 57 πλοία με 110 χιλιάδες κάτω κρεβάτια, με μέσο όρο μεγέθους πλοίων άνω των 2.300 επιβατών. Όσον αφορά στο τρέχον έτος προβλέπεται η προσθήκη 13 νέων κρουαζιερόπλοιων στον διεθνή στόλο, προσφέροντας επιπλέον 28,5 χιλιάδες κρεβάτια.

«Αυτός ο αριθμός πλοίων υποδηλώνει τη δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων από 1,2 εκατ. νέων επιβατών σε ετήσια βάση, ένα στοιχείο που ενισχύει τις προβλέψεις για ένα νέο ρεκόρ στην παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας το 2024 στα επίπεδα των 34 εκατ. επιβατών παγκοσμίως» ανάφερε πηγή της CLIA στο  www.maritimes.gr

Σημειώνεται ότι το 2023 παραδόθηκαν 19 κρουαζιερόπλοια με 38 χιλιάδες νέα κρεβάτια ενώ  με χρήση LNG ως καύσιμο είναι τα κρουαζιερόπλοια Icon of the Seas της RCCL και το  Carnival Jubilee με 5.160 και 5.400 επιβάτες αντιστοίχως.

Τέλος, βάσει των στοιχείων, οι αποσύρσεις συνολικά (2020-2023) άγγιξαν τα 43 πλοία, κυρίως στην περίοδο της πανδημίας που υπολογίζεται ότι αφαίρεσαν συνολικά τα 55.000 κρεβάτια από τον παγκόσμιο στόλο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!