14.02.2024

Υπάρχει ήδη το θαύμα του Έλληνα κατασκευαστή ναυτιλιακού εξοπλισμού – HEMEXPO

Για το σημαντικό έργο που επιτελεί η HEMEXPO τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος αλλά και για τα περεταίρω περιθώρια ανάπτυξης και παραγωγικότητας μίλησε στο maritimes.gr ο κ. Συμεών Παληός της Diana Shipping στα πλαίσια της κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας της HEMEXPO.

Από την πλευρά της η κα Ελένη Πολυχρονοπούλου Πρόεδρος της HEMEXPO, δήλωσε ότι «Το 2024 αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τη ναυτιλία, καθώς βρίσκεται μπροστά από μια μεγάλη αλλαγή, την απανθρακοποίηση, και η HEMEXPO ετοιμάζεται να ανταποκριθεί σε αυτήν. Με την απόλυτη υποστήριξη των Ελλήνων εφοπλιστών οι ελληνικές εταιρείες γίνονται όλο και περισσότερες ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο κ. Ηλίας Μάλλιος, Αντιπρόεδρος της HEMEXPO αναφέρθηκε στις νέες δράσεις που θα γίνουν τη φετινή χρονιά αλλά και τις επιχειρηματικές αποστολές που θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένα κράτη. «Το μότο της HEMEXPO» όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «είναι ‘smart ships solutions’ και υπάρχουν ήδη λύσεις από εταιρείες μέλη μας για την ενεργειακή μετάβαση ναυτιλιακών εταιρειών και πλοίων».

Την ίδια ώρα ο κ. Θεοδόσης Σταματέλλος, Lloyd’s Register, Global Technical Client Care Director, Hellenic Lloyd’s S.A., τόνισε ότι «υπάρχει ήδη το θαύμα του Έλληνα κατασκευαστή και του ελληνικού εξοπλισμού και όλοι πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το προωθήσουμε». Ο κ. Διονύσης Αντωνόπουλος, Director Business Development ABS, υπογράμμισε ότι «ήδη πάρα πολλές εταιρείες μπορούν να τα καταφέρουν πάρα πολύ καλά και έχουν κάποια προϊόντα αντάξια αλλά και καλύτερα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά και παγκόσμια προϊόντα. Η συνεργασία λοιπόν και η υποστήριξη αυτής της προσπάθειας είναι πολύ σημαντική».  Στη συνέχεια μιλώντας στο maritimes.gr ο κ. Γιώργος Ανδρεάδης, Marine Chief Executive Greece, Bureau Veritas τόνισε ότι «ο κατασκευασμένος στην Ελλάδα εξοπλισμός είναι και ποιοτικός και ανταγωνιστικός». Ενώ αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση υπογράμμισε ότι πλέον αποτελεί ένα μονόδρομο για τον κλάδο. Παράλληλα, ο κ. Δρ. Νικόλας Λιάπης, Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Ν.Τ., Managing Partner – ActaNonVerba, τόνισε ότι «υπάρχει τόσο υψηλού επιπέδου εξοπλισμός πάνω στα πλοία που σημαίνει ότι χρειάζονται και υψηλή τεχνολογία που μπορούν να κατασκευαστούν, με την Ελλάδα να πρωτοπορεί και σε αυτό». Ο κ. Δημήτρης Λυρίδης, Αν. Καθηγητής Ναυπηγών Μηχανικών ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Θαλάσσιων Μεταφορών, αναφερόμενος στην HEMEXPO είπε ότι «αποτελεί ένα success story, δεδομένου ότι θα υπάρχει καινοτομία, βιομηχανία, και φυσικά βοήθεια από την πολιτεία».

«Ποιοτικά τα ελληνικά προϊόντα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα, αλλά ο ανταγωνισμός είναι πάρα πολύ μεγάλος. Όμως δεδομένου ότι θα ανοίξουν τα ελληνικά ναυπηγεία, αυτό θα τους δώσει ωθήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Πάνος Α. Κουρκουντής, Technical Director, Sea Traders S.A. -Πρόεδρος Martecma . Τέλος, ο Τζονγκ ιλ ΛΗ, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνεργασία Κορέας – Ελλάδας στο ναυτιλιακό κλάδο. Ενώ σχετικά με τις εταιρείες της HEMEXPO υπογράμμισε στο πως αυτές μπορούν να προωθηθούν στην κορεάτικη αγορά και να υπάρχει μια win win συνεργασία.

Συνενετεύξεις: Μάρκος Κάντζιος

camera: studio Panos Halkidis

maritimes.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!