Β. Λοΐζου (ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων): Το DFC πραγματοποίησε στρατηγικής σημασίας επένδυση στα ναυπηγεία – συζητάμε μαζί τους για να βρούμε και άλλες στρατηγικές επενδύσεις

15.02.2024

“Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περίοδο όπου έχει σημειώσει φοβερή πρόοδο στην οικονομία: έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, έχει ολοκληρώσει σειρά μεταρρυθμίσεων που της δίνουν τη δυνατότητα να αυξάνει τις άμεσες ξένες επενδύσεις και να προσελκύει ποιοτικούς επενδυτές, όπως μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, ενισχύοντας όχι απλά την εθνική οικονομία, αλλά και τον ρόλο της χώρας ως ηγέτη σε περιφερειακό επίπεδο”,  ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, Βίκυ Λοΐζου σε συζήτηση για τις εξελίξεις των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων στο πλαίσιο του 5ου Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον και συνδιοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας και την εφημερίδα Καθημερινή. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Χρήστος Χαρπαντίδης, αντιπρόεδρος για την Νοτιοανατολική Ευρώπη της Philip Morris International, ο Κωνσταντίνος Μπίκας, διευθυντής International Business της Mytilineos, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής Νίκος Βέττας και η CEO του US Council on Competitiveness, Deborah Wince-Smith, με συντονιστή τον πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκο.

Η κ. Λοΐζου πρόσθεσε ότι μας δίνεται η ευκαιρία να σχεδιάσουμε μια στρατηγική για επενδύσεις σε τομείς καινοτομίας, μεταξύ άλλων στη μικροηλεκτρονική και τους ημιαγωγούς, αλλά και περισσότερα κίνητρα για να αυξήσουμε την παραγωγική βάση και να προσελκύσουμε επενδύσεις. “Η επένδυση στα ναυπηγεία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα στρατηγικής σημασίας. Το DFC επένδυσε δανείζοντας 125 εκ. – για πρώτη φορά το DFC το κάνει αυτό στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε σε συζητήσεις μαζί τους για να βρούμε και άλλες στρατηγικές επενδύσεις. Η κ. Λοΐζου υπογράμμισε πως στόχος για το μέλλον είναι τα νέα κίνητρα για την ενίσχυση της καινοτομίας και της βιομηχανίας, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανθεκτική.

Μπίκας (Mytilineos): Όσον αφορά την ενέργεια στόχος της Mytilineos είναι η περαιτέρω διεθνοποίηση της εταιρείας με έμφαση μεταξύ άλλων στις ΑΠΕ, στα δίκτυα διανομής, στην παράγωγη ενέργειας με φυσικό αέριο.

“Στο Αλουμίνιο είμαστε ο μόνος καθετοποιημένος παραγωγός με τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη στην ΕΕ”, σημείωσε ο κ. Μπίκας, διευθυντής International Business της Mytilineos. Ο κ. Μπίκας ανέφερε αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας και υπογράμμισε πως από αυτά προκύπτει ότι η Mytilineos βρίσκεται στα επίπεδα των μεγάλων διεθνών εταιρειών με investment grade, κάτι που της επιτρέπει να πραγματοποιήσει τους επενδυτικούς της στόχους σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Τρία είναι τα θέματα που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας όσον άφορα την ενέργεια, προσβασιμότητα, προσιτές τιμές, βιωσιμότητα. Εάν δεν υπάρχουν αυτά τα τρία, τότε δημιουργείται πρόβλημα στον πληθυσμό και στην οικονομία. Αναφορικά με την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης θα πρέπει να δούμε με προσοχή στοιχεία που υπάρχουν στο inflation reduction act”, παρατήρησε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενώ η Ευρώπη ευθύνεται για το 7,5 % των παραγόμενων ρύπων έχει πολύ πιο ακριβό φυσικό αέριο και τιμές CO2 από της ΗΠΑ ενώ ευρωπαϊκά εργοστάσια μεταφέρονται σε χώρες που η ενέργεια είναι πολύ πιο φθηνή αφού παράγεται με κάρβουνο. “Η πραγματικότητα αυτή οδηγεί στην αποβιομηχανοποίηση, κάτι που προφανώς δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί”, ανέφερε.

Χρήστος Χαρπαντίδης: η Philip Morris International επενδύει με συνέπεια και συνέχεια στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια

“Βρισκόμαστε σε εξαιρετικό σημείο στη σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα. Και αυτό συμβαίνει για τους σωστούς λόγους καθώς μας ενώνουν κοινές αξίες και κοινά ενδιαφέροντα. Θα ήθελα να δώσω έμφαση στην μακροπρόθεσμη φύση αυτής της σχέσης, με την PMI να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τα τελευταία 20 χρόνια, η PMI επενδύει με συνέπεια και συνέχεια στην Ελλάδα, με επενδύσεις περισσότερες του 1,1 δισ. ακόμα και σε πολύ δύσκολες εποχές, όπως το 2016, όταν η PMI, μια αμερικανική εταιρεία, ήταν από τους μοναδικούς επενδυτές στη χώρα. Η επένδυση πήγε πάρα πολύ καλά”, ανέφερε ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Αντιπρόεδρος της Philip Morris International για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόσθεσε πως ακολούθησαν δύο ακόμα κύματα, που εκτός των ξένων επενδύσεων, ενίσχυσαν τις εξαγωγές με 300 εκατ. και δημιούργησαν άνω των 1000 νέων θέσεων εργασίας. “Η Ελλάδα είναι το hub για την Philip Morris International για την ΝΑ Ευρώπη. Έχουμε τρία εργοστάσια και ένα joint venture”, σημείωσε ο κ. Χαρπαντίδης εξαίροντας τον ρόλο της χώρας μας για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ΝΑ Ευρώπη. Πρόσθεσε πως οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις που δημιουργούν ευκαιρίες για συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, τα logistics και οι μεταφορές, αλλά και ο τουρισμός και η ψηφιοποίηση για τη δημιουργία περιφερειακών hubs. “Θα ήταν ιδανικό να αντιμετωπίζουμε την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ως μια ενιαία αγορά, αντί να εστιάζουμε στον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών. Ας επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν – η συνεργασία και η ενότητα μπορούν να οδηγήσουν σε κοινά οφέλη και ανάπτυξη”. Eξάλλου, “οι επιχειρηματικές συνεργασίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πολιτική ενοποίηση”, ανέφερε κλείνοντας.

Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ): Εξωστρέφεια και σταθερότητα πολιτική και οικονομικού πλαισίου τα κλειδιά για την ανάπτυξη των επενδύσεων

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα πολύ ισχυρό κύμα ανάκαμψης και το συνέδριο τη βρίσκει ακριβώς στη στιγμή που πρέπει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις που θα έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και θα ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής. Με αυτή την έννοια και αφήνοντας έξω την προφανή περιοχή της ενέργειας υπάρχει μεγάλο περιθώριο συνεργασίας σε περιοχές όπως η βιοτεχνολογία, η έρευνα στα ηλεκτρονικά είτε αυτό αφορά παραρτήματα αμερικανικών ή πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είτε αυτό αφορά συνεργασία με μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής Νίκος Βέττας.

“Οι επενδύσεις αυτές χρειάζονται πρώτα από όλα μια σταθερότητα, όχι μόνο πολιτική αλλά και του οικονομικού πλαισίου, να μην υπάρχει συχνή αλλαγή των κανόνων και, δεύτερον, θέλουν μια οικονομία, η οποία δεν θα είναι εσωστρεφής, αλλά θα λειτουργεί σαν μία βάση για να μπορείς να παράγεις μεν, αλλά καινοτόμα προϊόντα που θα τα πουλάς στην ευρύτερη περιοχή και παγκόσμια”, σημείωσε εμφατικά προσθέτοντας ότι αυτά τα δύο, το να έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που να βοηθάει την εξωστρέφεια και ένα πλαίσιο που επίσης να είναι σταθερό, έχουν λείψει τα τελευταία χρόνια και αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής.

Τέλος, η Deborah Wince-Smith, President & CEO, US Council on Competitiveness κατέγραψε τα πέντε στρατηγικά ζητήματα καθώς προχωράμε σε μια νέα εποχή τεχνολογίας:

Πρώτον, συνεργασία για τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου και τη ρύθμιση προτύπων και να διασφαλίσουμε ότι όλοι συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση αυτού του πλασίου – και όχι στην παραχώρηση του στην Κίνα.

Δεύτερον, η συνεργασία με τους συμμάχους μας και τα δημοκρατικά κράτη στις εξελισσόμενες τεχνολογίες που αναδιαμορφώνουν τον κόσμο, οι οποίες είναι όλες διπλής χρήσης, με επιπτώσεις στην οικονομία όσο και την εθνική ασφάλεια.

Τρίτον, η διασφάλιση κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού και κρίσιμων προϊόντων όπως φαρμακευτικά προϊόντα, ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από κανένα κράτος και έλεγχος σε αυτά.

Τέταρτον, κρίσιμη σημασία έχουν η έρευνα και η ανάπτυξη καθώς και η σχέση μεταξύ της βιομηχανίας και των πανεπιστημίων και της κυβέρνησης. “Αυτός είναι ένας τομέας όπου η Ελλάδα έχει πραγματικά πολλά να κάνει”, σημειώνει η κα Wince – Smith.

Πέμπτον η μεταποίηση, και η προηγμένη κατασκευή καθώς και την ηγετική  θέση της Ελλάδας στην ενέργεια. Τέλος, έκανε μνεία στη συμμετοχή της Ελλάδας στα Artemis Accords που προάγει περαιτέρω τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!