06.11.2023

Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια : Ένα πρότυπο Σχολείο που συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη

Η Διευθύντρια Διοίκησης & Καθηγήτρια Ναυτικού Δικαίου Τατιάνα Τσαρδάκα, μιλώντας στο maritimes.TV τόνισε ότι “Το σχολείο έκτασης 1200 τ.μ. ιδρύθηκε το 2018 από τον κάπταιν Παναγιώτη Τσάκο και την οικογένεια του. Παρέχει δύο τομείς εκπαίδευσης με τμήματα ανηλίκων και ενηλίκων, πέντε υπερ σύγχρονα εργαστήρια, εννέα αίθουσες διδασκαλίας περίπου είκοσι μαθητών, ένα γήπεδο μπάσκετ και μία πλήρως εξοπλισμένη βιβλιοθήκη”. Επίσης, η ίδια ανάφερε ότι διαθέτει ένα εκπαιδευτικό σκάφος με ένα πλήρως λειτουργικό τηλεπικοινωνιακό σταθμό. Παράλληλα, η κ. Τσαρδάκα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το σχολείο χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως “Προτυπο Επαγγελματικό Λύκειο” χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και είναι το πρώτο Μη Κερδοσκοπικό Λύκειο της Ελλάδας με περίπου 100 μαθητές. Εκτός των άλλων, η ίδια υπογράμμισε ότι το σύστημα διαχείρισης του σχολείου πιστοποιήθηκε από την BV με ISO, ενώ λίγο καιρό πριν έγιναν και τα εγκαίνια του νέου εργαστηρίου ασφαλούς πρόσδεσης πλοίων.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Κόκκας, Διευθυντής Σπουδών του Teens σημείωσε στο Maritimes.TV ότι “ Έχουμε δύο τομείς και συγκεκριμένα τον τομέα ναυτιλιακών επαγγελμάτων και τον τομέα ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής και αυτοματισμού. Παρέχουμε και ενισχυτική διδασκαλία η οποία είναι προαιρετική αλλά και μία απογευματινή ζώνη με ομίλους (όπως ξένες γλώσσες, Η/Υ, Ρομποτική κλπ) ώστε οι μαθητές είτε να δώσουν πανελλήνιες είτε να εισαχθούν σε ακαδημίες εμπορικού ναυτικού”. Μεταξύ άλλων ο ίδιος είπε ότι σε συνεργασία με τον Όμιλο Τσάκου συνήθως οι απόφοιτοι μας επιλέγουν τα ναυτικά επαγγέλματα, τονίζοντας ότι το 25% περίπου είναι κοπέλες. Σημαντικό όπως συμπλήρωσε είναι ότι το σχολείο συνοδεύει πάντα τη θεωρία με την πράξη, μέσα από τα εργαστήρια που διαθέτει.

Την ίδια ώρα ο Αλέξανδρος Πένος, Καθηγητής Ναυτ. Μαθημάτων/ Πλοίαρχος μιλώντας στο MaritimesTV, αναφέρθηκε στους προσομοιωτές γέφυρας και στην σχετική εκπαίδευση που γίνεται πάνω σε αυτούς, απαραίτητα όπως τόνισε εργαλεία για τη σωστή ναυσιπλοΐα. Ενώ, συμπλήρωσε ότι οι μαθητές χρειάζονται 300 ώρες εκπαίδευσης για να αποκτήσουν σχετική εμπειρία τόσο για την αποφυγή συγκρούσεων όσο και για την ανταπόκριση σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, ο Αναστάσιος Καρτσιμαδάκης, Group Vetting and Inspections Manager, αναφέρθηκε στο εργαστήριο μηχανοστασίου και για τις ασκήσεις που γίνονται σε αυτό. Σημείωσε ότι αυτές οι ασκήσεις αφορούν σε όλους τους τύπους μηχανών και υπό όλες τις συνθήκες.

Για τα εργαστήρια του ηλεκτρολογίου αναφέρθηκε ο Γιώργος Μανωλάκης, Καθηγητής Ηλεκτρολόγος, ο οποίος σημείωσε ότι οι μαθητές του T.E.E.N.S. μαθαίνουν μεταξύ άλλων να επισκευάζουν ηλεκτρικές πλακέτες ή να μετράνε τα διάφορα ηλεκτρολογικά εξαρτήματα.

Τέλος για το μάθημα της ασφαλούς πρόσδεσης μίλησε ο Αθανάσιος Μπύρτας, Καθηγητής Ναυτ. Μαθημάτων/ Πλοίαρχος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πως γίνεται η διαδικασία της πρόσδεσης και στο πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για την ασφάλεια του πλοίου.

Ακολουθούν σχόλια μαθητών στο Maritimes TV
“Το ναυτικό επάγγελμα το επίλεξα επειδή είμαι από οικογένεια ναυτικών”
“Τα εκπαιδευτήρια είναι από τα καλύτερα με εξειδικευμένους καθηγητές”
“Είχα ακούσει πάρα πολύ καλά λόγια για αυτό το σχολείο, μου κίνησε το ενδιαφέρον και δεν το έχω μετανιώσει καθόλου”.

Συνεντεύξεις: Μάρκος Κάντζιος, Νίκος Μπαρδούνιας
camera:studio Panos Halkidis

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!