Τραπεζικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

11.07.2014

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον τραπεζικό κλάδο της περιφέρειας της Ευρωζώνης να έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με αφορμή τις εξελίξεις με την πορτογαλική Banco Espirito Santo.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,69\% στις 6.672 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 1,52\% στις 9.659 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1,35\% στις 4.301 μονάδες.


Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε πτώση 1\% στις 336,37 μονάδες.


Στην περιφέρεια της Ευρώπης, ο πορτογαλικός PSI 20 υποχώρησε κατά 4,2\%, ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 2\% και ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε απώλειες 1,9\%.


Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές, μετά την αδυναμία της μητρικής της εταιρείας να τηρήσει τις πληρωμές για χρέος της.


Οι διαβεβαιώσεις της κεντρικής τράπεζας ότι δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος, οι ανησυχίες δεν έχουν καμφθεί.


Ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης υποχώρησε κατά 1,7\%, με την Banca Popolare di Sondrio Scarl να χάνει 1,6\%, την Banca Monte dei Paschi di Siena να κλείνει στο -4,3\% και την Banco Popular Espanol στο 1,9\%. Η Banco Comercial Portugues υποχώρησε κατά 6,8\%.


Στο ταμπλό, η Fugro υποχώρησε κατά 19\%, μετά την ανακοίνωση ότι αναμένει να καταγράψει απομειώσεις της τάξεως των 300-350 εκατ. ευρώ από τη μονάδα Geoscience.


Απώλειες 5\% κατέγραψε και η νορβηγική τράπεζα DNB, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 4,65 δισ. κορονών το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 4,83 δισ. κορόνες.


Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σταθερός παρέμεινε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο στη Γαλλία, σε μηνιαία βάση, καθώς η μείωση του κόστους για προϊόντα της μεταποίησης αντιστάθμισαν την εποχική αύξηση που καταγράφηκε στις τιμές υπηρεσιών.


Σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,5\%, ενώ οι αναλυτές ανάμεναν αύξηση 0,7\%. Επίσης, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) διατήρησε αμετάβλητο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5\% το βασικό της επιτόκιο, το οποίο και «κρατά» από τον Μάρτιο του 2009.


Επίσης, η ΒοΕ δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται στα 375 δισ. στερλίνες μηνιαίως.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!