Τρ. Πειραιώς: Πάνω από 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας

30.09.2014

Σε μία σειρά φιλόδοξων εξαγγελιών προχώρησε χθες ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, δεσμευόμενος να τονώσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία ρίχνοντας στην αγορά πάνω από 2 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Το «πακέτο» μέτρων περιλαμβάνει 700 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένα επιχειρηματικά δάνεια, 500 εκατ. ευρώ για στεγαστικά και 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση σχεδίων μέσω των επίσημων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ κλπ).


Παράλληλα, αναμένεται να δημιουργηθούν δύο νέες οντότητες για την καλύτερη ροή των πιστώσεων: το Ιδιωτικό Επενδυτικό Ταμείο θα στοχεύσει στην άντληση 500 εκατ. ευρώ από την αγορά για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας για τη στήριξη νέων ιδεών.


Στην τράπεζα εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις μπορούν να αποτελέσουν το απαραίτητο στήριγμα που χρειάζεται η οικονομία για να βρει ξανά το… βηματισμό της.


Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Καινοτομία και Δημιουργική Επιχειρηματικότητα”, ο κ. Σάλλας ανέλυσε συνολικά έξι πρωτοβουλίες για την ενεργή στήριξη της επανεκκίνησης της οικονομίας.


1. Επιβράβευση


Η τράπεζα θα προβεί στη μείωση του επιτοκίου κατά 1\% για όσους επαγγελματίες κατόρθωσαν να είναι ενήμεροι μέσα στην κρίση.


Το μέτρο αφορά επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες που τα σημερινά τους υπόλοιπα στην τράπεζα διαμορφώνονται σε έως 200 χιλ. ευρώ.


Πρόκειται για μία κίνηση επιβράβευσης για όσους συνέχισαν να εξυπηρετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και για εκείνους που δεν εκμεταλλεύτηκαν τις δυσκολίες των τελευταίων ετών αποφεύγοντας σκοπίμως την πληρωμή των οφειλών τους.


2. Ταμείο


Η δημιουργία ενός Ιδιωτικού Επενδυτικού Ταμείου δεν είναι καινούρια. Απασχολεί την Τρ. Πειραιώς εδώ και καιρό και θυμίζει το project Geniki Bank, ως προς το σκέλος της αναπτυξιακής προοπτικής. Ήδη, οι πρώτες επαφές με ξένους επενδυτές έχουν γίνει, ενώ και η Τρ. Πειραιώς θα συμμετάσχει στην συγκέντρωση 500 εκατ. ευρώ από την αγορά.


Τα κεφάλαια αυτά θα είναι μόνο η αρχή, αφού αν όλα πάνε καλά και στο α’ τρίμηνο του 2015 το Ταμείο πάρει… σάρκα και οστά θα γίνουν και νέες κινήσεις άντλησης κεφαλαίων στο μέλλον.


Το αν όλα πάνε καλά αφορά στις συνθήκες στην ελληνική και διεθνή αγορά αφού στην περίπτωση που η χώρα εισέλθει και πάλι σε πολιτική αστάθεια τα επιχειρηματικά σχέδια δυσκολεύουν.


Το Ταμείο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα και υπολογίζεται να καλύψει με δανειοδότηση μέχρι 7 χρόνια τα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια 200 περίπου μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρειών – από ένα σύνολο 2.000 περίπου – με τζίρο 5 – 75 εκατ. ευρώ και με επικέντρωση στις δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις προστιθέμενης εγχώριας αξίας και υποκατάστασης εισαγωγών, τις επιχειρήσεις με καινοτόμα προϊόντα, ικανή διοίκηση και ενδιαφέρον επιχειρηματικό σχέδιο.


3. Στεγαστικά


Για την υποστήριξη του κατασκευαστικού κλάδου και την τόνωση της αγοράς ακινήτων, η τράπεζα έχει εγκρίνει πρόγραμμα στεγαστικών δανείων συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για το επόμενο δεκαπεντάμηνο, για δάνεια μέχρι 300 χιλ ευρώ με περιθώριο 3\% και περίοδο χάριτος 1 χρόνο. Ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια η περίοδος χάριτος θα είναι 2 χρόνια.


Πρόκειται για μία ιδιαίτερα φιλόδοξη πρωτοβουλία, καθώς ορίζει το επιτόκιο δανεισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ως «μπόνους» δίνει περίοδο χάριτος. Εκτιμάται ότι με αυτή την κίνηση θα γίνει η αρχή για να «ξεμπλοκάρει» η πολύπαθη αγορά ακινήτων.


4. Εξαγωγικό factoring


Η τράπεζα προχωρά στην εφαρμογή ενός προγράμματος χρηματοδοτήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ για το επόμενο 12μηνο για την υποστήριξη υγιών, συνεπών και δυναμικών επιχειρήσεων με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, εξαγωγικές και μεταποιητικές, με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.


Με το πρόγραμμα αυτό επιδιώκεται η ενίσχυση της προχρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και με προεξόφληση παραγγελιών σε ενήμερους πελάτες της τράπεζας ή σε νέους πελάτες με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα.


Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος τίθεται ως προτεραιότητα η ενίσχυση του εξαγωγικού factoring με πρόσθετη χρηματοδότηση.


5. Επίσημα προγράμματα


Στον προϋπολογισμό της τράπεζας του 2015, προβλέπεται να εκταμιευθεί ποσό ύψους €500 εκατ. για συμμετοχή σε επίσημα προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως του ΕΤΕΑΝ, της ΕΤΕπ, του EIF (Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο) και του ΕΣΠΑ.


6. Κέντρο Καινοτομίας


Η τράπεζα δημιουργεί Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, με γνώμονα τα διεθνή πρότυπα και με κύριο σκοπό την υποστήριξη επιχειρηματικών σχεδίων των οποίων η αποδοτικότητα να βασίζεται στην εκτεταμένη εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, την υλοποίηση νέων ιδεών και τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας.


Τα σχέδια που θα χρηματοδοτούνται και θα υποστηρίζονται θα επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια: από την ένταξη τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, μέχρι την παροχή πιστώσεων ή την εξασφάλιση κεφαλαίων συμμετοχής.


Στην επιτροπή για την αξιολόγηση και επιλογή των σχεδίων θα υπάρχει συμμετοχή εκπροσώπων των μεγάλων Επιμελητηρίων και των παραγωγικών φορέων.


Πηγή:http://www.capital.gr/

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!