Το ΝΕΕ εγκαινιάζει αφιέρωμα στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της χώρας

12.05.2024

Η ναυτική εκπαίδευση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής ναυτιλίας. Η συμβολή της στη διατήρηση της ηγετικής θέσης των Ελλήνων στη θάλασσα αντικατοπτρίζεται από την πρόσφατη ανακήρυξη του 2024 ως έτος ναυτικής εκπαίδευσης, από τον υπουργό (Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

Με αυτή την αφορμή, το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος εγκαινιάζει αφιέρωμα στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της χώρας, ξεκινώντας με την ΑΕΝ Ύδρας- την αρχαιότερη ναυτική Σχολή της χώρας.

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας είναι άρρηκτα δεμένη με την ελληνική ναυτιλία και αναμφισβήτητα αποτελεί ένα ζωντανό ναυτικό μνημείο και μια χειροπιαστή έκφραση της ναυτικής μας παράδοσης.

Η Σχολή ιδρύθηκε το 1749, στο σχολείο του Αγίου Βασιλείου. Στα χρόνια πριν από την Ελληνική Επανάσταση, δάσκαλοι -κυρίως Ιταλοί και Πορτογάλοι- δίδασκαν τη ναυτική θεωρία, τη ναυτική τέχνη καθώς και ξένες γλώσσες. Το 1927 η Σχολή λειτούργησε ως ιδιωτική, χάρη στο Σωματείο Ενώσεως των Ναυτικών Ύδρας. Το 1930 ιδρύθηκε από το κράτος η Σχολή Εμπορικής Ναυτιλίας Ύδρας, ενώ από το 1979 ανήκει στην βαθμίδα της ανώτερης Τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Από το 1930 η σχολή στεγάζεται στο σημερινό κτίριο που ανήκε στους Υδραίους καραβοκύρηδες Αναστάσιο Τσαμαδό και Αθανάσιο Κουλούρα [1].

Σημειώνεται πως η Ύδρα απέκτησε Σχολή ναυτικής εκπαίδευσης, πρώτη μεταξύ των ελληνικών ναυτότοπων του Ιονίου και του Αιγαίου, λόγω της ανάγκης της να επανδρώνει τα δεκάδες εμπορικά της πλοία, που έπλεαν εντός αλλά και εκτός της Μεσογείου.

Από το έτος 1930, που η Σχολή λειτουργεί ως κρατική, μέχρι και σήμερα έχουν αποφοιτήσει περισσότεροι από 3.000 δόκιμοι Πλοίαρχοι. Σήμερα στην ΑΕΝ Ύδρας φοιτούν 150 σπουδαστές και σπουδάστριες [2].

Περισσότερες πληροφορίες για την ΑΕΝ Ύδρας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www.aenhydra.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!