Το μεγάλο διακύβευμα του πολέμου στην Ουκρανία είναι η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η επιστροφή στην παγκόσμια ειρήνη

10.04.2024

Στην έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία αναφέρθηκαν οι ομιλητές της συζήτησης « Η μάχη επιβίωσης της Ουκρανίας: Tα σενάρια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ασφαλείας» στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς  10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Παίρνοντας το λόγο ο  Indrek Kannik – Διευθυντής, Διεθνούς Κέντρου για την Άμυνα και την Ασφάλεια από την Εσθονία υπογράμμισε ότι οι δικτάτορες δεν σταματούν παρά μόνο με πόλεμο. Ο Πούτιν δε θα σταματήσει αν δεν καταλάβει όλη τη χώρα και οι επόμενοι του στόχοι είναι η Γεωργία και η Μολδαβία.

Ο Σπύρος Λαμπρίδης, ειδικός απεσταλμένος της Ελλάδας για την Ουκρανία παραδέχθηκε ότι η ΕΕ ήταν διστακτική στην αρχή του πολέμου και τώρα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο.Ήδη το έχει κάνει προσφέροντας 50 δις στην Ουκρανία ενώ προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα περάσει η οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία από το αμερικανικό κογκρέσσο.

Με τη σειρά του ο Thomas Greminger, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Γενεύης στην Ελβετία ανέλυσε πέντε πιθανά σενάρια για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία υποστηρίζοντας ότι σε αυτή τη φάση το μέτωπο του πολέμου βρίσκεται σε τέλμα και υπάρχει έλλειψη βούλησης για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Ο κύριος Γκρέμινγκερ κατέληξε ότι μόνο αν δεν έχει αποτέλεσμα η στρατιωτική δράση πρέπει και οι δυο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ηχηρή παρέμβαση έκανε ο Ουκρανός βουλευτής Hryhoriy Nemyria.Υπογράμμισε ότι το μόνο το 26% των Ουκρανικών εδαφών έχουν κατακτήσει οι Ρώσοι αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για τα εδάφη αλλά το μεγάλο διακύβευμα είναι η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η επιστροφή στην παγκόσμια ειρήνη.

Η Tinatin Akhvlediani, Ερευνήτρια CEPS, Greece τόνισε ότι η Ουκρανία δεν έχει ανάγκη από οικονομική βοήθεια αλλά από στρατιωτική ενώ η Anita Richter, επικεφαλής Ουκρανίας ΟΟΣΑ Γαλλίας, έδωσε έμφαση στην μετά τον πόλεμο εποχή, λέγοντας ότι πρέπει να αρχίσει η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μόλις ηρεμήσει ο πόλεμος.

Συντονιστής ήταν ο Michal Baranowski, Managing Director, GMF East & Regional Director, German Marshall Fund of the United States, Πολωνία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!