Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο «στόχαστρο» ρωσικών εταιρειών

23.04.2014

Μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης επιδεικνύουν οικονομικοί παράγοντας από την Ρωσία οι οποίοι παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο πρόκειται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή του εντός των επόμενων μηνών.

Καλά πληροφορημένες πηγές περιγράφουν ως απόλυτη προτεραιότητα στο σχεδιασμό ρωσικών εταιρειών τη δημιουργία βάσης εξόδου στη Mεσόγειο μέσω δυτικής χώρας και σε αυτό το πλαίσιο η Αλεξανδρούπολη προβάλει ως ιδανική περίπτωση. Η θέση αλλά και ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα όχι μόνο ως βάση μεταφορών, αλλά και ενέργειας. Εξάλλου, καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι εδώ και καιρό το Kρεμλίνο επαναφέρει στην ατζέντα του τον αγωγό Mπουργκάς- Aλεξανδρούπολης, ασκώντας έντονη πίεση στη βουλγαρική ηγεσία προκειμένου να «αναστηθεί» το project, όπως επιβεβαίωσε ξεκάθαρα το Φεβρουάριο ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Aλ. Nόβακ.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι ρωσικές εταιρείες θα επιθυμούσαν να δημιουργήσουν πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην περιοχή, ενώ η γεωγραφική θέση της Αλεξανδρούπολης θα επέτρεπε στη Ρωσία να αποκτήσει έξοδο στη Mεσόγειο, παρακάμπτοντας τα Στενά του Bοσπόρου. Με όχημα την εταιρεία Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι και σε συνδυασμό με την απόκτηση της TPAINOΣE, να ανοίξει ένα νέο οικονομικότερο δρόμο θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών προς την Ευρώπη, πετυχαίνοντας να εισέλθει στο σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας.


Εκτιμάται ότι με την επικείμενη σύνδεση του ελληνικού λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο και τα λιμάνια της Bάρνας και του Μπουργκάς ο χρόνος διακίνησης των εμπορευμάτων από και προς τις χώρες της Mαύρης Θάλασσας θα μειωθεί σε μόλις 6 ώρες από 2,5 μέρες που είναι σήμερα. Οι προθέσεις των Ρώσων έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνυθεί ατύπως στην Αθήνα μέσω του επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και στενότατου συνεργάτη του Πούτιν, Bλαντίμιρ Γιακούνιν.


« Το «μπαλάκι» πλέον έχει περάσει στην ελληνική πλευρά η οποία θα πρέπει να λάβει και την πολιτική απόφαση εάν, τελικώς, οι ρώσοι κερδίσουν στις προσφορές» ανέφεραν στο maritimes.gr οικονομικοί κύκλοι και συμπλήρωσαν : « Το ρωσικό χρήμα μπορεί να «ζεστάνει» την οικονομία αλλά και να συμβάλει στην μεγαλύτερη ασφάλεια της περιοχής. Ωστόσο η όποια τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί συνυπολογίζοντας τις θέσεις των συμμάχων μας στην ΕΕ αλλά και πέραν του Ατλαντικού».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!