Το αργό πετρέλαιο υποχωρεί, λόγω επαρκούς προσφοράς
Οι αγορές εμπορευμάτων υπέστησαν την πρώτη τους, έστω και μικρή, εβδομαδιαία διόρθωση μέσα σε έναν μήνα, με πωλήσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς η παροχή πετρελαίου από το Ιράκ συνέχισε χωρίς διακοπή.
Βασικές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι εξακολούθησαν να βρίσκονται υπό πίεση, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων προσδοκιών για άφθονη παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα βιομηχανικά μέταλλα σημείωσαν σημαντικές αποδόσεις, με τον χαλκό να αυξάνεται σε τιμή ρεκόρ για τους τελευταίους 3,5 μήνες, λόγω μείωσης των αποθεμάτων και ενδείξεων ανάκαμψης από τις οικονομίες της Κίνας και των ΗΠΑ.
Η κτηνοτροφία αποτελεί τον κλάδο με τις υψηλότερες αποδόσεις για το 2014, με τη μειωμένη προσφορά σε ζώντα βοοειδή να αυξάνει την τιμή κρέατος σε επίπεδα ρεκόρ. Ταυτόχρονα, η περίοδος υψηλών μετακινήσεων στις ΗΠΑ, στις αρχές Ιουλίου, θα ξεκινήσει με τις υψηλότερες τιμές στις αντλίες από το 2008, καθιστώντας τη φετινή περίοδο την πιο ακριβή για μπάρμπεκιου και οδήγηση εδώ και αρκετά χρόνια.
Τα πολύτιμα μέταλλα κατάφεραν να διατηρήσουν τα κέρδη από δύο εβδομάδες νωρίτερα, με το ασήμι να φτάνει την υψηλότερη τιμή του από τον Μάρτιο, συνεχίζοντας να καταγράφει καλύτερες αποδόσεις από τον χρυσό, ο οποίος αυτή τη στιγμή παραμένει αμετακίνητος στο εύρος τιμών των 30 δολαρίων, χωρίς ευδιάκριτες ενδείξεις για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει.
Οι αναφορές ότι στην Κίνα, ο επικεφαλής ελεγκτής ανακάλυψε δάνεια ύψους 15 δισ. USD, τα οποία υποστηρίχθηκαν από νοθευμένες συναλλαγές σε χρυσό, δεν προκάλεσαν καμία αντίδραση στην αγορά, αλλά έκανε για μια ακόμη φορά φανερές τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για εκτεταμένη νοθεία στις χρηματοοικονομικές συμφωνίες με κινεζικά εμπορεύματα.
Μετά από μία εβδομάδα συνεχών αυξήσεων, φαίνεται ολοένα και πιο έντονα ότι το πρόσφατο ράλι στις αγορές πετρελαίου φθάνει στο τέλος του. Η κρίση στο Ιράκ δεν έχει εξομαλυνθεί, αλλά μέχρι στιγμής οι βασικές εγκαταστάσεις πετρελαίου έχουν παραμείνει ανέπαφες.
Επομένως, αντί να τονιστεί ο κίνδυνος διατάραξης της παροχής πετρελαίου, τα νέα στην αγορά παρουσίασαν τα πιθανά ενδεχόμενα αύξησης της προσφοράς, αφήνοντας έτσι το Brent και το WTI έκθετα σε διορθωτικές κινήσεις.
Παραμένοντας στο μέτωπο του Ιράκ, ο Υπουργός Πετρελαίου ανακοίνωσε ότι αναμένει συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά τους επόμενους μήνες, ενώ η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές μέσω ενός νέου αγωγού προς την Τουρκία, από τα 200.000 βαρέλια την ημέρα, σήμερα, στα 400.000 βαρέλια την ημέρα, έως το τέλος του έτους.
Εν τω μεταξύ, η παραγωγή αργού πετρελαίου στη Λιβύη αυξήθηκε στα 300.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς η παραγωγή στις εγκαταστάσεις αυξήθηκε και, ταυτόχρονα, το λιμάνι μεταφοράς πετρελαίου Hariga στα ανατολικά ξεκίνησε τελικώς και πάλι τη λειτουργία του.
Τα κύματα αντιδράσεων από κρατικούς φρουρούς ασφαλείας, πολιτοφύλακες και εκπροσώπους των φυλών έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση της παραγωγής της Λιβύης κατά το προηγούμενο έτος, από μια παραγωγή που αρχικά έφθανε τα 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Το γεγονός αυτό έχει αποτελέσει μια από τις πιο σημαντικές γεωπολιτικές ανησυχίες κατά την τρέχουσα περίοδο και μια από τις βασικές αιτίες που το αργό Brent, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο δείκτη, κινείται φέτος κατά μέσο όρο στα 109 δολάρια/βαρέλι, αντί του 105 δολάρια/βαρέλι.
Τέλος, τα νέα από τις ΗΠΑ ότι δύο εταιρείες έλαβαν κρατική άδεια για την εξαγωγή ενός ιδιαίτερα ελαφρού παράγωγου πετρελαίου, γνωστού ως συμπύκνωμα, ενίσχυσε τις εικασίες ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να βρίσκεται σε διαδικασία άρσης της 40ετούς απαγόρευσης εξαγωγών αργού πετρελαίου.
Τελικώς δεν πρόκειται περί αυτού, ωστόσο η απόφαση θα αυξήσει ούτως ή άλλως τις –επιτρεπόμενες, νομικά– εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων από τις ΗΠΑ.
Το συμπύκνωμα πετρελαίου προέρχεται κατά κύριο λόγο από την παραγωγή πισσούχου σχιστόλιθου, και μετά την εξαγωγή του θερμαίνεται ώστε να καούν συγκεκριμένα αέρια.
Η διαδικασία, αν και ελαφριάς μορφής, επαρκεί ώστε το προϊόν να χαρακτηριστεί διυλισμένο και συνεπώς να είναι κατάλληλο προς εξαγωγές. Το γεγονός αυτό θα αυξήσει την προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο και θα βοηθήσει να ξεπεραστούν ορισμένες από τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ λόγω της ταχείας αύξησης παραγωγής πετρελαίου σε ύψη ρεκόρ από τη δεκαετία του 1970, κυρίως λόγω της επεξεργασίας πισσούχου σχιστόλιθου.
Το αργό WTI συνεχίζει να υποστηρίζεται αλλά οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι σε μια ενδεχόμενη πτώση πίσω σε τιμές κάτω από τα 105 δολάρια/βαρέλι, καθώς κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε επιπλέον αδυναμία και πτώση αρχικά προς τα 102,70 δολάρια/βαρέλι και στη συνέχεια προς τα 101,60 δολάρια/βαρέλι.
Ο χρυσός και το ασήμι κατάφεραν να διατηρήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους, αλλά με την έναρξη της ήρεμης θερινής περιόδου, και τα δύο μέταλλα δείχνουν σημάδια κόπωσης – ιδιαίτερα ο χρυσός, όπου οι συναλλαγές έχουν περιοριστεί πλέον σε ένα εύρος μεταξύ 1300 έως 1330 δολάρια/ουγγιά.
Το ασήμι έχει καταφέρει να παγιώσει τα κέρδη του, τόσο τα άμεσα όσο και σε σχέση με τον χρυσό, με την αναλογία να έχει πέσει στο 62,5 (μία ουγγιά χρυσού μετρημένη σε ουγγιές αργύρου), τη χαμηλότερη των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Η προσοχή επικεντρώνεται στα νέα από την Κίνα, όπου οι αρχές ανακάλυψαν δάνεια ύψους 15 δισ. USD που υποστηρίχθηκαν από ψευδείς συναλλαγές σε χρυσό, γεγονός το οποίο προκάλεσε για άλλη μια φορά τις ανησυχίες σχετικά με το πραγματικό ύψος της ζήτησης από τη χώρα αυτή.
Η αυξημένη προσοχή από τις αρχές ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη μελλοντική ζήτηση, καθώς οι κρατικοί φορείς επιδιώκουν να εμποδίσουν τέτοιου είδους συναλλαγές στις οποίες τα εμπορεύματα λειτουργούν ως εγγύηση για δάνεια.
Η ζήτηση για φυσικό χρυσό από την Κίνα και την Ινδία αποτελεί σημαντικό παράγοντα εξισορρόπησης της μειωμένης ζήτησης για επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα χρυσού μέσω διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων και ΣΜΕ κατά τους τελευταίους 18 μήνες.
Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, και παράλληλα με τις σημερινές προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού στο μέλλον, η απόδοση που προσφέρεται στους επενδυτές σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έχει σημειώσει πτώση κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει ενισχύσει την υποστήριξη στα πολύτιμα μέταλλα. Άλλη πηγή υποστήριξης, εκτός της κρίσεως στο Ιράκ, αποτελεί η αυξημένη ανησυχία για μια ενδεχόμενη διόρθωση στην αγορά μετοχών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ζήτηση για προστασία σε ενδεχόμενη πτώση έχει οδηγήσει την τιμή σε θέσεις put καθοδικής τοποθέτησης (bearish) σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων 15 ετών, έναντι των call.
Μια διόρθωση στην αγορά μετοχών θα μπορούσε να στρέψει τους επενδυτές πίσω στον χρυσό, καθώς αναζητούν εναλλακτικές επενδυτικές ευκαιρίες. Όσοι κατέχουν bearish θέσεις σε χρυσό βασίζονται στις συνεχιζόμενες εικασίες σχετικά με το αν η Fed των ΗΠΑ θα προχωρήσει από την πολιτική χαλάρωση σε πολιτική πίεσης, προκειμένου να παρέχει αρκετή πίεση καθόδου στην τιμή.
Η τιμή του χρυσού παραμένει στάσιμη στο εύρος 1300 έως 1330 δολάρια/ουγγιά, και μια άνοδο θα σηματοδοτούσε μια στροφή προς την τιμή 1370, ακολουθούμενη από τα υψηλά επίπεδα του 2014, στα 1392 δολάρια/ουγγιά. Προκειμένου να αναζητήσουμε υποστήριξη, επιστρέφουμε σε τιμές κάτω από τον κυλιόμενο μέσο όρο 200 ημερών, στο 1300.
Ο χαλκός HG έφθασε για άλλη μια φορά την κορυφή των τιμών εύρους του και αντιμετωπίζει αντίσταση στην περιοχή έως 3,215 δολάρια/λίμπρα, μετά από ένα ράλι 10 ημερών. Η τιμή ενισχύθηκε από τα θετικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ, τις δύο μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης στον κόσμο.
Οι ενδείξεις αυξημένης ζήτησης είναι φανερές από τη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων στις αποθήκες που ελέγχονται από τα τρία μεγάλα χρηματιστήρια ΣΜΕ, στο Λονδίνο, τη Σαγκάη και τη Νέα Υόρκη. Μέχρι στιγμής φέτος τα συνολικά αποθέματα εκεί έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 50\% και έχουν φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.
Τα ΣΜΕ φυσικού αερίου στις ΗΠΑ παραμένουν περιορισμένα στο εύρος 4,35 και 4,95 δολάρια/MMBtu (εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες) και, μετά από μια επιπλέον ενίσχυση, η τιμή γλίστρησε ξανά προς το χαμηλότερο άκρο της κλίμακας αυτής.
Τα αποθέματα των ΗΠΑ στη λήξη του χειμώνα βρέθηκαν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, λόγω της μεγάλης ζήτησης που προηγήθηκε, και η τιμή έχει διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να προκαλέσει αύξηση της παραγωγής και, ενδεχομένως, μια μεταπήδηση των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας πίσω στη χρήση του άνθρακα.
Οι παραγωγοί φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πρόκληση και κατά τις τελευταίες δέκα εβδομάδες παρατηρούμε ισχυρή ενίσχυση της υπόγειας αποθήκευσης σε εβδομαδιαία βάση. Οι πιθανότητες να επιτευχθεί η δημιουργία επαρκούς επιπέδου αποθεμάτων πριν από την ζήτηση του χειμώνα, στις αρχές Νοεμβρίου, έχουν αυξηθεί.
Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί το ασφαλές επίπεδο των 3,5 τρισ. κυβικών μέτρων το Νοέμβριο, η παραγωγή πρέπει να συνεχιστεί με έναν εβδομαδιαίο μέσο όρο περίπου 92 δισ. κυβικών μέτρων, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 72 δισ. κυβικών μέτρων κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.
Τα περιθώρια λάθους, επομένως, είναι ελάχιστα – συνεπώς οι τιμές φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν ψηλά κατά τους επόμενους μήνες.