Το 18% των ναυτικών ατυχημάτων συμβαίνουν σε Αν. Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα

18.06.2014

Περισσότερες πιθανότητες να σημειωθούν ναυτικά ατυχήματα έχουν η Μεσόγειος και η μαύρη θάλασσα σύμφωνα με στοιχεία του ασφαλιστικού οργανισμού Allianz Global Corporate & Specialty για τα ατυχήματα πλοίων σε όλο τον κόσμο .

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται η Ανατολική Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα αναδεικνύονται σε μια επικίνδυνη περιοχή για τη ναυσιπλοΐα, αφού το 2013 σημειώθηκαν 464 ατυχήματα σκαφών, που αποτελούν το 18\% του συνολικού αριθμού ατυχημάτων πλοίων όταν παγκοσμίως σημειώθηκαν 2596 ατυχήματα πλοίων, συμπεριλαμβανομένων και των ολικών απωλειών.


Ακόμη, αναφέρεται ότι οι ολικές απώλειες πλοίων, χωρητικότητας άνω των 100 κόρων, μειώθηκαν, πέρυσι, σε 94 ενώ το 2012 ήταν 117. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 12 έτη οι ετήσιες ολικές απώλειες πλοίων πέφτουν κάτω από το 100 μόνο δυο χρονιές.


Η έκθεση διαπιστώνει η Ανατολική Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα κατά το 2013 είχαν μεγαλύτερο αριθμό ατυχημάτων από την περιοχή της Βρετανίας, τη Βόρεια Θάλασσα, τη Μάγχη και τον «φοβερό» για τους καιρούς του Βισκαϊκό κόλπο που ήταν η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό ατυχημάτων από το 2002 και μετά.


Άνω των 5 χιλιάδων ατυχημάτων από το 2000


Κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 ετών , από την Allianz έχουν καταγραφεί συνολικά 5.025 ατυχήματα στην Βρετανία, τη Βόρεια Θάλασσα, τη Μάγχη και τον κόλπο του Βισκαϊκού, που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του συνόλου των 27.115 περιστατικών που καταγράφονται σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της δωδεκαετίας.


Πάντως, το σημαντικό είναι ότι στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα τα ατυχήματα των σκαφών είναι μικρότερης έκτασης και όχι μεγάλα ναυάγια (ολικές απώλειες) καθώς και το 2013 περισσότερες από το ένα τρίτο των ολικών απωλειών σημειώθηκαν στην Νότιο Κίνα, Ινδο- Κίνα, Ινδονησία και Φιλιππίνες (18). Έπονται η Ιαπωνία, η Κορέα και η Βόρεια Κίνα με 17 ολικές απώλειες.


Ολική απώλεια , λόγω καιρικών συνθηκών.


Αναφορικά με τις αιτίες των ολικών απωλειών η πιο συνηθισμένη για το 2013 αλλά και για την τελευταία 12ετία είναι η βύθιση λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, που πέρυσι έφτασαν τα 69 περιστατικά (73\% του συνόλου των ολικών απωλειών). Δεύτερη αιτία έρχεται η προσάραξη και έπεται η πυρκαγιά ή η έκρηξη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!