Την 2η θέση κατέχει η Αθήνα ως ναυτιλιακό κέντρο σε παγκόσμιο επίπεδο

16.04.2024

Η Σιγκαπούρη διατηρεί την πρώτη θέση της ως “ναυτιλιακή πόλη”, ακολουθούμενη από το Ρότερνταμ, το Λονδίνο, τη Σαγκάη και το Όσλο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση “DNV και Menon Economics Leading Maritime Cities”.

Αυτήν την φορά η έκθεση είχε μόνο μία αλλαγή στην πρώτη πεντάδα, δεδομένου ότι το Όσλο αντικατέστησε το Τόκιο στην πέμπτη θέση. Επισημαίνεται ότι τα ευρήματα της έκθεσης παρουσιάστηκαν σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες από το Singapore Maritime Foundation (SMF) κατά την ημέρα έναρξης της Ναυτιλιακής Εβδομάδας της Σιγκαπούρης.

Γενικότερα, η μελέτη αξιολογεί κάθε ναυτιλιακή πόλη σε πέντε πυλώνες – Ναυτιλιακά Κέντρα, Ναυτιλιακά Οικονομικά και Νομικά, Ναυτιλιακή Τεχνολογία, Λιμάνια και Logistics και Ελκυστικότητα & Ανταγωνιστικότητα.

Η Σιγκαπούρη κατέκτησε την πρώτη θέση σε τρεις από τους πέντε πυλώνες – διατηρώντας τη θέση της ως ηγέτιδα στην Ελκυστικότητα και την Ανταγωνιστικότητα και ξεπερνώντας την Αθήνα και τη Σαγκάη στα Ναυτιλιακά Κέντρα και Λιμάνια και Logistics, αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αθήνα κατέχει την δεύτερη θέση ως ναυτιλιακό κέντρο.

Η πόλη-κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας φαίνεται απίθανο να εγκαταλείψει την ηγετική της θέση σύντομα. Ο Δρ Shahrin Osman, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Maritime Advisory και συν-συγγραφέας της έκθεσης δήλωσε: «Η Σιγκαπούρη είναι αναμφίβολα ο παγκόσμιος κορυφαίος κόμβος στην πρώτη γραμμή της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Φαίνεται ανεπηρέαστη από τις πολλές αλλαγές που σαρώνουν αυτήν τη στιγμή τον κλάδο και αναμένεται να διατηρήσει την πρώτη θέση για τα επόμενα πέντε χρόνια μέσω της εφαρμογής μιας συνεπούς στρατηγικής για την καινοτομία και την επένδυσή της στον πράσινο μετασχηματισμό και τις ψηφιακές τεχνολογίες».

Εκτός από την πρώτη πεντάδα υπήρξαν μερικές πιο ενδιαφέρουσες κινήσεις που επισημάνθηκαν ο Dr Erik Jakobsen, Συνεργάτης και Πρόεδρος της Menon Economics. Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο κατέλαβε την 4η θέση το 2019, έχει πλέον πέσει στη 12η θέση. Από την άλλη το Άμπου Ντάμπι έχει ανέβει 10 θέσεις στην 22η από 32η προηγουμένως.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!