Τι ψηφίζουν οι εκδότες

26.05.2014

Πώς παρουσιάζεται στα σημερινά πρωτοσέλιδα η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ


Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων με τα πρωτοσέλιδα των ξένων ΜΜΕ, έχουν ένα κοινό και ταυτόχρονα μία μεγάλη διαφορά:

Από τη μία, τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών και των ξένων ΜΜΕ κοσμούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Από την άλλη, οι περισσότερες εφημερίδες της χώρα μας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών κάνουν λόγω για μήνυμα στην κυβέρνηση από τους ψηφοφόρους. Όμως, τα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγω για πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και νίκη της Αριστεράς. Όπως για παράδειγμα ο Guardian, που αναφέρει ότι πρόκειται για «μια ιστορική ημέρα για την Αριστερά» και «θριαμβευτική νίκη της αριστεράς».


Οι μόνες εφημερίδες που μιλούν για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι-εκτός φυσικά από την Αυγή-η Ελευθεροτυπία και η Εφημερίδα των Συντακτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο αυτές εφημερίδες έχουν σχεδόν και τον… ίδιο τίτλο. «Αριστερά για πρώτη φορά!», είναι ο τίτλος της Ελευθεροτυπίας και «Πρώτη φορά Αριστερά», είναι ο τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών. Οι πολιτικές πεποιθήσεις των εκδοτών είναι… ξεκάθαρες.


«Μήνυμα σε όλους», είναι το πρωτοσέλιδο του Έθνους, το οποίο ναι μεν αναφέρει ότι ήρθε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τονίζει ότι δεν αμφισβητείται η κυβερνητική σταθερότητα. Το ‘Έθνος είναι του κ. Μπόμπολα, δηλαδή ο ίδιος άνθρωπος που έχει και το Mega. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, το Star και ο κ. Χατζηνικολάου κέρδισαν τη χθεσινή «μάχη» της τηλεθέασης ρίχνοντας το Μεγάλο κανάλι στη δεύτερη θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης που το Mega έχασε τη μάχη της τηλεθέασης τη βραδιά των εκλογών.


Τα Νέα βάζουν «τέλος» στα σενάρια των πρόωρων εκλογών. «Νίκη χωρίς ανατροπή», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου, ενώ τονίζεται ότι ο Σαμαράς ξεπέρασε το δίλλημα του Τσίπρα. Εκδότης των Νέων είναι ο κ. Ψυχάρης…


Η Καθημερινή του κ. Αλαφούζου γράφει ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση. «Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές-Κυριαρχία κυβερνητικών δυνάμεων στις περιφέρειες», υπογραμμίζει η εφημερίδα. Ο κ. Αλαφούζος έχει το ΣΚΑΪ, το οποίο τη βραδιά των εκλογών έφτασε το 6,7\%.


«Ισχυρό μήνυμα για αλλαγή πολιτικής», είναι ο τίτλος που κοσμεί το πρωτοσέλιδο του «γαλάζιου» Ελεύθερου Τύπου. Η εφημερίδα, στην οποία εκδότης είναι ο κ. Σκαναβής, υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκροτεί δύναμη ανατροπής και η κυβέρνηση αντέχει παρά τις απώλειες της ΝΔ.


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!