Τι λένε οι ξένες τράπεζες για την Ελλάδα

02.07.2014

Επιστροφή στην ανάπτυξη, βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών αλλά και μεγάλες ευκαιρίες στον τραπεζικό κλάδο βλέπουν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι.

Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις τους παραμένουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας μας ωστόσο προσθέτουν ότι παραμένουν αρκετές προκλήσεις και κίνδυνοι, με σημαντικότερο τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών και πολιτικής αστάθειας.


H Goldman Sachs στην τελευταία ανάλυσή της διατυπώνει την άποψη ότι η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα το 2014 θα είναι το πρώτο έτος που η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με οδηγούς την ισχυρή τουριστική κίνηση, την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, την ενίσχυση της ζήτησης και την χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.


Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο βασικός κίνδυνος, τη στιγμή που η οικονομία αρχίζει να ορθοποδεί, είναι η επανεμφάνιση της πολιτικής αβεβαιότητας.


Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου τα αποτελεσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών αυξάνει τον κίνδυνο η κυβέρνηση να αποτύχει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 2015, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.


Η πολιτική αστάθεια, σημειώνεται στην ανάλυση, θα μπορούσε να ανατρέψει την εύθραυστη ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη.


«Αγοράστε ελληνικές τράπεζες»


Ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις δυνατότητες των εγχώριων τραπεζών εμφανίζεται ο επενδυτικός οίκος Morgan Stanley προχωρώντας μάλιστα σε σύσταση προς τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικές τραπεζικές μετοχές.


Η Morgan Stanley εμφανίζεται αισιόδοξοι για την βελτίωση των εσόδων των εγχώριων τραπεζών, την ενίσχυση των καταθέσεων ενώ υπογραμμίζει τα γενικότερα οφέλη από τη δέσμη μέτρων που πρόσφατα ανακοίνωσε η ΕΚΤ.


Οι αναλυτές της Morgan Stanley υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών και θεωρεί ότι οι επενδυτές των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών θα πρέπει να αγοράσουν ελληνικές τραπεζικές μετοχές.


Επιπλέον η Morgan Stanley θεωρεί ότι η αγορά υποτιμά την προοπτική ανάκαμψης της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών. Πάντως, ο οίκος σημειώνει πως η θετική του θέση βασίζεται στην υπόθεση της μακροοικονομικής ανάκαμψης, η οποία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και ενδεχομένως είναι εύθραυστη.


Παράλληλα, υπογραμμίζεται τι η πολιτική κατάσταση παραμένει περίπλοκη, ενώ θα πρέπει να δοθεί προσοχή και στο υπό εξέλιξη stress test της ΕΚΤ.


JP Morgan: Ευκαιρία στις τράπεζες


Ευκαιρία για αγορές τραπεζικών μετοχών θεωρεί την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών η JP Morgan. Παράλληλα ο διεθνής οίκος προχώρησε σε αύξηση των τιμών – στόχων για Εθνική, Alpha και Πειραιώς.


Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου αλλά και μετά από συναντήσεις που είχαν αναλυτές της JP Morgan με τις διοικήσεις των τραπεζών, διατηρεί αμετάβλητες τις θετικές εκτιμήσεις της για την Alpha Bank και την Πειραιώς, ενώ αναβαθμίζει την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής.


Όπως αναφέρετε στην ανάλυσή τη, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι καλά κεφαλαιοποιημένος και έχει μικρότερο το ρίσκο από τα ευρωπαϊκά stress tests.Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν αξία, όπου η προοπτική για θετικές εκπλήξεις και η υποτίμηση από την αγορά της προοπτικής κερδοφορίας παραμένουν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!