30.11.2022

Θάνος Πάλλης: Θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών λιμανιών

“Υπάρχουν διαφορετικές εξελίξεις στα μεγαλύτερα περιφερειακά λιμάνια της χώρας μας, που λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρείες ή Οργανισμοί Λιμένων, γεγονός που δείχνουν τόσο τη στρατηγική τους σημασία όσο και την ανάγκη ενός μοντέλου, με το οποίο θα ενεργοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας και η συμμετοχή των ιδιωτών στην παροχή λιμενικών υπηρεσιών”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θανάσης Πάλλης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών και Πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής & Αιγαίου, στην ναυτιλικαή εκπομπή maritimes.

Σίγουρα όπως είπε υπάρχουν διαφορετικές μορφές διοίκησης και διαφορετικά μοντέλα που εφαρμόζονται σε κάθε λιμάνι, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση της ΕΕ να χρηματοδοτήσει κάποια από αυτά με βασικό κριτήριο τη κίνηση του μεταφορικού τους έργου. Μεταξύ άλλων ο κ. Πάλλης αναφέρθηκε και στο πολύ κομβικό ζήτημα που δεν είναι άλλο από τη διοίκηση και την τεχνογνωσία που απαιτείται πλέον στα λιμάνια τα οποία έχουν να κάνουν είτε με τις βαριές δραστηριότητες των φορτίων, είτε με την ακτοπλοία είτε με τον τουρισμό. Επίσης σημείωσε την ανάγκη του απαραίτητου προσωπικού στα λιμάνια, που θα ενίσχύσει την πρόοδο και την ανταγωνιστικότητα τους και κατ’ επέκταση τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τη μείωση στις τιμές των καθημερινών προϊόντων προς κατανάλωση. Την ίδια ώρα αναφερόμενος στις μαρίνες της Ελλάδας, τόνισε ότι το δίκτυο της είναι το ασθενέστερο σε όλη τη μεσόγειο και θα πρέπει να ακολουθήσει τα πρότυπα χωρών όπως της Ιταλίας ή της Κροατίας, οι οποίες υποχρεούνται όταν καταθέτουν προτάσεις μέσα σε διάστημα έξι μηνων να της υλοποιήσουν ή όχι και δεν υπόκεινται σε πολυετείς συζητήσεις και πειραματισμούς όπως η χώρα μας.

Γενικότερα, επισήμανε ότι τα λιμάνια δεν χάνουν ποτέ χρήματα, καθώς εξ’ορισμού είναι κερδοφόρα αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα τους μέσα από τους ιδιώτες. Τέλος, αναφερόμενος στα περιβαλλοντικά μέτρα ο κ. Πάλλης σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν, εκτιμώντας ότι θα ισορροπήσουμε και εμείς στις νέες συνθήκες για το καλό των επόμενων γενιών.

Την εκπομπή παρουσιάζουν οι Μάρκος Κάντζιος και Νίκος Μπαρδούνιας η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοσιογραφικό Συνεταιρισμό ΝΕΤ24 και προβάλλεται στο εναλλακτικό κανάλι της Αθήνας RISE TV και σε 12 ακόμη περιφερειακούς σταθμούς και μέσα ενημέρωσης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!