Τέσσερα βήματα για έξοδο στις αγορές – νέα προαπαιτούμενα

02.04.2014

Σε τέσσερις «σταθερές» θα στηριχθεί η χώρα τους επόμενους μήνες για να μπορέσει να ανασάνει οικονομικά, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι «σταθερές» αυτές θα είναι τα χρήματα από τη νέα ή τις νέες εκδόσεις ομολόγων, τριετούς η πενταετούς διάρκειάς, φέτος, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,5 δισ. ευρώ, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις αλλά και η «αξιοποίηση» διαθεσίμων από φορείς της γενικής κυβέρνησης μέσω repos.. Ήδη ο κ Στουρνάρας προανήγγειλε την έκδοση τριετών ή πενταετών ομολόγων από το πρώτο κιόλας 6μηνο του έτους, με την επιστροφή στις αγορές να συνιστά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη χρηματοδοτική κάλυψη της χώρας τους επόμενους δώδεκα μήνες. Σχετικά με τα προαπαιτούμενα των δύο υποδόσεων – ύψους 1 δισ. ευρώ η κάθε μία με έξι προαπαιτούμενα έκαστη – ο υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε να σημειώσει πως πρόκειται για ορόσημα που θα επιλέξει η Κομισιόν και τα οποία απορρέουν από το Μνημόνιο, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.


Από την Παρασκευή, που ανακοινώνεται η αξιολόγηση από τη Moody’s, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί αναβάθμιση, ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη ομολογιακή έκδοση του δημοσίου μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού από τις αγορές. Το βασικό σενάριο παραμένει η έκδοση πενταετούς ομολόγου σε πρώτη φάση, την οποία πιθανόν θα ακολουθήσει έκδοση και τριετούς ομολόγου μέσα στο έτος.
Τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις του ενός + ενός δις ευρώ


1) Η πρώτη υποδόση του ενός δις ευρώ θα να εκταμιευθεί τον Ιούνιο θα πρέπει, πρώτα, να έχουν υλοποιηθεί ορισμένοι νέοι όροι όπως:


– Ψήφιση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο.


-Ψήφιση νόμου για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και το χωροταξικό σχεδιασμό.


– Επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων.


-Υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς ώστε να περιοριστεί η διαφθορά.


– Η κοινή υπουργική απόφαση (υπ. Οικονομικών και Δικαιοσύνης) για το σχέδιο δράσης σχετικά με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.


– Η υιοθέτηση νόμου που θα διασφαλίζει πρόσβαση σε φάρμακα και διαγνωστικά κέντρα των ανασφάλιστων, καθώς και νόμο που θα μειώνει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών.


2) Για την δεύτερη υποδόση του ενός δις ευρώ του Ιουλίου, προκειμένου να εκταμιευθεί θα πρέπει να:


– Ψηφιστεί νόμος που θα εντάσσει στο Επικουρικό Ταμείο Ιδιωτικού Τομέα (ΕΤΕΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου.


– Υιοθετηθεί νόμος για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και την αποπληρωμή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.


– Θεσπιστεί νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.


– Υιοθετηθεί δασικός νόμος.


– Θεσπιστεί νόμος-πλαίσιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας.- Υπάρξει πρόβλεψη για την κατάργηση από 1/1/2015 των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία.


Πηγή: e-kanaliena.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!