ΤΕΝ (Τσάκος): Πούλησε δύο από τα πλοία του στόλου της

04.06.2024

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Tsakos Energy Navigation (TEN), συμφερόντων του Νίκου Τσάκου, πούλησε δύο πλοία του στόλου της.

Αναλυτικότερα, η Εταιρεία πούλησε ένα Αframax κατασκευής του 2008 και ένα LNG carrier κατασκευής του 2007 . Σύμφωνα με την TEN, οι πωλήσεις της απέφεραν επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Τα ονόματα των πλοίων δεν γνωστοποιήθηκαν, αλλά τα δεδομένα της VesselsValue υπογράμμισαν ότι το εν λόγω LNG carrier είναι το “Neo Energy” (χωρητικότητας των 150.000 κυβικών μέτρων), που τώρα μετονομάστηκε σε “New Energy”, και το Aframax είναι το “Nippon Princess” (χωρητικότητας των 105.400 κυβικών μέτρων), που τώρα ονομάζεται “Centurion”. Ωστόσο ο αγοραστής παραμένει άγνωστος.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2023, η TEN πούλησε 13 πλοία συνολικής χωρητικότητας 1.1 εκατομμυρίου dwt με μέση ηλικία περίπου τα 18.5 έτη. Παράλληλα, έχει αγοράσει και έχει κάνει νέες παραγγελίες για 20 πλοία συνολικής χωρητικότητας 2.25 εκατομμυρίου dwt, με μέση ηλικία τα 1.2 έτη.

Η ελληνική εταιρεία ολοκλήρωσε επίσης την εξαγορά πλοίων από τη Viken Shipping με την παράδοση του εξοπλισμένου με scrubbers ice-class Aframax tanker “Eikeviken” κατασκευής του 2009.  Επίσης, σε  μια συμφωνία που εκτιμάται σε περίπου 390 εκατομμύρια δολάρια, η εταιρεία αγόρασε τα LR2s διπλού καυσίμου – LNG “Angleviken” και “Askviken” κατασκευής του 2023, το Aframax “Breiviken” και το “Eikeviken” κατασκευής του 2018 καθώς και το Suezmax “Morviken” κατασκευής του 2018.

Ο στόλος της TEN αποτελείται επί του παρόντος από 74 πλοία, συμπεριλαμβανομένων τριών DP2 shuttle tankers, δύο Suezmaxes εξοπλισμένα με scrubbers, δύο MR product tankers με scrubbers και πέντε υπό κατασκευή Panamax tankers με scrubbers, συνολικής χωρητικότητας 9.0 εκατομμυρίων dwt.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!