Τελετή παραλαβής τριών κινητών συστημάτων VANs ανίχνευσης παράνομων φορτίων

09.05.2014

Εκδήλωση παραλαβής τριών (03) κινητών συστημάτων VANs (3) X-RAY ανίχνευσης παράνομων φορτίων με ακτίνες Χ (ZBV) παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

 


Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας κ. Αθανάσιου Μπούσιου, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικών Επενδύσεων κ. Αθανάσιου Χριστόπουλου, του Αρχηγού του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αθανάσιου Αθανασόπουλου και του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΟΝΕΧ κ. Ξενοκώστα, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, η τελετή παραλαβής τριών (03) κινητών συστημάτων VANs ανίχνευσης παράνομων φορτίων με ακτίνες Χ (ZBV), για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την πρόληψη του λαθρεμπορίου και της λαθρομετανάστευσης.


Τα εν λόγω συστήματα θα χρησιμοποιούνται από Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. σε χώρους δικαιοδοσίας του. Συγκεκριμένα, θα κινούνται εντός συγκεκριμένων λιμανιών της χώρας και άλλων εγκαταστάσεων επιλογής του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, με αποκλειστικό σκοπό τον έλεγχο των εισερχομένων φορτίων διαφόρων μορφών (εντός φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων – containers, οχημάτων και αποσκευών), για τον εντοπισμό παράνομα διακινούμενων υλικών.


Η συγκεκριμένη προμήθεια, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και της εταιρείας “ΟΝΕΧ SA, συγχρηματοδοτείται κατά 75\% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 25\% από εθνικούς πόρους.


Τα ανωτέρω οχήματα, βάσει των παγκοσμίως υψηλών τεχνικών προδιαγραφών που έθεσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, είναι τύπου VAN, που αναφέρονται ως ZBV κινητά προβολικά συστήματα και επιτρέπουν την ταχεία και απρόσκοπτη επιτήρηση διαφόρων επιλεγμένων στόχων.


Ταυτόχρονα, δημιουργούν φωτογραφικές εικόνες, σαρώνοντας το περιεχόμενο του ελεγχόμενου αντικειμένου, είτε είναι σταθερό είτε σε κίνηση και εντοπίζει οργανικές ουσίες και σχετικές απειλές, ενώ όλα τα συνεργαζόμενα υποσυστήματα είναι τοποθετημένα εντός οχήματος VAN, με αποτέλεσμα το σύνολο να αποτελεί ένα αυτόνομο, ευέλικτο και πολύ διακριτικό εργαλείο ανίχνευσης. Το σύστημα ZBV είναι ασφαλές σε όρους ακτινοβολίας για τους χρήστες, τους επιτηρούμενους στόχους και το περιβάλλον καθώς πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας για την ακτινοβολία.


Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, με την απόκτηση των προαναφερομένων συστημάτων, εντάσσει στα επιχειρησιακά του μέσα αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση των σχετικών παράνομων απειλών και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με την επιχειρησιακή ενεργοποίηση τεχνολογιών αιχμής, ώστε να προστατεύει τους πολίτες της Ελλάδας και να εγγυάται την ασφάλειά τους από απειλές και παράνομες δραστηριότητες.


Μετά την τελετή παραλαβής των οχημάτων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Αρχηγός του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Πρόεδρος της προμηθεύτριας εταιρείας ”OnexQ προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:


Υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης: «Σήμερα θωρακίζουμε τα ελληνικά λιμάνια με συστήματα υψηλής τεχνολογίας, με συστήματα μέσα από τα οποία μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικά μια ακτινογραφία οχημάτων, κοντέϊνερ, μέσα στα οποία κρύβονται λαθρομετανάστες, φορτία από τσιγάρα, ναρκωτικά και όπλα. Το Λιμενικό Σώμα από αύριο το πρωί θα έχει υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών τεχνολογικές δυνατότητες ώστε να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα του λαθρεμπορίου, της παράνομης μετανάστευσης, του εμπορίου ναρκωτικών και όπλων, καθώς και του εμπορίου λευκής σαρκός.


Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί, ενώ, πολλές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους εδώ και πολλές δεκαετίες συζητούν για την απόκτηση αντίστοιχων μέσων, το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα κατάφεραν μέσα σε ένα χρόνο με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να αποκτήσουμε τα καλύτερα μηχανήματα».


Αρχηγός Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος: «Μία προσπάθεια για την προμήθεια του συγκεκριμένου εξοπλισμού, που θα βοηθήσει το έργο των ανδρών μας στα μεγάλα λιμάνια της χώρας έρχεται και γίνεται πραγματικότητα. Βέβαια, τέτοιου είδους εξοπλισμός είναι σίγουρο ότι, θα τεθεί στη διάθεση και άλλων υπηρεσιών οι οποίες ασχολούνται με τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, εφόσον αυτό ζητηθεί. Εύχομαι στους συναδέλφους μου να τα αξιοποιήσουν κατάλληλα και να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».


Παναγιώτης Ξενοκώστας Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος “ ONEXQ


«Σήμερα βλέπω ένα μεγάλο παράδειγμα πως η Ελλάδα των αποφάσεων και λέω αποφάσεων της κοινής λογικής, αλλά και της θέλησης να αλλάξει, μετουσιώνεται στον εξοπλισμό του Λιμενικού και του συγκεκριμένου Υπουργείου, τεχνολογίας η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να μπορέσουν να καταπολεμηθούν ουσιαστικά και προβλήματα όπως η παράνομη μετανάστευση, άλλα και λαθρεμπόριο. Είναι χρέος μας να υποστηρίζουμε και ως εταιρεία είμαστε περήφανη, να υποστηρίζουμε λοιπόν το Λιμενικό μας. Θα είμαστε πάντα δίπλα και είμαστε περήφανοι που έχουμε επιλεγεί εμείς και η τεχνολογία μας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το έργο του. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την πολιτική αλλά και την φυσική ηγεσία για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και θα είμαστε πάντα δίπλα τους για να φανούμε αντάξιοι αυτής της τιμής».


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!