Τελετή Δωρεάς Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και υπογραφή της σχετικής σύμβασης για την επισκευή και συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου

17.07.2014

Τελετή δωρεάς ποσού και υπογραφή της σχετικής σύμβασης για την ανακατασκευή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου πραγματοποιήθηκε, σήμερα, από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρο Βενιάμη.

Η δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών υπολογίζεται σε ένα ποσό που προσεγγίζει τα 372.000 ευρώ και περιλαμβάνει την πλήρη επισκευή και ανακαίνιση του συνόλου των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΑΕΝ Σύρου μέσα στους επόμενους δύο μήνες (στεγανοποίηση δωμάτων, επισκευή σκυροδεμάτων και στοιχείων φέροντος οργανισμού διοικητηρίου και κυρίως κτιρίου, επισκευή και συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού).
Στη λιτή εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου παρέστησαν, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας, Αθανάσιος Μπούσιος και Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΕ, Παναγιώτης Λασκαρίδης, το μέλος διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, κα Μελίνα Τραυλού, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Γράτσος, εκπρόσωποι της Ναυτιλιακής Κοινότητας, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και στελέχη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.


Η δωρεά έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Ναυτική Εκπαίδευση και τη Ναυτιλία, καθώς από την ΑΕΝ Σύρου στα 52 χρόνια που λειτουργεί έως σήμερα έχουν αποφοιτήσει περί τους 1.550 σπουδαστές, ενώ σήμερα φοιτούν 200 περίπου σπουδαστές. Η παρουσία της Σχολής ενισχύει τη ναυτοσύνη στους παραδοσιακούς ναυτότοπους των Κυκλάδων και όλου του κεντρικού & νότιου Αιγαίου, αναβιώνοντας σε σημαντικό βαθμό τον ιστορικό ρόλο της Ερμούπολης στην ανάπτυξη της ναυτιλίας των Ελλήνων. Σημειώνεται ότι η ΑΕΝ/Σύρου, σήμερα , έχει καταταγεί στις πρώτες θέσεις των Ναυτικών Σχολών με κριτήριο την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά της, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε το 2012 από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ευγενίδειο Ίδρυμα.


Ο Υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, οφείλουν και πρέπει να αναβαθμιστούν σε ένα επίπεδο αντάξιο της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας. «Η Ελληνική εμπορική ναυτιλία και ολόκληρος ο ελληνικός στόλος έχει τα τελευταία χρόνια κατακτήσει πάρα πολλές κορυφές και στην τεχνολογία, οι οποίες εφαρμόζονται πλέον στα σκάφη. Έχει τεχνολογικά επιτεύγματα τα οποία μας κάνουνε περήφανους, καινούργια πλοία στα ναυπηγεία όλου του κόσμου, τα οποία χρησιμοποιούν τα πιο σύγχρονα μέσα, τον πιο σύγχρονο ναυτιλιακό εξοπλισμό» τόνισε χαρακτηριστικά.


Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στη σημασία της ναυτικής εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει στο βαθμό που έπρεπε, ούτε τις κοινοτικές ενισχύσεις, ούτε να αναμορφωθεί με στόχο να εξυπηρετεί τα καινούργια πλοία, ενώ επιπρόσθετα οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη χώρα, έχουν δυσχεράνει το έργο των ναυτοδιδασκάλων και των στελεχών που υπηρετούν στις ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. «Αν δεν υπήρχε η συνδρομή, η ατομική σε περιπτώσεις, αλλά βασικά η θεσμική συνδρομή της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε στην ευχάριστη θέση να λέμε ότι οι Ακαδημίες, θα μπορούσαν να έχουν ανακαινιστεί ή να προσφέρουν αυτές τις σημερινές Υπηρεσίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!