Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση και τον έλεγχό της σε παγκόσμιο επίπεδο

13.04.2024

Τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για τη ρύθμιση και τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξαν οι ομιλητές του πάνελ με τίτλο «Διασφάλιση των νέων τεχνολογιών» στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς  από τις 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η συζήτηση, την οποία συντόνισε η νομική σύμβουλος του Ειδικού Γραμματέα Προοπτικής της Προεδρίας της Ελληνικής Κυβέρνησης, Βιργινία Κοκίου, επικεντρώθηκε στις ενέργειες που γίνονται σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη, και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο Erik Holmgren, οικονομικός σύμβουλος στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, στόχος των ΗΠΑ είναι να συνεργαστούν με τους εταίρους τους (ΕΕ, Ιαπωνία, Ινδία και G7) αλλά και με το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, μέσω της ενεργοποίησης του ΟΗΕ, ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων κοινής αποδοχής.

«Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους εταίρους τους πάνω σε κοινές αρχές για το πώς θα αναπτυχθεί ένα πλαίσιο κοινής αποδοχής. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε εμείς το πλαίσιο, γιατί αυτό δε θα είναι αποτελεσματικό» τόνισε ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη η ρύθμιση και η προστασία της ιδιωτικότητας να μην «πνίξουν» την καινοτομία.

Η Αντωμία Χμαϊντή, ανώτερη αναλύτρια της MERICS, σημείωσε ότι η Κίνα δεν δέχεται να επιβληθεί κανένας περιορισμός στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πρόσκομμα στην περαιτέρω ανάπτυξή της. «Η Κίνα δίνει έμφαση στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα στηρίξει την πραγματική οικονομία» είπε.

Την πρωτοβουλία της Google για την ενημέρωση των πολιτών πάνω στις μεθόδους παραπληροφόρησης παρουσίασε η Ευγενία Μπόζου, επικεφαλής Κυβερνητικών Υποθέσεων και Δημόσιας Πολιτικής της Google Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ανακοινώνοντας ότι η σχετική πρωτοβουλία θα ξεκινήσει στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα. Όπως εξήγησε, πραγματοποιείται μία καμπάνια για να εκπαιδευτεί το κοινό πάνω στις δημοφιλείς πρακτικές παραπληροφόρησης. «Με απλά παραδείγματα εξηγούμε πώς λειτουργούν οι μέθοδοι παραπληροφόρησης, ώστε οι χρήστες να τα εντοπίζουν και να μην εξαπατώνται από αυτά» είπε, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες ελέγχου των πληροφοριών και καταπολέμησης της παραπλάνησης των πολιτών θα ενταθούν καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των ευρωεκλογών.

«Αυτό που πρέπει να κάνει ο δημόσιος τομέας είναι να προσπαθήσει να καταλάβει ποια θα είναι τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον» είπε η Ισμήνη Κριάρη-Κατράνη, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που παρουσίασε έρευνα που εκπονήθηκε πρόσφατα για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τον τομέα της υγείας και τα διαφορετικά διλήμματα που προκύπτουν από αυτή την εξέλιξη.

«Πρέπει να προστατέψουμε τα δικαιώματα των πολιτών, κυρίως στην χρήση των προσωπικών δεδομένων. Για παράδειγμα ένα μεγάλο πρόβλημα είναι τι κάνει ένας γιατρός και τι καταλαβαίνει ο ασθενής. Πρέπει να διασφαλιστεί η σχέση εμπιστοσύνης. Εάν ο γιατρός συμβουλεύεται την ΤΝ, η τελική απόφαση πρέπει να είναι δική του» είπε «και ο ασθενής έχει το δικαίωμα να γνωρίζει αν η απόφαση έχει βασιστεί στην ΤΝ, γιατί η ΤΝ μπορεί να λειτουργήσει ως “μαύρο κουτί”» τόνισε προσθέτοντας την ανάγκη να υπάρχει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που με reskilling και upskilling θα μπορεί να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!